Geen NL’ers op Forbes-lijst van machtigste mensen

#Forbes naait #GeenPeil • Niet EU maar regeringsleiders het machtigst

Net als in vorige jaren staat er geen enkele Nederlander op de Forbes-lijst van machtigste mensen ter wereld. Geen Jeroen Dijsselbloem die naast minister van Financiën ook Eurogroep-voorzitter is. En ook geen Frans Timmermans die geldt als invloedrijke vicevoorzitter (tweede man) van de Europese Commissie.

Zelfs Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker staat niet in de ranglijst. De regeringsleiders van de grote Europese landen doen het een heel stuk beter. Een totaalontzenuwing van het schrikbeeld dat ‘de EU’ veel macht zou hebben.

De Forbes-lijst wordt voor het derde jaar op rij aangevoerd door de omstreden Russische president/tsaar/tiran/dictator Vladimir Poetin terwijl Angela Merkel stijgt van de vijfde naar de tweede plek. Zij is dan ook de machtigste vrouw ter wereld.

De Amerikaanse president Barack Obama zakt naar de derde plaats. Paus Franciscus en de Chinese president Xi Jinping completeren de top 5 van dit jaar. Lager in de lijst naast politici ook CEO’s van multinationals en multimiljardairs.

Top 10 van 2015

1. Vladimir Poetin
2. Angela Merkel
3. Barack Obama
4. Paus Franciscus
5. Xi Jinping
6. Bill Gates
7. Janet Yellen
8. David Cameron
9. Narendra Modi
10. Larry Page

Complete lijst op Forbes.com

Regeringsleiders

Er bestaat in politiek en pers een radicale stroming die voortdurend doet alsof de Europese Unie (EU) een of ander oncontroleerbaar vaag machtsmonstrum is. De Forbes-lijst van machtigste mensen ter wereld ontkracht dat idee. Het primaat ligt duidelijk bij de regeringsleiders, zoals het in onze tijd altijd is geweest.

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi staat wel op de elfde plek maar dat is juist een onafhankelijke Europese instelling. De ECB werkt samen met nationale centrale banken zoals De Nederlandsche Bank. Regeringen en andere instellingen kunnen en mogen de ECB niet direct beïnvloeden.

Democratischer

Met Angela Merkel op de vijfde, David Cameron op de achtste en François Hollande op de zestiende plaats wordt opnieuw duidelijk dat de Berlijn-Londen-Parijs-driehoek veruit het machtigst is in Europa en de rest van de wereld.

Dat heeft weinig met de EU te maken want dat was ook al zo voordat die bestond. Sterker nog, sinds de EU is opgericht en uitgebreid kunnen kleinere Europese landen over alles meepraten en meebeslissen. Stroperig, lang niet altijd even effectief, maar wel veel eerlijker en democratischer dan vroeger.

Machtsvraag

Het radicale wrokgilde dat de EU voorstelt als boosdoener van weet ik veel wat, en ons het komende halfjaar ook nog lastigvalt met een GeenPeil-referendum over een irrelevant associatieverdrag met Oekraïne, leeft in een illusie.

De Forbes-lijst onderschrijft het. Als je alle procedures, instituties en andere bureaucratische aanhangsels – nodig om zaken te organiseren – wegstreept dan blijft er voor dat referendum maar één machtsvraag over: Poetin of Merkel?

Referendum

In april kan je stemmen. De vraag: ‘Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?’

• Stem je tegen dan stem je voor Poetin

Voor zijn oorlogszuchtige verdeel-en-heerspolitiek, zijn moorden en verjagen van criticasters, zijn ondemocratische tirannenregime, zijn vernietiging van vrije pers en vrije woord, zijn onderdrukken van minderheden. ‘Hij is zo machtig dat hij kan doen wat hij wil. En hij komt er nog mee weg ook’, schrijft Forbes over Poetin.

• Stem je voor dan stem je voor Merkel

Voor haar strijd voor stabiliteit en vooruitgang, haar visie waarin volkeren in vrede samenwerken en samenleven, haar respect voor mensenrechten, democratie en vrijheid van pers en meningsuiting. ‘In het Rusland-Oekraïne-conflict bemiddelde zij om een vredesakkoord met Poetin te sluiten’, aldus Forbes alsof het simpel is.

Gekronkel

Verdedigers van het Geenpeil-referendum zeggen dat het over meer gaat dan een associatieverdrag. Het zou gaan om de macht van de EU. Gek gekronkel, maar zelfs volgens die logica is de machtsvraag die voorligt eenvoudig terug te brengen tot de top in de Forbes-lijst: ben je voor Poetin of ben je voor Merkel?

Video: Forbes machtigste mensen 2015

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Geen NL’ers op Forbes-lijst van machtigste mensen

 1. Paul

  Enige foto ook .
  Alles lijkt vergeten en vergeven .
  Dat in opdracht van Poetin Russen Oekraine zijn binnen gevallen en meerdere vliegtuigen uit de lucht incluis een burgerluchtvaart vliegtuig is nu de G Top 20 .
  Zeg Angela natuurlijk zeg : herr Poetin wolten sie nog einen tasse kaffee haben .

  En Nederland ,ach Nederland , Nederland is eigenlijk helemaal nergens lid van.
  Nederland mag maar een ding doen als clows landje,een hoop gratis centjes verslinden aan de EU en de rest .
  Voor de rest wordt Nederland nergens voor uitgenodigd .
  Ja , een enkele keer bellen ze clown Mark Rutte voor de kat zijn kut toneel .
  Nederland is alleen lid van als clown schoolmeester Mark Rutte op het schoolbord ; zeg kinderen attentie ,nu gaat de schoolmeester met krijt op het schoolbord krijten ;Nederland is lid van de Top G 1 .
  En de kinderen in de klas lachen joh en toen ging de schoolbel .

  Al die Presidenten van de grote landen lachen zich slap als ze Mark zien .
  Dan zeggen ze in koor; hier ,daar loopt de schoolmeester .
  Maar hij betaald wel lekker .

  Nederland is kwa klein inwoners tal het landje dat in verhouding het meeste betaald aan Brussel .
  Daarom hebben ze Jeroentje een hoop veren om zijn bekje vast geplakt om des Dijsselbloempot hoofd opdat Jeroentje geregeld ook extra lucht geld bij past van pakweg 800 miljoen of 2 miljard bovenop al die andere lucht miljarden gelden .
  Nederland heeft in die 50 jaar 2x zoveel gratis weg gebracht als het nu in het rood staat .
  En ze staan mooi 500 miljard euro in het rood nu .

  500 miljard in het rood staan en maar klagen en steeds belasting verhoging en het geld blijven verslepen naar Brussel .

  Het is dat Sinterklaas bestaat ,anders zouden we het niet geloven .

  Het zelfde is er ook aan de hand met de Gemeenten .
  Klagen en klagen en de miljarden worden over de balk gegooid aan de gekste onzin .

  We hoeven maar op tv te kijken naar Ook Dat Nog en we zijn weer bijgeziend en bijgepraat .

    /   Reply  / 
 2. Tamara

  Ik stem tegen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>