Kindermishandeling sneller aanpakken

Het kabinet neemt zich voor in het geval van kindermishandeling kordater op te treden. Zo krijgen ouders die (vermeend) hun kind mishandelen sneller een hulpverlener op bezoek. Het kabinet implementeert hiermee de zogenaamde Amerikaanse methode.

Er zijn zo’n 119.000 incidenten waarbij kinderen slachtoffer zijn van mishandeling. Daarom wordt er bij monde van het actieplan in het geval van mishandeling direct ingegrepen. Zo wordt er onder andere gezorgd voor snellere hulpverlening bij het kind zelf. Daarnaast zullen ouders na constatering van mishandeling verplicht worden tot het volgen van een opvoedcursus.

Op de vraag waarom dit niet al lang gebeurt blijkt dat hulpverleners, leerkrachten, buurtbewoners en andere belangrijker peilers veelal angstig zijn om een stempel te drukken op een bepaald gezin. Het actieplan gesteund door minister Opstelten van Veiligheid en justitie en staatsecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid bepleit onder meer voor intensievere samenwerking tussen verschillende organisaties. Zo zullen politie, Jeugdzorg en artsen als het aan het actieplan ligt tegelijk onderzoek gaan doen.

Of de Amerikaanse methode en de huidige instellingen de juiste zijn, is een tweede.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>