Crisiscommunicatie Moerdijk zo lek als een mandje

Het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verschijnt pas eind deze maand maar de NOS meldde aan de hand van een conceptrapport dat er bij de crisiscommunicatie rond de grote brand bij Chemiepack in Moerdijk sprake was van een chaos.

De NOS baseert zich op de conclusies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Zo zouden de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid volgens de onderzoeksraad in gebreke zijn gebleven.

GroenLinks wil nu een debat over het snoeiharde oordeel dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft geveld over de gang van zaken rond de brand bij Chemie-Pack, begin vorig jaar.

Chemie-Pack zou zich niet aan de vergunning, procedures en het eigen beleid hebben gehouden. De raad oordeelde dat hierdoor de brand de mogelijkheid kreeg om zich snel te verspreiden. Ook zou de gemeente bij het verlenen en het controleren van de vergunningen te makkelijk zijn geweest.

Communicatie

De communicatie ten tijde van de ramp faalde jammerlijk. De overheid zou te eenzijdig hebben gedacht, zonder de wensen van de burger in rekenschap te nemen. Daar waar de overheid in overvloed naar buiten toe trad was het voor de bewoners haast onmogelijk om aan informatie te komen.

Ook was de website crisis.nl tijdens de ramp onbereikbaar en opereerden de verschillende overheden te vaak, te veel langs elkaar heen.

Groenlinks

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren gaat de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de hemd van het lijf vragen. Zij wil met name weten of er in het geval van een soortgelijke crisis de boel nu wel op orde is.

‘Hebben we de crisiscommunicatie dan wel op orde zodat dit niet meer hoeft te gebeuren?’ Vroeg Van Tongeren zich tegenover de NOS af.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Crisiscommunicatie Moerdijk zo lek als een mandje

  1. Pingback: Tweede Kamer hoort slachtoffers kindermisbruik Katholieke Kerk | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>