Archief: mei 2010

Online spelletje: Dr. Sanjay Gupta’s Wacky Adventures Inside of a Human Body


Zelden was een speltitel zo lang en tegelijk zo duidelijk. In dit korte maffe spelletje geneest dokter Sanjay Gupta zijn patiënten door in hun lichaam te kruipen en de virussen één voor één te verwijderen. Kantel het lichaam om de dokter naar alle virussen te loodsen en gebruik daarvoor niets anders dan de spatiebalk.

Hoe LittleBigPlanet 2 je gaat helpen de leuke levels te vinden


“The number one thing we missed in LittleBigPlanet was how you advertise levels you spent a weekend making,” says Evans. “You had to sit on a forum and ask people to search for your level or PSN ID.”

Maar geen nood, ook daar wordt aan gewerkt. Alex Evans van Media Molecule legt uit hoe het in LittleBigPlanet 2 makkelijker wordt om de coole levels te vinden. Onder andere door bouwers meer mogelijkheden te geven om hun levels te adverteren. In plaats van één planeet met levels van iedereen, krijgen bouwers hun eigen planeet die ze zo aantrekkelijk mogen maken als ze zelf willen. De tweede verbetering is de mogelijkheid om je te abonneren op de stream van wat Media Molecule “journalisten” noemt. Aangezien het hearten uit het eerste spel er alleen maar voor zorgde dat een klein groepje levels zo populair werd dat ze eeuwig op de voorste planeet bleven plakken (het ‘App Store effect’ aldus Evans), gaat Media Molecule nu de nadruk leggen op spelers die actief op zoek gaan naar nieuwe levels. Het wordt een soort miniatuur-versie van Twitter. Abonneer je op de juiste mensen (zodat je automatisch ziet wat ze gespeeld hebben en wat ze ervan vonden) en je krijgt een constante stroom van toffe nieuwe levels. De verwachting is dat er naast populaire creators nu ook populaire “journalisten” ontstaan. Mensen met een goede smaak die niet alleen die flauwe levels aanbevelen waar je even snel vijf trophies kunt verdienen.

[g.forum]

Een Team Ico compilatie?


Het is officieel nog een gerucht, maar is er iemand die gelooft dat het niet zal gebeuren? Ico en Shadow of the Colossus, net als God of War opgepoetst en samengevoegd op één schijfje voor de PlayStation 3? Sony zou wel gek zijn om dat in de aanloop naar The Last Guardian niet te doen. Ik neem het verhaal eigenlijk vooral over als excuus om weer eens een screenshot van Shadow of the Colossus te plaatsen. Bewijsstuk A is een door Kotaku onderschepte enquête waarin Sony de belangstelling peilt naar verschillende compilaties. (Andere series die in aanmerking komen zijn Metal Gear, Ratchet & Clank, GTA, Resident Evil, Gran Turismo, Final Fantasy, Yakuza en Silent Hill). Al iets concreter is het gerucht op TheSixthAxis, die van een anonieme bron hebben gehoord dat de Ico+SotC compilatie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2011. Het nadeel aan dat verhaal is dat The Last Guardian in dat geval ook pas volgend jaar verschijnt. En ik maar hopen dat dat Sony’s grote holiday release voor 2010 zou worden.

[g.forum]

Super Meat Boy krijgt meeste stemmen, preview op Gametrailers TV


Dit is hem dan. Jullie hebben er op gestemd en dus heeft Super Meat Boy gewonnen in de strijd om een gratis preview op Gametrailers TV. En ik zeg het maar meteen: ik ben teleurgesteld. Géén nieuwe informatie, géén interview met Tommy en Edmund, géén spannende primeur en alles bij elkaar een filmpje van nog géén twee minuten. Als ik dit had geweten had ik jullie niet eens lastiggevallen met die stomme wedstrijd. Aan de andere kant is het filmpje in Amerika wel uitgezonden op nationale televisie – middenin een gigantisch preview van Epic’s nieuwe first person shooter – op het kantoor van Team Meat is de champagne vast ontkurkt. Hopelijk was het intrigerend genoeg om een paar onwetende gamers nieuwsgierig te maken. (Omdat er geen manier is om het Super Meat Boy-fragment apart te embedden krijgen jullie de Bulletstorm-preview er trouwens gratis bij. Sommige mensen zouden zelfs zeggen dat dat het grote nieuws is met een korte onderbreking halverwege, maar daar doe ik niet aan mee. Sleep het balkje precies naar het midden om meteen door te gaan naar het SMB-fragment).

PokéPark Wii: Pikachu’s Adventure op 9 juli naar Europa


Zowaar een primeur voor Europese fans van Pokébeestjes. Nintendo brengt PokéPark Wii: Pikachu’s Adventure op 9 juli uit in Europa en niet in Amerika. Goed nieuws? Mwoah… Ik weet dat dit eruitziet als iets dat Pokémon-fans graag willen (eindelijk een driedimensionaal avonturenspel in de wereld van Pokémon), maar dit is niet het spel dat jullie verwachten. De enige recensie die ik kon vinden is weliswaar enthousiast, maar dat komt omdat de auteur een zelfverklaard “Pokefan” is. Zodra je gaat lezen wat hij er daadwerkelijk over schrijft klinkt Pikachu’s Adventure steeds deprimerender. Doel van het spel is om veertien minigames te spelen, die zijn verstopt in acht grote driedimensionale levels. Minigames die soms zo simpel zijn dat je alleen met de Wii afstandsbediening hoeft te schudden, en uitgestorven levels waarin behalve die paar minigames niets valt te beleven. En zelfs als het je lukt om ondanks alles van het spel te genieten, dan is Pikachu’s Adventure volgens ‘pikaby’ alsnog binnen vier of vijf uur uitgespeeld. Een prima lengte voor een WiiWare-spelletje, maar toch niet voor een volwaardige titel van vijftig euro.

“How levels happen in Joe Danger”


Als de hoeveelheid plezier die een ontwikkelaar beleeft aan zijn eigen spel een goede indicatie is van kwaliteit, dan wordt motorracespel Joe Danger niets minder dan een meesterwerk. Hierboven zie je Sean Murray van Hello_Games stoeien met Joe’s level editor (dezelfde level editor waar jij en ik over een paar weken ook mee aan de slag kunnen). Steeds als hij struikelt over één van zijn eigen hindernissen wordt de sfeer in de studio meliger. Het leuke aan dit filmpje is dat je opeens voor je ziet hoe alle levels van Joe Danger zijn ontstaan. Ontwerpers die dingen uitproberen, schrappen, verplaatsen en de controller in elkaars handen duwen. “Kunnen we dit wel maken?” “Is dit niet te frustrerend?” Net zo lang totdat er uiteindelijk, na honderden iteraties, een uitgebalanceerd level is ontstaan. Bijvoorbeeld zoals “Coin Dash,” in het tweede filmpje hieronder. Joe Danger verschijnt binnenkort (waarschijnlijk volgende maand) als PSN-spel in de PlayStation Store.

Playdead: Limbo niet naar pc en PlayStation 3


Wel wel wel, kijk eens voor welke platformen het sfeervolle zwart-wit spel Limbo is beoordeeld door de Amerikaanse leeftijdskeuring. Niet alleen voor de Xbox 360 zoals Microsoft tot nu toe beweerde, maar ook voor de pc en de PlayStation 3. Volgens het zorgvuldig verwoorde persbericht vindt de lancering van Limbo deze zomer exclusief plaats op de Xbox 360, maar als de Entertainment Software Rating Board goed is geïnformeerd komt het spel daarna dus ook gewoon uit voor andere spelcomputers. Gaming blog Joystiq heeft ontwikkelaar Playdead om opheldering gevraagd …en die liet weten dat de ESRB zich heeft vergist. Snik. Ik was zo blij met het bovenstaande bericht! Maar mijn vreugde was helaas van korte duur. Een paar uur later kreeg Joystiq al een reactie waarin Playdead keihard ontkende dat Limbo ook voor andere platformen dan de Xbox 360 wordt uitgebracht. “You won’t see a PS3 or PC version this time around, sorry.” Het was blijkbaar te mooi om waar te zijn.

Nieuw Art Style-spelletje sinds vandaag te koop: Penta Tentacles


Amerika kreeg deze week Art Style: Light Trax, wij in Europa kunnen sinds vandaag Art Style: Penta Tentacles downloaden. In de beste WiiWare-traditie had tot vandaag nog niemand van het spel gehoord, maar het ziet er best interessant uit. Penta Tentacles is overduidelijk gebaseerd op thatgamecompany’s fl0w, maar ontwikkelaar Skip heeft de formule wat aangescherpt. In plaats van zomaar iedereen op te eten moet deze octopus vijanden vangen met zijn tentakels. Rode vijanden met het rode tentakel, blauwe met blauw etc. Het is wat meer puzzelspel geworden. En wat mij vooral aanspreekt: de levels in Penta Tentacles zijn uit te spelen. fl0w op de PlayStation 3 was me uiteindelijk toch iets teveel doelloos rondzwemmen, maar in Skip’s spel ga je door naar een volgend level als je tentakels een bepaalde lengte hebben bereikt. Voor 600 Wii_Points wil ik dit spel misschien wel een kans geven. (Al blijf ik jaloers op die Amerikanen met hun Light Trax).

Adam West (Batman!) over computerspelletjes


“In the same way a painting allows us to gaze upon the faces and souls of people from another age, or a book permits us to linger on the thoughts of great figures from history and fiction, videogames can expand our awareness of the world as it is, was, or might be. The medium is still in its infancy, but read this again in a few years and see if this prediction hasn’t come true: as videogaming grows, we will grow.”

Citaat uit een column die Adam West (de acteur die in de jaren zestig Batman speelde) in 1983 schreef voor het tijdschrift Videogaming and Computergaming Illustrated. Ik vind het knap dat een man die toen al aangaf dat hij zelf nooit computerspelletjes speelt toch behoorlijk accuraat de toekomst wist te voorspellen. In het tijdperk van Pacman en Elevator Action voorzag Adam West al dat gamers in de toekomst in de huid van Batman zouden kruipen om avonturen te beleven die ze in het echt onmogelijk mee kunnen maken. “I, personally, would rather play that part than play the game, but for all the people who don’t have that option, videogames are a great way to experience the thrill and challenge of being such an extraordinary figure.” Inmiddels bestaan er al meer Batman-spellen dan Adam West voor mogelijk zou houden (maar helaas nog steeds geeneen die is gebaseerd op de televisieserie). Nu 1Up zijn column heeft opgegraven kan iemand Adam West misschien ook eens opzoeken om de nieuwste Batman-spellen aan hem te laten zien? Ik ben benieuwd of Arkham Asylum al bijna de ervaring is die hij zich in 1983 voorstelde.

[g.forum]

Maar wat is Retro City Rampage?


Ik weet het ook niet, maar ik meen op deze illustratie een man met een NES Zapper te zien die de DeLorean van dokter Emmett Brown uit Back to the Future steelt. Bestaat dit echt? We hebben het over een WiiWare-spel met de titel Retro City Rampage dat deze maand wordt onthuld in Nintendo Power. Op de cover wordt het omschreven als “8-bit Grand Theft Auto,” maar aangezien het blad nog niet is verstuurd naar abonnees heeft niemand het artikel al gelezen. Erg intrigerend, vooral omdat het gebruik van de grijs/oranje Zapper suggereert dat Nintendo er zelfs iets mee te maken heeft. (Andere interessante nieuwtjes: De Blob: Underground met multiplayer en 2D platformlevels, en een stijlvol Batman-spel voor de Wii dat is gebaseerd op de nostalgische Batman: The Brave & The Bold tekenfilm).

[g.forum]