Archief: juni 2010

Rutte hekelt formeren met rem er op

De deadline van 1 juli die Mark Rutte zichzelf en de andere fractieleiders stelde is al lang uit zicht. Of er moet vanavond iets miraculeus gebeuren. Rutte begrijpt wel dat de formatie lang duurt gezien de complexe verkiezingsuitslag, maar ”als ik een instrument in handen had om het proces te versnellen zonder het kapot te maken, dan zou ik dat zeker inzetten.”

Lees verder

Tjeenk Willink vraagt om begrip PVV en SP

Aan alle fractieleiders die Tjeenk Willink niet heeft uitgenodigd op gesprek heeft hij een brief geschreven. Bij de PVV, SP, ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren viel de brief op de mat. in deze brief vraagt Tjeenk Willink om begrip voor zijn keuze om hen niet uit te nodigen.

Lees verder

Wilders blijft calimero

Geert Wilders weigert in te gaan op de uitnodiging van Mark Rutte om samen te onderhandelen over een nieuw kabinet. Alleen als het CDA mee wil praten, schuift Wilders aan. Wilders zei: “De PVV is door de politieke elite behandeld als een paria, een zwerver, een melaatse die ze liever op straat laten staan.” Rutte verwijt Wilders zich gedraagt als ”een voetballer die op het veld ligt terwijl hij niet is getackeld.”

Lees verder

Debat over kabinetsformatie

Geert Wilders krijgt zijn zin. Op zijn initiatief debatteert de Tweede Kamer vandaag om 15.30 over de kabinetsformatie. Eerder gaf Pechtold al aan het zijn voorstel te steunen, omdat hij begrijpt dat Wilders ‘chagrijnig en gefrustreerd’ is.

Lees verder

Pechtold: ‘Verhagen ga praten met Wilders’

Men zou verwachten dat Pechtold blij is dat Verhagen niet met Wilders om de tafel gaat zitten. Maar in plaats daarvan vindt hij juist dat Verhagen met Wilders moet praten. “Als je een partij niet uitsluit en dat heeft het CDA nooit gedaan, dan vind ik dat je verplicht bent om normaal aan tafel te zitten.”

Lees verder

CDA frustreert kabinetsformatie

De vraag of een rechts kabinet met VVD-PVV-CDA wel of niet mogelijk is, blijft als een deken over de kabinetsformatie liggen. Nagenoeg alle mogelijke varianten zijn door een of meerdere partijen afgeschoten, behalve een rechts kabinet. Het enige dat die onderhandelingen nog tegen houdt, is de opstelling van Maxime Verhagen. Hij vindt dat Rutte en Wilders er eerst samen uit moeten komen.

Lees verder

PVV grootste in peilingen na ‘cordon sanitaire’

Geert Wilders spreekt er schande van dat rond zijn PVV een cordon sanitaire is opgetrokken. Waar Rosenthal nog meent dat een meerderheidscoalitie niet te vormen is met de PVV, is Wilders er van overtuigd dat zijn partij bewust wordt uitgesloten. Voor nu heeft hij er niets aan, maar de gevestigde partijen worden in de peilingen (27-06-2010) gestraft voor het uitsluiten van Wilders. Met 30 zetels is de PVV in de opiniepeilingen nu de grootste partij van het land.

Lees verder

VVD wil opheldering over gegevensopslag Apple

Ton Elias en Jeanine Hennis-Plasschaert, beiden Tweede Kamer lid van de VVD, willen van demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven opheldering de gegevensopslag, gebruik en verkoop van locatiegegevens van Apple klanten. Dat schrijft Nu.nl.

Lees verder

PVV-stemmer voelt zich belazerd

De mensen die op de PVV hebben gestemd voelen zich genegeerd en belazerd. Zij hebben het idee dat er niet naar hen wordt geluisterd. De heersende gedachte is dat het toch geen zin heeft om te stemmen, als de andere partijen de grote verkiezingswinnaar Wilders zomaar aan de kant zetten.

Lees verder

Tjeenk Willink is ‘geen politieke keuze’

Herman Tjeenk Willink is de nieuwe informateur van de koningin. Hij neemt het stokje over van Uri Rosenthal. Tjeenk Willink is van PvdA-huize, maar hij benadrukt dat de koningin daarmee gen politieke keuze maakt. Zij heeft juist bewust gekozen voor 1 informateur, afwijkend van het advies van Rosenthal, om de schijn van politieke voorkeur te voorkomen, aldus Tjeenk Willink.

Lees verder

Rosenthal’s werk in de prullenbak

Informateur Uri Rosenthal kwam er niet uit. Hij wist geen nieuwe regering te formeren doordat hij stuitte op moeilijke onderhandelingsstrategieën van mogelijke coalitie partijen. In zijn eindverslag maakte hij de balans op en overhandigde hij die aan de koningin. Een van zijn belangrijkste adviezen was: stel twee informateurs aan. Daar dacht Beatrix anders over.

Lees verder

Politici, stap over de eigen schaduw heen

Hoe is het mogelijk dat Nederland op 9 juni naar de stembus is gegaan en dat er 2,5 weken later nog geen enkel zicht is op een nieuw kabinet? VVD, wil geen Paars-plus. PvdA, wil geen middenkabinet. CDA, wil geen rechts kabinet. En al die partijen vertelden ons tijdens de verkiezingscampagne het beste met ons voor te hebben.

Lees verder

Presidentschap glipt uit handen Bouterse

Lange tijd leek het er op dat Desi Bouterse de nieuwe president van Suriname zou worden. Maar twee partijen die hem lange tijd steunden, de A-combinatie van Brunswijk en de Volks Alliantie van Somohardjo, hebben hun steun aan de Mega Combinatie van Bouterse opgezegd.

Lees verder

Kabinetsformatie staat stil

Koningin Beatrix ontving gister het eindverslag van informateur Uri Rosenthal, maar het is nog onduidelijk wat haar volgende opdracht aan Rosenthal is. Vermoedelijk komt er een tweede informateur van PvdA huize bij, maar afgevraagd kan worden wat daar het nut van is.

Lees verder