Wie heeft baat bij lekken pleitnota Wilders-proces?

Eigenlijk alleen Wilders zelf • Journalisten laten zich weer gebruiken

Een concept van de pleitnota die advocaat Geert-Jan Knoops vrijdag voordraagt tijdens de regiezitting in het proces tegen politicus Geert Wilders is gelekt naar het AD. Rare gang van zaken. De heren lijken zelf de bron van het lek te zijn.

Wilders wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en groepsbelediging in de ‘minder-Marokkanen’-zaak. In maart 2014 zagen we de volgende fase in het radicaliseringsproces van de PVV-politicus. Hij richt zich niet meer enkel tegen een ‘ideologie’ maar tegen een specifieke groep mensen.

Het Nederlandse volk reageerde geschokt en vol afschuw. Met name door het beeld van de scanderende PVV-aanhang. Een on-Nederlandse vertoning. Het deed denken aan haatspreekkoren die we kennen uit de geschiedenis van dictatoriale regimes. Maar dan – gelukkig – op een veel kleinere schaal.

Wilders wil politiek campagneproces

Knoops’ pleittekst is een dag voortijdig in handen van het Algemeen Dagblad. Wie heeft er belang bij het lekken van een concepttekst die de advocaat van Wilders een dag later in het openbaar uitspreekt? En wat is dat belang?

De politicus en zijn advocaat lijken er zelf het meeste bij gebaat dat dit stuk is gelekt. Zij willen er een zo groot mogelijk politiek proces van maken en de media bespelen. Middels dit lek kunnen ze de toon zetten. Hun kant van het verhaal komt zonder weerwoord in de pers. Dat is alleen voor hen voordelig.

Knoops zegt dat hij vermoedt dat zijn pleitnota door ‘een hack’ bij het AD terecht is gekomen en eist op hoge toon een onafhankelijk onderzoek. Hij beschuldigt dus evident niet het Openbaar Ministerie of de rechtbank, maar hij zegt er ook niet bij wie of wat er volgens hem dan gehackt zou kunnen zijn.

Journalisten laten zich gebruiken

Belangrijk hierbij is dat het AD zegt journalistiek rechtmatig gehandeld te hebben en geen aanleiding ziet om af te zien van publicatie. De adjunct-hoofdredacteur beschermt zijn bron. Hij wil niet zeggen hoe de krant aan de tekst is gekomen.

Dat is veelzeggend. Er geldt bronbescherming maar die kan er natuurlijk alleen zijn als er ook een daadwerkelijke legale bron is. Het is strafbaar voor een journalist om onrechtmatig, illegaal verkregen materiaal openbaar te maken.

Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden kan een journalist daarbij de grens opzoeken. Denk aan klokkenluiders en de publicaties van WikiLeaks. Daar is in dit geval totaal geen sprake van. Het gaat om een tekst die een dag later in het openbaar wordt uitgesproken. Het is ook geen geheime mediastrategie of zo.

Het AD bevestigt journalistiek rechtmatig gehandeld te hebben. Ze hebben het stuk legaal van een bron gekregen. We kunnen concluderen dat die bron geen hacker is, want in dat geval zou het om journalistiek onrechtmatig handelen gaan. Dan zou het AD zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit.

Sensationeel primeurtje, meer niet

Dat verhaal van die hacker is sowieso twijfelachtig. Wat is er dan gehackt? Het mailaccount van Knoops of het account Wilders? Waarom is dan alleen dit stuk gelekt, en geen enkel ander mailtje? En waarom precies op dit moment? Zo komen we opnieuw terug op de vraag: wie heeft hier nou eigenlijk belang bij?

Journalisten hebben een belang omdat dit een sensationeel primeurtje is, maar nogmaals: zij kunnen dit alleen publiceren als het rechtmatig verkregen is. Het is geen onthulling. Geen tekst die geheim zou blijven. Deze publicatie dient ook geen enkel maatschappelijk belang. Het is een primeurtje, meer niet.

Publieke opinie bespelen

Deze toestand lijkt vooral een strategisch lek in een mediacampagne om de publieke opinie te bespelen. Is dit in het voordeel van Wilders-critici? Nee, veel eerder in hun nadeel. En wie is er in hemelsnaam bereid – en in staat – om strafbare feiten te plegen voor een tekst die een dag later openbaar wordt?

Critici en opponenten van Wilders zijn sowieso lang niet allemaal voorstanders van dit proces. Er zijn er genoeg die vinden dat hij hiermee veel te makkelijk de kans krijgt zich als een slachtoffer en martelaar neer te zetten. Ook vreest men dat Wilders dit proces gebruikt om uitvoerig politiek campagne te voeren.

Dan komen we vanzelf weer op Wilders en zijn advocaat. Het is in hun eigen belang dat hun kant van het verhaal zonder weerwoord vooraf in de media verschijnt en dit lek past precies in die veronderstelde campagnestrategie.

Maar goed, we zijn benieuwd of er een onafhankelijk onderzoek komt naar dit idiote Wilders-lek. We zullen niet verbaasd zijn als daar niks uit zal komen.

Video: De pers blikt al opgewonden vooruit

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Wie heeft baat bij lekken pleitnota Wilders-proces?

 1. Willem Flutsch

  Beste Lucas, allemaal aannames die jij toch redelijk stellig beweerd.
  Of je weer meer, niet uit jouw artikel blijkt, of je wil gewoon maar wat zeggen.
  In het eerste geval heel verdacht; hoe weer jij dat er alleen de pleitnota gehakt zou zijn, als er gehakt is?
  Al met al weer eens een heel gekleurd artikel zonder ook maar enige basis!

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Maar vreemd blijft dat lekken toch!En hoe je het ook wendt of keert en ongeacht de uitkomst het blijft in het voordeel van Wilders.

     /   Reply  / 
 2. Jan van der Ploeg

  Op de 2e zitting blijkt dat het allemaal koude drukte was. Knoops moest toegeven dat er geen hack was. Waarom springt de pers daar dan niet op?

    /   Reply  / 
 3. Paul

  In Duitsland zei een Imam vandaag;Duitsland moet uit de EU en in de Islam.

  Zo ,deze man zegt wat de rest der moslims denken.
  Zelfs Erdogan wil al graag bazen over Duitsland wat daar wel of niet gezegd mag worden over hem,en de Duitse satire moet onderduiken onder politie bewaking.

  Ze hadden zich niet moeten bemoeien op de manier zoals het nu gaat met de moslims.

  Kijk eens over 50 jaar wat er dan allemaal is gebeurt .

  Het gaat de goede kant op?

  Het Westen pakt zichzelf volledig in,let maar op.
  Straks moeten wij luisteren naar Islamitische wetten.
  Ach ,duurt nog een paar jaartjes.
  Allemaal de schuld van 1 europa,1 EU .
  En de Burgers zelf.
  Geen mens gaat nog naar de Kerk en de Kerken gaan dicht en het stroomt vol met Moskeeeeeen .
  En alles gaat langzaam en stiekum.
  Nu kunnen we straks ook lekker de Moskee geluiden 5 maal daags kattengejank.
  En zo gaat de Moslim voort.
  De Westerlingen zeggen steeds ja en amen in de politiek.
  Maar ik voorspel dat het op een dag helemaal faliekant mis gaat in de toekomst.

    /   Reply  / 
 4. Paul

  Erdogan is net zo slecht als de I.S.
  Erdogan doet het met woordjes.
  We moeten eens gaan denken als deze man de macht zou hebben over de aarde ,juist,juist ,juist.
  Deze man is het zelfde als de I.S. .
  Ha tuurlijk ,de achterna lopers van Erdogan prijzen hem,die anaalfabeten.
  Vroeger liep de ganze Duitse bevolking achter Adolf Hitler aan.
  Toen zei de bevolking,o jee die Adolf is toch z n aardige man.
  Deze Erdogan zet gewoon Journalisten 30 jaar achter de tralies als ze het niet met hem eens zijn.
  Nog erger is dat Angela Merkel Erdogan beschermt tenopzichte van die Duitse ondergedoken komiek.
  Het is triest.
  Het is heel erg triest om een knieval te maken voor een DICTATOR GEITENNEUKER.
  Ik heb altijd al gezegd,volgens mij zitten er alleen mar domme mensen in de politiek,een hoop schreeuwers en een hoop meelopers.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>