Wat willen de partijen met drugs?

Met name VVD en PVV zwabberen met hun standpunten over drugs

Bij sociaaleconomische onderwerpen zijn de Nederlandse politieke partijen vaak te verdelen in links en rechts, maar als het gaat om het drugsbeleid dan ligt de scheidslijn tussen progressief en conservatief. Wat willen de partijen precies?

Nu er na het Amsterdam Dance Event (ADE) drie doden zijn te betreuren als gevolg van het gebruik van gevaarlijke xtc-pillen is de discussie over het testen van drugs terug. Tests worden uitgevoerd bij het GGD of Jellinek maar het lijkt verstandiger om de drugstesten ook op de dance-feesten toe te staan.

Progressief

De linkse partijen PvdA, SP en GL zijn progressief. D66 is een sociaaleconomisch rechtse partij maar op dit soort punten ook progressief. Deze partijen vinden het huidige zero-tolerancebeleid niet realistisch. Zij willen tests van harddrugs toestaan, softdrugs legaliseren en extra inzetten op goede voorlichting.

De progressieve partijen zijn hierin consistent. Zij vinden dit al vele jaren, maar hebben samen geen meerderheid. Sinds 2002 is de grootste regeringspartij conservatief. Eerst CDA, daarna VVD. Er moeten dus compromissen gesloten worden. Dat resulteert min of meer in een voortzetting van het staande beleid.

Conservatief

VVD, PVV, CDA, CU en SGP zijn conservatief. In principe zijn zij voor een repressief drugsbeleid. CDA, CU en SGP zijn daarin consistent. Zij willen het liefst af van het gedoogbeleid voor softdrugs en wijzen tests voor harddrugs af. Naast die harde lijn vinden zij goede voorlichting overigens ook belangrijk.

Niet alle VVD’ers zijn conservatief als het over drugs gaat. Er zijn liberalen die pleiten voor legalisering van softdrugs en het testen van harddrugs. Het VVD-programma bevat echter alleen de repressieve lijn. Ook de VVD-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten staat pal voor dat conservatisme.

De VVD is er verantwoordelijk voor dat er geen doorbraak mogelijk is op het gebied van drugs. Dat CU en SGP momenteel partners van het kabinet zijn, zal het er niet makkelijker op maken. Maar er zijn inmiddels Amerikaanse staten die softdrugs hebben gelegaliseerd. Echte liberalen willen dat natuurlijk ook best.

De PVV is meestal angstvallig stil in discussies over drugs. Wellicht omdat de bevolking in meerderheid progressief denkt over drugs. De PVV is populistisch en praat kiezers het liefst naar de mond, maar in dit geval is dat lastig. Accepteren de oerconservatieve buitenlandse geldschieters van de PVV dat? Denk het niet.

In het PVV-verkiezingsprogramma staat weinig over het drugsbeleid. De partij deed in 2007 wel een Noord-Koreaans voorstel om verslaafden verplicht ‘cold turkey’ (zonder medicatie) te laten afkicken in gesloten werkkampen.

Conclusie

De meerderheid van de Nederlandse bevolking denkt vooruitstrevend en liberaal over drugs. VVD en PVV zijn op dit onderwerp een soort politieke trollen. Hun verkiezingsprogramma’s sluiten echter niet uit dat zij realistischer worden.

Drugstesten, nu in het nieuws, staan niet in hun verkiezingsprogramma’s. Daar hoeven ze dus niet moeilijk over te doen. Conservatieve partijen kunnen het uitbreiden van de testen rechtvaardigen als: het verbeteren van voorlichting.

Breder gezien wordt in de programma’s van VVD en PVV het legaliseren van softdrugs niet expliciet verworpen. Enkele Amerikaanse staten bewijzen dat het prima mogelijk is om softdrugs (voor recreatief gebruik) te legaliseren. Als VVD en PVV ophouden met trollen kan het vandaag, of morgen, nog geregeld worden.

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Wat willen de partijen met drugs?

 1. #######

  iemand heeft mij gedrogeerd en toen hebben ze via psychologie mijn aantrekkenkings kracht te veranderen en ja ik werd homo

    /   Reply  / 
  1. ontwetende

   Huh, wat, waarom, leg is uit, jij bent homo omdat je gedrogeerd bent?

     /   Reply  / 
  2. Robert

   Dat slaat dus echt helemaal nergens op. Van drugs wordt je niet homo. Zeg alsjeblieft niet van die onzinnige dingen.

     /   Reply  / 
 2. Joff

  “Wellicht omdat de bevolking in meerderheid progressief denkt over drugs. De PVV is populistisch en praat kiezers het liefst naar de mond, maar in dit geval is dat lastig. Accepteren de oerconservatieve buitenlandse geldschieters van de PVV dat? Denk het niet.”

  Het standpunt van de PVV zou legalisatie zijn omdat dit de overtuiging van het volk is, maar dit is niet het geval vanwege ‘oerconservatieve buitenlandse geldschieters’. Corruptie is duidelijk ook in Nederland nog een groot probleem.

    /   Reply  / 
 3. Paul Hilgenberg

  XTC tabletjes kunnen ze het beste geven aan foute boeven politici . Beetje muziek er bij met alcohol drank zodat ze langzaam maar zeker uitsterven . Moeten er nog heel wat XTC pilletjes worden verkocht . Doen we er ook nog miljoenen liters jenever er bij zodat we zeker weten dat het gaat werken . Sturen we gelijk een doos naar Tsipras in Grijpenland . De altijd lachende boef Tsipras die nu al in totaal 349 miljard gratis heeft gekregen . Tsipras heeft ondertussen al enkele Ministers de laan uitgestuurd .Dit gegeven kennen wij alleen van dictators .Zie hier de nieuwe Tsipras dictator . Wie zich tegen hem keert is de klos . Dictatrs lachen de gehele dag en doen voor de rest niets . Tsipras neemt iedereen in het ootje . Hij neemt de EU in het ootje en de Griekse bevolking ook in het ootje . Nu maar hopen dat hij een keer op een XTC feestje komt en dat ze hem helemaal gaan volstoppen met XTC .

    /   Reply  / 
 4. Beppie Onstenk

  Vreselijk
  Zwangere vrouw dood gestoken
  Verafschuwend lees ik het.. bij mns
  Zonder pardon ongevoelig zo hard
  Is dit de toekomst.. een nieuwe start
  Dat ongeboren, groeiend in de buik
  Er plots! een eind aan komt
  Een moordenaar opduikt
  Hoe moeten we verder met al dat kwaad
  Een Moeder dragend haar Baby
  Zuiverder.. kan het niet wezen
  Ik kan het bericht niet eens lezen
  Monsterlijk en Kwaadaardig
  Geen respect voor het leven
  Een baby op komst
  Plots vanuit het niets… Zomaar
  Bloederig, lek word gestoken
  Mijn hart Weent
  Om moeder en kind
  Geen woorden die ik kan schrijven
  Of Uberhaupt nog vind

    /   Reply  / 
 5. Beppie Onstenk

  Zonder geweld
  Zonder oorlog
  Rust en vrede op aarde
  Kinderen die het verlangen
  Hij tekend
  Twee vingers.. van vrede in de hoek
  Na een mooi museum bezoek
  Mijn ogen zagen hoe hij tekende
  Tanks ..oorlogtuig en geweren
  Met twee vingers in de hoek
  Maakte het een bijzonder bezoek
  In strijd met zoveel GELD op aarde
  Waar is toch de mensen waarde
  Als ieder zijn kapitalisme zou verdelen
  Was ook de armoe opgelost
  Maar daar moeten ze nog heel veel
  Van leren …Eer dat is opgelost

    /   Reply  / 
 6. Beppie Onstenk

  Zonder geweld
  Zonder oorlog
  Rust en vrede op aarde
  Kinderen die het verlangen
  Hij tekend
  Twee vingers.. van vrede in de hoek
  Na een mooi museum bezoek
  Mijn ogen zagen hoe hij tekende
  Tanks ..oorlogtuig en geweren
  Met twee vingers in de hoek
  Maakte het een bijzonder bezoek
  In strijd met zoveel GELD op aarde
  Waar is toch de mensen waarde
  Als ieder zijn kapitalisme zou verdelen
  Was ook de armoe verdwenen
  Maar daar moeten we nog veel
  Geld .. Zit geworteld in onze gene

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>