Hypocriet VVD uit op kabinetscrisis?

Gewraakte wet elitezorg: VVD eist beperking van vrije artsenkeuze

Drie PvdA-senatoren stemden gisteren tegen een zorgwet van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) waarin de vrije artsenkeuze wordt ingeperkt. Zij moeten vandaag meewerken aan een oplossing voor de impasse.

Anders raakt het kabinet in crisis, zegt een bron in De Telegraaf. Schippers zou weigeren met een nieuw voorstel te komen. Ook NOS-praathoofd Xander van der Wulp meldt dat de VVD ‘de bal helemaal’ bij de PvdA lijkt te leggen. Volgens de spin zou die partij ‘eerder gemaakte afspraken’ moeten nakomen.

Het punt is echter dat Eerste Kamerleden niet gebonden zijn aan die eerder gemaakte afspraken. Dat weten alle betrokken VVD’ers ook heus wel. Datzelfde geldt voor rechtse spindoctors die ‘de bal helemaal’ bij de PvdA leggen.

Gelegenheidsargumenten

In 2011 werd het omstreden Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) door de Senaat afgeschoten. Schippers liet toen weten dat zij ‘uiteraard niet voorbijgaat aan het oordeel van de Eerste Kamer’. Daar voegde ze aan toe: ‘Daar ligt dan ook de verantwoordelijkheid voor het verwerpen van de wet en voor de gevolgen.’

Het zal meespelen dat destijds ook Schippers’ eigen VVD tegenstemde. Dit wekt de indruk dat de VVD en bevriende media over de Eerste Kamer gebruik maken van gelegenheidsargumenten. In het ene geval het oordeel van de Eerste Kamer accepteren en respecteren, en het andere geval niet. Beetje hypocriet, toch?

Er bestaat enorm veel weerstand tegen het beperken van de vrije artsenkeuze. Uit een internetpoll op nrc.nl blijkt dat bijna 90 procent van de mensen tegen is. Ook uit de reacties op nieuwssites en in sociale media blijkt dat er een golf van opluchting door Nederland gaat nu het omstreden voorstel geblokkeerd is.

Elitepolissen

Zorgverzekeraars zouden volgens het rechts-liberale plan nog veel meer macht krijgen. Er zouden elitepolissen (met keuzevrijheden) komen voor rijke mensen, en een afgeslankte basispolis (zonder keuzevrijheden) voor gewoon volk.

Schippers beroept zich op gemaakte afspraken in de coalitie van VVD, PvdA, samenwerkingspartners D66, ChristenUnie, SGP, met de zorgsector. Het is echter een compromis, onderdeel van een bredere uitruil. Dit betekent niet dat de zorgsector voorstander is van het beperken van de vrije artsenkeuze.

Zorgverleners en patiënten vrezen dat verzekeraars nog indringender plaats zullen nemen in de behandelkamer. De Consumentenbond, de vakbonden, de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie, noem maar op. In totaal zijn zo’n zeventig organisaties tegen.

Haagse kaasstolp

Uit alles blijkt dat er in Nederland verre van voldoende draagvlak is voor het beperken van de vrije artsenkeuze. De liberalen en hun bevriende rechtse media lijken wederom verblind door ideologie. Onder de Haagse kaasstolp is wat zij nu doen misschien begrijpelijk, maar gewone mensen snappen dit echt niet.

Maar goed, de betrokken politici werken hard aan een oplossing. Die moet er vandaag komen, want dit voorstel is geen reden om het kabinet te laten vallen.

De media kunnen beter stoppen met het overnemen van valse rechtse spin, en de zaak onafhankelijk duiden. Het zijn niet zozeer de drie PvdA-senatoren, maar vooral de VVD’ers die concessies moeten doen. Nederland is namelijk helemaal niet klaar voor hun radicale aantasting van de keuzevrijheid in de zorg.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>