Teeven zet hongerstakende asielzoekers uit

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft donderdag in het grootste geheim twee uitgeprocedeerde asielzoekers die in hongerstaking waren, met een chartervliegtuig uitgezet naar Guinee, zo meldde Nieuwsuur. Het gaat om Issa Koulibaly en Cheik Bah.

De twee hoorden bij de vier overgebleven asielzoekers die in het voorjaar in hongerstaking gingen uit protest tegen hun detentie. Bah is voor de vijfde keer uitgezet. Vier eerdere pogingen mislukten. Voor Koulibaly (afbeelding) is dit de tweede poging.

In Conakry, de hoofdstad van Guinee, zijn ze direct naar een ziekenhuis gebracht. Dat was een voorwaarde die de Nederlandse rechter aan hun uitzetting had gesteld. Ze hebben meer dan zeventig dagen geen vast voedsel binnengekregen en zijn sterk vermagerd.

Vertrouwensarts Elcke Bonsen zegt dat er geen medische opvang is geregeld in Guinee. ‘Ik heb een aantal korte telefoongesprekken met ze gevoerd, waarin ze aangaven nog geen medische zorg te krijgen. Ze zijn wel met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar daar zijn ze weer weggestuurd omdat ze geen geld bij zich hadden.’

Volgens de advocaat van Bah en Koulibaly moet Nederland de komende drie maanden zorgen voor medische zorg.

Teeven werkt aan een humanere aanpak in de asielprocedures. Onderdeel daarvan is het voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers veel te lang in detentie verblijven.

Lees meer en bekijk video’s op nieuwsuur.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>