DNB laat verplichte controle al jaren achterwege

RTL Z heeft documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat de directie van De Nederlandse Bank (DNB) jarenlang haar declaraties niet door een externe accountant heeft laten controleren.

Vorige maand wekte staatssecretaris Frans Weekers van Financiën  nog de illusie dat de declaraties wel extern worden getoetst.

GroenLinks eist nu opheldering over de kwestie bij het ministerie van Financiën.

Eerder dit jaar moest de DNB, na tussenkomst van de rechter, schoorvoetend een lijst met declaraties overleggen aan RTL. Hieruit bleek onder meer dat voormalig DNB-president Nout Wellink voor dertienduizend euro business class naar Tokyo vloog en directielid Joanne Kellerman voor 35 duizend euro aan cursussen declareerde.

Andere toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AMF), laten de directiedeclaraties wel door een accountant doorlichten. Overigens worden de declaraties bij DNB wel intern geaccordeerd. Achteraf voert de afdeling compliance en integriteit dan een jaarlijkse controle uit.

Bruno Braakhuis kamerlid van GroenLinks vindt dat de DNB zijn declaraties net als de AFM moet laten controleren door een accountant. Braakhuis vindt dat de nieuwe president van DNB, Klaas Knot met het openbaar maken van allerlei DNB-declaraties, een eind op weg is maar het moet volgens hem ‘nog een stapje verder.’

In tijden van economische crisis is het volgens het GroenLinks kamerlid belangrijk dat er een meer open cultuur komt bij De Nederlandse Bank, want de ‘gesloten cultuur’ die heerst bij de DNB net als bij de Belastingdienst baart Braakhuis zorgen.

Braakhuis vindt dat DNB zich ‘verschuilt’ achter de vertrouwelijkheid van veel informatie en het optreden van de bank.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “DNB laat verplichte controle al jaren achterwege

  1. Pingback: Weekers laat voorstellen filebestrijding onderzoeken | Politiek

  2. Pingback: Weekers wil consumptie meer gaan belasten | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>