Werkgevers: wij meer vrijheid, zzp’ers meer plichten

ZZP Nederland: plan prullenbak in • Vakbonden gematigd positief • Geen financiële onderbouwing • Voorstel kan leiden tot lagere uitkeringen

Werkgevers pleiten voor ‘optimale’ flexibiliteit voor bedrijven. Om daartoe te komen zou er een ander basisstelsel voor sociale zekerheid ingevoerd moeten worden. Werkgeversvereniging AWVN presenteert vandaag een manifest.

Iedereen die werkt, inclusief de 1,2 miljoen zzp’ers, moet zich volgens AWVN verzekeren tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Verder moet iedereen aanvullend pensioen opbouwen en geld krijgen voor scholing.

Opvallend is dat werkgevers dit plan lanceren op een moment dat de vakbonden iets heel anders aan hun hoofd hebben. Woensdag strandde de fusie van FNV Bondgenoten met de andere FNV-bonden. De bondsbesturen komen vandaag voor het eerst weer samen om te bespreken hoe het verder moet.

Zij reageren gematigd positief op het AWVN-plan. ‘Het spreekt me aan dat werkgevers willen zoeken naar nieuwe vormen van solidariteit’, zegt Piet Fortuin van het CNV in de Volkskrant. Vakbond De Unie vindt dat zelfstandigen rechten die zij als werknemer opbouwden moeten kunnen meenemen.

De vakbeweging heeft zich de afgelopen jaren zeer kritisch uitgelaten over de volgens hen ‘volledig doorgeslagen’ flexibiliteit op de arbeidsmarkt. De FNV wil bijvoorbeeld ‘gelijk loon voor gelijk werken’, en tegengaan dat werkgevers de risico’s en kosten bij de kwetsbaarste groepen op de arbeidsmarkt leggen.

Ook de linkse politieke partijen PvdA, SP en GroenLinks pleiten al jaren voor betere bescherming van de rechten van flexwerkers. Zij moeten bijvoorbeeld eerder een vast contract krijgen. Schijnconstructies worden aangepakt.

In het regeer- en het sociaal akkoord staan veel maatregelen die oneerlijke flexibilisering tegengaan. Die moeten per 1 januari 2015 van kracht worden.

De Nederlandse media focussen in hun berichtgeving vanochtend op het AWVN-voorstel voor een ander sociaal stelsel. Het punt van de ‘optimale’ (maximale, allergrootste) flexibiliteit die de werkgevers daarvoor in ruil willen, wordt minder prominent gebracht. Dat is wel een cruciaal punt in het plan.

De werkgevers zijn verder buitengewoon vaag over wie dit allemaal moet gaan betalen. Er is geen financiële onderbouwing. Het plan zou mogelijk resulteren in lagere uitkeringen. Stichting ZZP Nederland noemt het voorstel ‘betuttelend’, zo meldt RTL Z. Het plan kan wat hen betreft de prullenbak in. (Foto: NFWM)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>