Plausibele terreuraanslag op Prinsjesdag verijdeld?

Ernst dreiging onduidelijk • Veiligheidsdiensten werken goed samen

De Tweede Kamer was daags voor Prinsjesdag 2015 doelwit van een mogelijke aanslag. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag in een sensationele reconstructie. Er staan weinig details in. Het leest als een slap aftreksel van een spionageroman.

Een groep jonge radicalen met banden met Syriëgangers zou over een aanslag op de Tweede Kamer gepraat hebben. Een kennis van hen gaf het door aan zijn advocaat die vervolgens de veiligheidsdiensten inlichtte. De diensten kwamen meteen in actie, verzamelden informatie en hielden de groep scherp in de gaten.

Dat is in vier regels de samenvatting van het Telegraaf-artikel. Harde feiten zijn niet bekend. Of de radicalen wapens hadden wordt niet gemeld. Wat ‘banden met Syriëgangers’ inhoudt ook niet. De Telegraaf is lui als het om feiten gaat.

‘Puberale jihadgastjes’

Eén man van de groep zou uit Syrië teruggekeerd zijn. Gaat het om ‘een groep puberale jihadgastjes’ of was dit bloedserieus? De krant stelt de vraag maar doet geen journalistieke poging een antwoord te geven. Dat had eenvoudig gekund door terrorisme- en veiligheidsexperts te vragen om analyses van deze zaak.

Een feitelijke duiding maakt het verhaal wellicht wat minder spannend. Ook de politieke duiding – waar men bij De Telegraaf normaliter toch dol op is – blijft achterwege. Best opvallend omdat dit een voorbeeld is van het goed functioneren en samenwerken van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD.

Zaken op orde

De ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) zijn verantwoordelijk voor deze diensten. Als er dingen misgaan worden zij daar meteen op aangesproken. Niet in het minst door de parlementaire pers. Waarom wordt succes nu niet aan hen toegeschreven?

Stel, er zou op Prinsjesdag in Den Haag een aanslag gepleegd zijn, dan zouden de bewindslieden verantwoordelijk voor de veiligheidsdiensten hebben moeten aftreden. Het zou een pijnlijk onvermogen bij diensten en bestuurlijk falen hebben blootgelegd. Het tegengestelde is nu het geval. Zij hebben hun zaken op orde.

Iedereen weet dat de dreiging van een aanslag reëel is. Het kan gebeuren. Dat er een verhaal uitlekt over het succesvol voorkomen van een mogelijke aanslag, moet goed zijn voor het vertrouwen in onze regering en veiligheidsdiensten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>