PvdA keert zich definitief tegen de mantelzorgboete

Omstreden kostendelersnorm voor AOW’ers heeft te weinig draagvlak

De mantelzorgboete is uitgesteld tot 2018 en wat de PvdA betreft wordt ‘ie helemaal geschrapt. Dat schrijft PvdA-Kamerlid John Kerstens in een blog.

Nieuwssite NU.nl meldt dat coalitiepartner VVD nog niet wil reageren. VVD-Kamerlid Anoushka Schut wil eerst de stappen van het kabinet afwachten. Samen met D66 is de VVD altijd fel voorstander van bezuinigingen op het sociale stelsel, maar voor hun mantelzorgboete is simpelweg veel te weinig draagvlak.

De mantelzorgboete is de zogenaamde kostendelersnorm voor AOW’ers. Als ouderen bijvoorbeeld bij hun kinderen inwonen zouden zij gekort worden op hun AOW-uitkering. De gedachte is dat zij goedkoper uit zijn omdat zij kosten delen.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma heeft daar onderzoek naar laten doen. Daaruit blijkt dat de kostendelersnorm een negatief effect kan hebben op de keuze rond mantelzorg. Zij heeft in het kabinet geregeld dat de maatregel wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Daar is 131 miljoen euro voor vrijgemaakt.

De PvdA wil nu helemaal van de mantelzorgboete af. Kerstens wil mantelzorg stimuleren en niet frustreren. Volgens hem lijkt het ‘straffen’ van betrokkenen met een aanpassing van de AOW-uitkering op het paard achter de wagen spannen.

Komt de mantelzorgboete er nou wel of niet?

In elk geval niet voor de volgende Kamerverkiezingen, die in 2017 plaatsvinden. Daarna hangt het ervan af of VVD en D66 de maatregel überhaupt nog willen invoeren. Zij zijn eigenlijk de enige voorvechters van de mantelzorgboete, maar zullen nu wellicht hun knopen tellen. Het voorstel is een politieke PR-ramp.

Als VVD en D66 toch vasthouden aan de mantelzorgboete, dan hangt het er uiteraard van af of zij na de verkiezingen van 2017 groot genoeg zullen zijn om deze impopulaire maatregel in een volgend kabinet alsnog door te drukken.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “PvdA keert zich definitief tegen de mantelzorgboete

  1. Frank Hendriks

    zoals alles is dit ook weer een zoet houdertje omdat de verkiezingen er aan komen, zouden de voorstanders eens een weekje met mij willen ruilen (zorg voor mijn moeder van 83 met parkinson en depressies) of voelen de heren er toch niets voor en beloven veel leuks en na verkiezingen pakken die oudjes wel eens

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>