Politiek reageert op dood vrijheidsheld Mandela

‘Er is nu een vader overleden’ • ‘Een groot licht gedoofd’

Het overlijden van Nelson Mandela (95), de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika, kwam niet heel plotseling. Mandela kampte al jaren met een verslechterende gezondheid. Eerder dit jaar werd hij drie maanden opgenomen in het ziekenhuis. Toen leek het einde al te naderen.

Toch is zijn sterven een emotionele gebeurtenis die wereldwijd gevoeld wordt. Mandela is een icoon van verzoening en verdraagzaamheid, een voorbeeld voor velen. De media komen met necrologieën en de wereldpolitiek reageert.

Mark Rutte (premier): ‘Een moment om stil van te worden en dankbaar terug te kijken. Nelson Mandela was een uniek mens met een ongekend charisma en een groot moreel gezag. Zelfs na 27 jaar Robbeneiland bleef hij geloven in de menselijkheid. In zijn nieuwe Zuid-Afrika was er een plek voor iedereen. Mandela was een verzoener en een verbinder die met zijn mildheid en wijsheid het verschil maakte voor zijn land en de wereld inspireerde.’

Wim Kok (oud-premier): ‘Hoewel we natuurlijk allang wisten dat zijn gezondheid bijzonder slecht was, is zijn overlijden een grote schok voor ons allemaal denk ik. Niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook in de rest van de wereld is Mandela uitgegroeid tot een symbool van verzoening. Er is nu een vader overleden.’

Ruud Lubbers (oud-premier): ‘Zijn boodschap was: geen geweld, we moeten tonen dat wij het aankunnen in Zuid-Afrika. Hij was zelfs mild voor iemand als De Klerk, die toch het hoofd was van het regime dat voor de apartheid had gestaan. Hij straalde uit: ik zit hier niet voor een afrekening maar voor de toekomst van Zuid-Afrika. Die grootsheid van hem viel mij op.’

Frans Timmermans (minister BuZa): ‘Er zullen weinig mensen zijn van mijn generatie wier politieke denken niet mede is vormgegeven door de mens, de vrijheidsstrijder en de verzoener Mandela. Hij leeft voort in onze idealen. Zijn indrukwekkende nalatenschap zal talloze generaties blijven inspireren.’

Diederik Samsom (PvdA-leider): ‘Ik herinner me het magische moment van zijn vrijlating uit 27 jaar gevangenschap en heb net als de rest van de wereld met grote bewondering gevolgd hoe hij na jarenlange onderdrukking, zonder rancune werkte aan de verzoening van een gespleten land.’

Alexander Pechtold (D66-leider): ‘Hij streed voor vrijheid en won die strijd. Hij vocht tegen de ongelijkheid van de apartheid en won dat gevecht. Mensen met zo’n grote betekenis zijn zeldzaam in de wereldgeschiedenis.’

Arie Slob (CU-leider): ‘Met het overlijden van Nelson Mandela verliest Zuid-Afrika en de wereld een dienend leider. Als geen ander in de recente geschiedenis toonde hij de helende kracht van vergeving en de zegen van verzoening.’

Emile Roemer (SP-leider): ‘Met Nelson Mandela is een groot mens heengegaan. Hij was een symbool van respect, verzoening en het voorbeeld van strijd voor gerechtigheid.’

Geert Wilders (PVV-leider): ‘Gecondoleerd Zuid-Afrika met het overlijden van oud-president Nelson Mandela.’

Halbe Zijlstra (VVD=fractieleider): ‘Hij gaf Zuid-Afrika zijn vrijheid terug en was een voorbeeld van een leider in de meest pure en eerlijke vorm.’

Ook internationaal wordt gereageerd:

Jacob Zuma (president Zuid-Afrika): ‘Onze natie heeft zijn grootste zoon verloren. Wat Nelson Mandela groot maakte was precies wat hem menselijk maakte. We zagen in hem wat we in onszelf zoeken. Nelson Mandela bracht ons bij elkaar en samen zullen wij afscheid van hem nemen.’

Barack Obama (president Verenigde Staten): ‘Hij heeft meer bereikt dan van een man verwacht kan worden. We hebben een van de meest invloedrijke, moedige en ten diepste goede mensen verloren die ieder van ons zal meemaken.’

David Cameron (premier Verenigd Koninkrijk): ‘Een groot licht is gedoofd in de wereld. Nelson Mandela was een held van onze tijd.’

François Hollande (president Frankrijk): ‘Nelson Mandela heeft geschiedenis geschreven. Die van Zuid-Afrika en die van de hele wereld. Zijn boodschap zal niet verdwijnen. Hij zal voortduren om vrijheidsstrijders te inspireren, en om mensen die universele rechten verdedigen, vertrouwen te geven.’

Bill Clinton (oud-president Verenigde Staten): ‘Vandaag heeft de wereld een van zijn belangrijkste leiders en fijnste mensen verloren. Wij leven allemaal in een betere wereld door het leven dat Madiba leefde.’

Ban Ki-moon (secretaris-generaal VN): ‘Een gigant voor gerechtigheid en een menselijke inspiratie die met beide benen op de grond stond. Wereldwijd werden velen geïnspireerd door zijn onbaatzuchtige strijd voor menselijke waardigheid, gelijkheid en vrijheid. Hij raakte onze levens diep en persoonlijk.’

Download: Vrij Nederland special over Nelson Mandela

Foto-cc: South Africa The Good News.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>