Van Ojik: defensie heeft helemaal geen geld nodig

Beeld van kapot bezuinigde krijgsmacht is ‘een beetje propaganda’

Terwijl de coalitie eensgezind is over de noodzaak van extra geld voor defensie klinkt er vanaf de linkerflank een ander geluid. GroenLinks-leider Bram van Ojik spreekt zich in de Volkskrant uit tegen de herbewapening van Nederland.

Van Ojik erkent dat het bedrag van 100 miljoen euro ‘niet heel erg veel’ is. ‘Daar zal Poetin niet van wakker liggen’, zo meent de GroenLinks-voorman. Maar de politieke boodschap die van de trendbreuk uitgaat bevalt hem allerminst.

Het inzetten op wapens werkt volgens Van Ojik contraproductief: ‘Onze tegenstander Poetin kan zo’n wapenwedloop prima gebruiken en is bereid daar heel ver in te gaan.’ GroenLinks wil juist meer diplomatie en dialoog met Rusland.

Dat de krijgsmacht zou zijn ‘kapot bezuinigd’ noemt Van Ojik ‘een beetje propaganda’. ‘Dat is echt niet zo, we geven relatief evenveel uit aan defensie als Duitsland, 1,3 procent van ons binnenlands product. Zo slecht is het niet gesteld.’

GroenLinks vindt dat er zelfs extra bezuinigingen op defensie mogelijk zijn als defensie zich meer specialiseert en samenwerking zoekt met bondgenoten.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Van Ojik: defensie heeft helemaal geen geld nodig

 1. Bas Schuringa

  Allemensen, hoe naief kan je zijn.

  Dus we kunnen het met diplomatie oplossen volgens GL?
  Dat hebben we de afgelopen maanden geprobeerd. Trekt poetin zich er wat van aan? Nee.
  Paar dagen geleden nog een diplomatiek dialoog met oekraiene en poetin. 2 dagen later rijden de tanks en duizenden russische soldaten oost oekraiene binnen.

  En irak en isis, net zo eng. Kinderen worden opgeleid om europeanen te doden. Nu heeft ISIS ook biologische wapens die ze dolgraag op het Westen loslaten.

  Onze krijgsmacht is zo uitgebaggerd dat door de missie in mali er mogelijk niet eens genoeg helicopters in nederland zijn om bosbranden te blussen.

  Helaas, het is diep triest en doodeng, maar de tijd van diplomatie is voorbij. Het zou dom zijn om defensie niet een steuntje in de rug te geven.

    /   Reply  / 
 2. beckertje

  Welnu Bas,
  Al die wapens hebben het niet beter gemaakt. We zijn met wapens democratie gaan brengen in LIbie, Irak, Afghanistan. Wat waren we in het Westen toch blij met al die democratische acties van ons superieure Westen. En zie het resultaat. Een grote bende. Isis is een creatie van het westen; eerst noemden we ze vrijheidsstrijders, toen rebellen en nu terroristen. We pompen de hele boel vol wapens… maar…wapens gaan het niet oplossen….. En als je dat toch gelooft besef je niet dat vooral de wapenindustrie van VS en geallieerden de lachende derden zijn.
  We worden allemaal een rad voor ogen gedraaid… je moet het alleen wel in de gaten hebben.
  Het gaat er niet om dat anderen fout zijn en wij goed. Het gaat erom wie het beste dit verhaal verkoopt en uiteindelijk het gelijk aan zijn zijde krijgt. Onze politieke leiders weten maar al te goed hoe ze hun werkelijkheid moeten verkopen. Niks waarheidsvinding.

  ps nog iets gehoord van de zwarte dozen MH17? Toch raar dat niemand daar meer naar kraait, nietwaar?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>