Archief: februari 2012

Let the game begin: PvdA kandidaten gaan campagne voeren

Toen Jacobi Lotz, wie kent haar niet, zich dinsdagochtend vlak voordat de aanmeldtermijn sloot, ook nog kandidaat stelde, waren alle kandidaten bekend. De strijd tussen de vijf kandidaat-opvolgers van de vertrokken PvdA-leider Cohen kan nu echt beginnen.

Diederik Samsom, Martijn van Dam, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi beginnen woensdagavond in Rotterdam aan een reeks van vier debatten.

Uiteraard hebben de 5 kandidaat partijleiders reeds acte de présence gegeven in diverse media.

Lees verder

‘Bewindspersonen CDA geven meer uit’

De ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte hebben samen voor meer dan 1,5 miljoen euro aan onkosten gedeclareerd.

Dat meldt RTL Nieuws aan de hand van eigen onderzoek.

Minister Rosenthal (VVD) van Buitenlandse Zaken declareerde met ruim drie ton het meest. Lees verder

Loverboys zullen harder worden aangepakt

De maximumstraf voor mensenhandel wordt verhoogd naar twaalf jaar. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Opstelten kondigde al eerder aan dat de maximumstraf voor mensenhandel omhoog zou gaan. Zo krijgen loverboys, die meisjes dwingen tot prostitutie, te maken met hogere straffen. De Tweede Kamer had gevraagd om strengere straffen.

De verhoging van de maximumstraf van acht naar twaalf jaar stelt het OM in staat verdachten sneller en langer in voorlopige hechtenis te zetten. Lees verder

Rutte: reddingspakket euro voor Griekenland acceptabel

De eurozone staat er een stuk beter voor dan anderhalf jaar geleden, al vormt een mogelijk Grieks faillissement nog wel altijd een groot risico voor de eurolanden. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer.

De premier zegt dat de besluiten van de eurolanden van groot belang zijn geweest om de schuldencrisis in de hand te houden, ook al is Griekenland er nog niet bovenop. ‘De afgrond is nog wel zichtbaar, maar ze kijken er niet meer in.’ Lees verder

Lutz Jacobi meldt zich als vijfde kandidaat PvdA-leider

Het Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (56) heeft zich op de valreep gemeld voor het partijleiderschap van de PvdA. ‘

De kandidatuur van Jacobi komt eigenlijk onverwachts. Tot vanmiddag konden kandidaten zich aanmelden.

Naast Jacobi kunnen de PvdA-leden tussen 7 en 14 maart een keuze maken uit Martijn van Dam, Diederik Samson, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak als de nieuwe leider van de partij.  Lees verder

‘Te voorzichtig over de Islam en Koran’

Onze maatschappij is te voorzichtig met kwesties over de islam, de Koran en moslims. Dat vindt de Britse historicus en schrijver Tom Holland, die een controversieel boek schreef over het ontstaan van de islam en de Koran.

‘Je moet voorzichtig omgaan met gevoelens, maar we overdrijven tegenwoordig best wel.’ Aldus Holland, die vandaag zijn boek, als eerste land ter wereld, presenteert in Nederland. Lees verder

Botsing Pauw en Albayrak bij PenW (video)

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak, een van de vier kandidaten voor het leiderschap van de PvdA, was gisteravond te gast bij Pauw & Witteman.

Volgens Prem Radhakishun en Thijs Niemantsverdriet in De Wereld Draait Door is zij de absolute favoriet en staat het al eigenlijk vast dat Albayrak de nieuwe leider van de PvdA gaat worden.

Gisteren bij Pauw en Witteman liep het interview met de kandidaat leider echter onaangenaam stroef. De beide heren bleven, in ieder geval voor het gevoel van Albayrak, onaangenaam lang doordrammen over het feit dat ze een vrouw is en van Turkse komaf.   Lees verder

Amsterdammers moeten vaker aangiften doen

Amsterdammers moeten meer aangifte gaan doen. Dat zeggen de Amsterdamse D66 en VVD.

De gemeenteraadfracties van VVD en D66 hebbend daarom vandaag een actieplan gelanceerd om de aangiftebereidheid in Amsterdam fors te verhogen.

Dat meldt de website van de VVD Amsterdam. Lees verder

Koolmees: ‘PvdA is onverantwoord bezig’

Het is D66 Kamerlid Wouter Koolmees om het even wie van de kandidaat partijleiders uiteindelijk verkozen wordt. Vooralsnog ziet hij bij de twee topfavorieten Diederik Samson en Ronald Plasterk een gevaarlijke tendens ontstaan.

Zowel Samson als Plasterk hebben in het NRC Handelsblad aangegeven (eventueel) afstand te willen nemen van de afspraken uit het Stabiliteits- en Groeipact. Zij zouden zich niet langer genoodzaakt voelen zich te houden aan de Europese afspraak om het begrotingstekort te beperken tot maximaal 3 procent. Een standpunt die de PVV en de SP als muziek in de oren klinkt maar volgens Koolmees een uiterst onverantwoorde houding.

Lees verder

Helft van bijstandtrekkers ervaart nu dwang en drang

Minister Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris Paul de Krom (VVD) van Sociale Zaken werken aan een aanscherping van de bijstandsregeling, waardoor werklozen meer gestimuleerd gaan worden om te gaan werken.

In een brief schrijven zij maandag aan de Tweede Kamer dat de helft van de mensen met een bijstandsuitkering, door het contact met de gemeente, ‘dwang en drang’ ervaren om aan het werk te gaan. Lees verder

Domme beleid Rutte debet aan recessie

In een online column, geheel in de stijl van het tv-programma Buitenhof waar Ronald Plasterk jarenlang aan verbonden was, wijt Plasterk de recessie aan het ‘uitzonderlijk domme beleid van de Rutte-regering’.

De PvdA’er pleit in zijn column ervoor dat Nederland moet vragen om vrijstelling van de strenge begrotingsregels uit Brussel, omdat in ons land ‘uitzonderlijke omstandigheden’ gelden. Lees verder

Martijn van Dam wil flexibeler werken

Martijn van Dam, kandidaat voor het leiderschap van de PvdA, pleit voor een flexibeler kijk op werknemers.

Dat liet Van Dam vandaag weten. De PvdA’er neemt het in zijn partij op tegenNebahat AlbayrakRonald Plasterk en Diederik Samson die na het vertrek van Cohen ook leider willen worden.

Het PvdA Kamerlid wil af van de opeenvolgende tijdelijke contracten uit de Flexwet en pleit in plaats daarvan voor een nieuw soort flexcontract. Lees verder