Weekers wil consumptie meer gaan belasten

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van Financiën denkt serieus na over een verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 8 procent.

De Tweede Kamer reageerde vorig jaar bijzonder verbeten op ideeën om de btw te verhogen, maar wacht nu verder onderzoek af.

Weekers beloofde de Kamer uit te zoeken wat de gevolgen precies zijn voor de ‘boodschappenkar’ en de koopkracht van de mensen. Eerste levensmiddelen vallen allemaal in het lage btw-tarief, net als kappers, stukadoors, kranten en de bloemenindustrie.

Zo zullen niet alleen de notoire hardrijders de staatskas verder spekken, maar iedereen. Een verhoging van het lage tarief van 6 naar 8 procent kan de schatkist ongeveer 1,4 miljard euro extra opleveren.

2011

Toen staatssecretaris Weekers vorig jaar april voor het eerst voorzichtig het idee naar buiten bracht, had het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) meteen berekend wat een btw-verhoging van 6 naar 8 procent op levensmiddelen zou betekenen.

Volgens het CBL zouden de boodschappen voor alle Nederlanders samen 640 miljoen euro per jaar duurder gaan worden.

Uiteraard schoot de Tweede Kamer met dit gegeven in het achterhoofd direct in de verdediging. Het kwam Frans Weekers op oneindig veel verzet te staan van de oppositiepartijen, waaronder GroenLinks en de SP.

Destijds liepen ook regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV niet echt warm voor de plannen van Weekers.

2012

De twijfels van toen lijken ook nu nog te bestaan. Zo is er een algehele vrees voor het verlies van koopkracht. Ook is de verwachting dat Nederlanders die aan de grens met België of Duitsland wonen hun boodschappen daar zullen gaan doen, met negatieve gevolgen voor de Nederlandse supermarkten.

Alvorens de PVV en CDA een definitief oordeel vellen, willen zij eerst de concrete plannen van Weekers zien, inclusief alle mogelijke negatieve effecten.

Weekers wil met een aanpassing van de btw ervoor zorgen dat er meer belasting op consumptie wordt geheven en minder op arbeid.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Weekers wil consumptie meer gaan belasten

 1. RonalT

  Dit is toch wel een regering die niet snapt waar het mee bezig is?
  Eerst het land kapot bezuinigen en nu de koopkracht nog verder omlaag halen door een zeer stomme verhoging van het lage BTW tarief.
  Gisteren stond in de krant dat de Nederlander zijn rekeningen niet meer kan betalen! Hoe zou dat toch komen.
  Werkgevers willen nationale nullijn voor de lonen en de uitkeringen.

  Meneer Weekers, denk toch eens één keer na en kom tot bezinning.
  Het is nog niet te laat……

  Oppositie zet uw hakken in het zand.
  FNV, CNV eis 5% loonsverhoging.

  Of moet de echte Nederlander de nek omgedraaid worden?

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Wilders zet de boel op scherp | Politiek

 3. Pingback: De kaarten voor de tussenformatie van de gedoogcoalitie worden geschud | Politiek

 4. Pingback: Wim Kuijken benoemd tot overheidscommissaris DNB | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>