PvdA wil wachtgeld versoberen. Wat doen VVD en CDA?

Spekman: als we iets doen aan de WW dan ook zeker aan het wachtgeld

Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA wil dat de wachtgeldregeling verder versoberd wordt. Dat zei hij in het radioprogramma TROS Kamerbreed naar aanleiding van het vertrek van staatssecretaris Co Verdaas.

Verdaas trad deze week af na een rel over declaraties in zijn eerdere functie als gedeputeerde in de provincie Gelderland. Hij heeft volgens de huidige wet recht op twee wachtgeldregelingen. De eerste zes maanden op 80 procent van het salaris van een staatssecretaris, daarna als oud-gedeputeerde nog op 31 maanden.

Spekman wil het wachtgeld verder versoberen. Als de sociale zekerheid wordt aangepakt, lijkt het hem logisch dat er ook iets gebeurt met deze regeling. ‘Want als we iets doen met de WW vind ik het ook gerechtvaardigd dat we dat ook zeker voor het wachtgeld doen.’

Verder wil Spekman bewindslieden van de PvdA de erecode van de partij laten tekenen. In de erecode wordt een moraal van soberheid en dienstbaarheid bepleit. Die geldt alleen voor PvdA’ers. Politici van andere partijen hoeven zich daar niets van aan te trekken.

Uiteraard kunnen politici ook zelf besluiten om geen gebruik te maken van het wachtgeld. Zo zag Job Cohen in 2010, toen hij PvdA-leider werd, helemaal af van het wachtgeld waar hij recht op had als oud-burgemeester van Amsterdam.

Naast de PvdA zijn ook de SP, GroenLinks en de PVV kritisch op wachtgeldregelingen voor politici. GroenLinks en SP stelden twee jaar geleden voor om wachtgeld voor wethouders helemaal af te schaffen. PVV’ers roepen ook van alles over het wachtgeld maar de partij van Wilders houdt er hypocriete praktijken op na als het om de eigen financiën gaat.

De VVD stelde tien jaar geleden, nadat LPF-staatssecretaris Philomena Bijlhout acht uur na haar beëdiging al aftrad, voor om het wachtgeld te beperken voor politici die snel vertrekken. Op de website van het CDA staat dat de partij ‘al jarenlang hamert op een versobering van de wachtgeldregeling’, maar de toelichting is verouderd.

Het CDA stelt dat door het vorige kabinet er echt iets is veranderd. Voor nieuwe politici is sinds 2010 de maximale duur teruggebracht van zes naar vier jaar. Ook is er toen een sollicitatieplicht ingevoerd, met een aantal aanvullende regels over neveninkomsten.

In het Kunduz-akkoord (Lenteakkoord) dat VVD en CDA sloten met D66, GroenLinks en ChristenUnie, werd het wachtgeld verder bekort tot de maximale uitkeringsduur van de WW, en werden de nu zittende politici niet langer uitgezonderd van de nieuwe regels.

De uitspraken van Spekman vandaag wijzen op een verdere versobering. Een kortere duur van wachtgeldregelingen staat ook in het verkiezingsprogramma van de PvdA.

In het regeerakkoord is niets afgesproken over het wachtgeld. In de programma’s van coalitiepartner VVD en oppositiepartij CDA (nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer) staat dat de wachtgeldregeling gelijk moet zijn aan de duur van WW-uitkeringen.

Nu is het de vraag of VVD en CDA dat invullen als: verkorten van WW-duur betekent automatisch ook het verkorten van de duur van wachtgeldregelingen. Dat zou logisch zijn, maar wat als de verkorting van de WW-duur niet door de Eerste Kamer komt?

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “PvdA wil wachtgeld versoberen. Wat doen VVD en CDA?

 1. j.j

  Het is toch meer dan schandalig dat een individu die niet de waarheid verteld[lees liegt] na 1 maand en 1 dag op een stoel in de politiek heeft gezeten en er dan uit wordt gepegeld [lees eervol ontslag krijgt] wat ook al niet zou mogen , dan ook nog 2 jaar wachtgeld [lees belastinggeld] krijgt.
  In mijn optiek is de hele politiek ziek en zijn alle politici bedriegers.

    /   Reply  / 
 2. leo vd berg

  het zijn allemaal zakken vullers in de haag het ik ik en de
  rest kan stikken

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>