Kabinet stemt in met boerkaverbod

Mensen die op straat een boerka, een bivakmuts of een integraalhelm dragen, kunnen binnenkort rekenen op een boete.

Het kabinet heeft zojuist ingestemd met een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Na België en Frankrijk is Nederland het derde Europese land waar een boerkaverbod van kracht is.

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) noemde vrijdag na afloop van de ministerraad het boerkaverbod ‘van onvoorstelbaar groot belang’. Spies verklaarde dat zij het heel belangrijk vond dat mensen elkaar in een open samenleving open benaderen.

De Raad van State uitte eerder nog kritiek op het verbod. De raad acht het verbod in strijd met de vrijheid van godsdienst en vraagt zich af of een boerkaverbod niet een te zwaar middel is.

Mede door de druk van de PVV is intrekken van het wetsvoorstel geen optie.

In de vorige kabinetsperiode had de PVV ook al een wetsvoorstel voor een boerkaverbod ingediend. De Raad van State oordeelde toen dat een verbod in strijd is met godsdienstvrijheid en dus discrimineerde.

Het kabinet heeft nu besloten dat het niet alleen om boerka’s moet gaan maar vindt dat ‘gelaatsbedekkende kleding’, in strijd zou zijn met de ‘goede gewoonte’ in Nederland. Het kabinet is nu van plan het dragen van elk soort ‘gelaatstbedekkende kleding’ in het openbaar te verbieden.

Het gaat overigens om een handjevol mensen. Naar schatting zijn er slechts 150 boerka- en nikabdraagsters. Een kleine paar honderd vrouwen zouden de kledingstukken wel ‘ns dragen bij speciale gelegenheden.

In Frankrijk trad het boerkaverbod sinds april in werking. Vrouwen die daar toch een boerka dragen kunnen rekenen op een boete van 150 euro. Mannen die hun vrouw verplichten gezichtsbedekking te dragen, worden ook gestraft met een geldboete die kan oplopen naar 30.000 euro en riskeren zelfs een gevangenisstraf van twee jaar.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Kabinet stemt in met boerkaverbod

 1. Aarash

  Congrats to people of Netherlands for having such brave rulers. I was born as a muslim and been under muslim rulership a good part of my life, before immigrating to a free country. Burka is the beginning. Then they will want shari’a laws in their courts. then they will want it in Your courts. they will not stop until they get Everything. Ban burqa and deport them back to they country if they resist. tell them “if you want islam, go back to where you came from”.

    /   Reply  / 
 2. David

  @Aarash Stop acting like you’re a foreigner, just a dutchie typing english. How else could you read the text. En nu terug naar je grot.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: GroenLinks-wethouder protesteert met boerka | Politiek

 4. Pingback: D66 pleit voor camerabewaking in stemlokaal | Politiek

 5. Pingback: PVV wil Boerkadragers altijd beboeten | Politiek

 6. Arny

  ik ben hier apsoluut mee eens de dames uit nederland moet in die landen waar wel verplicht is wel dragen anders het gevangenis in motten. en zij hier in nederland niet aan de regels hoeven te houden nou echt wel he dus boerkaVERBOD

    /   Reply  / 
 7. Onno de Jong

  Voor mijn part mogen ze direct de hoofddoek ook afschaffen!

  Nederland is geen Nederland meer maar een mix tussen Turken/ Marokkanen en Antillianen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>