Eigen bijdrage jeugd-GGZ onder vuur

PvdA-congres krijgt bijval van constructieve samenwerkingspartners

Een meerderheid van de PvdA-leden sprak afgelopen weekend tijdens een PvdA-congres uit dat het discriminerend is om ouders een eigen bijdrage te laten betalen als hun kinderen psychiatrische hulp nodig hebben, terwijl dat niet hoeft als hun kinderen met een lichamelijke ziekte te kampen hebben.

De PvdA-fractie wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) een onderzoek doet naar de gevolgen van de maatregel. De sociaal-democraten krijgen nu bijval van D66 en de ChristenUnie. Zij scherpen de kritiek aan.

Het kabinet zou pas een eigen bijdrage mogen heffen als het onderzoek klaar is. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: ‘Zolang er een onderzoek loopt, is het onverantwoord om de nieuwe ouderbijdrage al in 2015 in te laten gaan.’

Het bedrag kan oplopen tot 1500 euro per jaar. Het is duidelijk dat vooral kwetsbare gezinnen de dupe worden van deze onverstandige maatregel.

VVD-speeltje

Verplichte eigen bijdragen in de zorg zijn een echt VVD-speeltje. De rechts-liberalen vinden het handig om zo kosten te besparen. Eigen bijdragen zouden iedereen er bewuster van maken dat de zorg duur is. In werkelijkheid worden daarmee vooral drempels opgeworpen voor mensen met een kleinere beurs.

Bij de PvdA zullen ze vast content zijn met de steun van D66 en ChristenUnie. Dat zijn immers twee constructieve partners van de coalitie. Het is alleen de vraag hoe het uitstellen (of schrappen) van de maatregel in de begroting gedekt moet worden, en of de VVD zich zal neerleggen bij de wens van de meerderheid.

De SP en GroenLinks willen helemaal van de eigen bijdrage af, maar een motie van de SP en het CDA om de maatregel uit de wet te halen kreeg in december nog onvoldoende steun. Vanmiddag praat de Tweede Kamer over de zaak.

Foto: Matthias Ripp

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eigen bijdrage jeugd-GGZ onder vuur

  1. frank bikker

    Het wordt hoog tijd dat de PvdA de naam Sociaal weer waardig wordt, want dat is sinds Kok toch aardig ondergesneeuwd, zo niet dan verliezen ze elk bestaansrecht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>