Haagse politiek reageert beheerst op ISIS-oorlog

Daesh steeds vaker gebruikt als beledigende naam voor terroristen

Na de terreuraanslagen in Parijs van vrijdag hebben de politici in Den Haag goeddeels beheerst gereageerd. De partijen gaven verklaringen uit om hun afschuw kenbaar te maken maar uitzonderlijk grote woorden vielen er niet.

De terreurorganisatie ISIS (of IS of ISIL) wordt in Frankrijk, en ook steeds vaker internationaal, aangeduid als Daesh; een denigrerende benaming. Daesh is een Arabische afkorting van ISIS die door de terroristen als belediging wordt gezien.

Burgemeesters

Premier Mark Rutte zei in een persconferentie dat Nederland in oorlog is met ISIS. Het was niet de eerste keer dat Rutte het woord oorlog in de mond nam. Door de aanslagen heeft de uitspraak wel een zwaardere lading gekregen. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) trad zaterdag op in de talkshow Pauw.

Maar het waren vooral de burgemeesters van de grote steden die in de dagen na de aanslagen op de voorgrond traden. Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Eberhard van der Laan (Amsterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht) bij herdenkingen, demonstraties en met scherpe duiding in de media.

‘Ik ben geen militair strateeg, maar als bestuurder zeg ik: het is tijd om die 40 tot 50.000 mensen die zich hebben aangesloten bij IS weg te vagen’, zei Aboutaleb.

Schouder aan schouder

Dinsdag is in de Tweede Kamer stilgestaan bij de aanslagen in Parijs. ‘In gedachten zijn wij in Frankrijk en staan wij schouder aan schouder met het Franse volk, in deze moeilijke en verdrietige en ook angstige tijd’, zei Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg in een toespraak. Zie video.

De voetbalinterland tussen Nederland en Duitsland in Hannover is afgelast wegens terreurdreiging. De ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Edith Schippers (Volksgezondheid) waren in het stadion en zijn geëvacueerd. Over de precieze dreiging zijn nog geen details bekendgemaakt.

Debatten gepland

Naast opschaling van grenscontroles en beveiliging, en oproepen alert te zijn maar de kalmte te bewaren kan de politiek niet veel meer doen. De partijen herhalen alleen maar standpunten die zij voor de aanslagen ook al hadden.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de aanslagen en mogelijke maatregelen door Nederland. Naast Rutte zullen ook vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aanwezig zijn.

Er stonden al debatten gepland met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk over de veiligheidsdiensten en met Van der Steur over de begroting van Veiligheid en Justitie. Daar zal extra geld bij komen. De wens leefde al in de Tweede Kamer. De aanslagen in Parijs hebben de urgentie verhoogd.

Bommen en troepen

VVD, CDA, PVV, CU en SGP willen dat Nederland niet alleen in Irak maar ook in Syrië gaat bombarderen. De PvdA is niet principieel tegen maar wil dat er zicht is op een politieke oplossing. In Wenen wordt onderhandeld. Dat duurt voort.

Fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Sybrand Buma (CDA) zijn ongeduldig en willen dat het kabinet meteen besluit om militair actief te worden in Syrië. Het CDA gaat daarin het verst en noemt – als uiterste consequentie – het sturen van Nederlandse grondtroepen naar Syrië als mogelijkheid.

Wat doet Nederland nu?

Nederland is bereid Frankrijk militair te steunen als het land daarom vraagt. ‘Daesh of ISIS moet vergaand worden aangepakt, dus ook het vermogen van ISIS en daarmee de aantrekkingskracht van ISIS’, aldus Hennis tegenover de NOS.

Nederland is actief in Bagdad en Erbil met militaire trainers, vliegt met F16’s boven Irak en neemt deel aan een missie Mali. Het is de vraag of Nederland ruimte heeft om meer te doen. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden.

Hennis zegt dat het sturen van Nederlandse grondtroepen naar Syrië niet voor de hand ligt. Zij vindt dat de regio daarbij zelf aan zet is. Wel is het mogelijk dat Nederland de bombardementen van Irak uitbreidt naar Syrië.

Video: Tweede Kamer staat stil bij aanslagen Parijs

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Haagse politiek reageert beheerst op ISIS-oorlog

 1. Paul

  Mark Rutte reageert zeer beheerst en zeer beleeft tenopzichte van de in Nederland loslopende geradicaliseerden die terug zijn gekomen uit Syrie .
  En dat zijn er meer dan bekent schijnt te wezen.
  Mark lult elke dag uit zijn nek en neus .
  Mark had de neus van Wiebes Kwiebus moeten hebben.
  Z N neus zou Mark enig hebben gestaan .

  Mark zei dat de geradicaliseerden goed in de gaten worden gehouden .

  Kijk,dat is nou mooi gelul .
  Je zet ze niet het land uit en laat ze maar rotten daar waar ze vandaan komen.
  Nee hoor,Mark zeg dat ze goed in de gaten worden gehouden.
  En onderwijl je de geradicaliseerden goed in de gaten houd ,zet ze dan ook geregeld een tas boodschappen voor de deur neer plus gratis bomgordeltje en een paar pafs om thuis te oefenen.
  Want oefening baart kunst .
  Want Mark is zeer slim,Mark houd zich precies aan de wet;zolang men niet iets strafbaars heeft gedaan kan men ook niet worden opgepakt.
  De stelling van onze wet is dus,er moet eerst iets gebeuren dan kan je worden opgepakt.
  Dit is al een eeuwen oude wet van als het te laat is komen wij in actie .
  Maar als het te laat is hoeven we niet meer in actie te komen om radicalen .
  Radicalen blazen zichzelf wel op .
  Ze dachten ook dat Abdelhamid Abaaoud met zijn halve koks muts ergens in het zand in Syrie zat te kruipen.
  Ze wisten helemaal niet waar hij was.
  Ach wat toevallig nou,hij woonde bij zijn bomgordel nichtje in een klein appartementje om de hoek van het stadion in Saint Denis .
  Die 5000 schoten tegen de muur en door hun raam kregen dat ze er raar van werden en hun bomgordel bestemd voor onschuldigen zelf maar hebben gebruikt .
  Ik ben er van overtuigd dat het nichtje de opdracht van Abdelhamid kreeg;zeg nichtje ,doe jj de bomgordel maar om en dan hou ik wel je hand vast en gaan we samen naar de 72 maagden.
  Wat een meisje vrouw dan met 72 maagden moet doen in de Hemel is mij een raadsel .
  Voor dat uitschot dat daar in gelooft zijn 72 maagden in de Hemel dus in hun optie , neuk maar raak nooit meer tekorten aan kutten .
  Maar de werkelijkheid is dat ze zullen branden in de Hel .

  Wij leven en zijn geboren op deze aarde dat als een ronde bol ruimteschip door het Universum heen sjeest in het oneindige.
  En dat de eerste mensen op aarde niet kunnen zijn geboren uit bacterien of een volgens wetenschappers uit iets anders.
  Want een baby kan niet zonder sperma worden geboren.
  Ook kan een pas geboren baby zich zelf niet in leven weten te houden.
  Dus moet er wel iets heel groots zijn dat de eerste 2 mensen op aarde zijn gemaakt ontstaan .
  Alles klopt precies,de zwaartekracht op aarde,de afstand van de Zon tenopzichte van de aarde.
  De afstand tot de maan,wolken waar water uit komt en wij daar door weer met onze monden aan waterkranen kunnen lurken.
  Onze woorden komen ook overeen met de woorden van de hogere onzichtbare macht .
  Wij op aarde spreken graag van de illusionist,zoals ene illusionist Troy .
  Walla,het Universum is zo oneindig groot dat daar ook ergens een echte illusionist rond loopt die alles kan zien .
  De echte illusionist die ons mensen op aarde ziet als een korreltje zand,die de aarde ziet als een korreltje zand .
  En de mens die eigenlijk niets met de aarde te maken heeft want het sterft weer af doet net of het de aarde heeft gekocht en strijd met bommen en wapens in totale gekte om grond te willen veroveren .
  Alles is mooi bovenaards .
  Alleen de mensheid is een beetje ver van het padje af .

  Maar zie ,we hebben een messias in huis ,messias Mark Rutte .
  Mark houd alles in de gaten,en ziet alles.
  Zolang we achter Mark gaan staan zeg Mark ; er is niets aan de hand .
  Komt er wel een aanslag in ons land en daar kunnen we op wachten ,dan moet Mark niet meer zeuren en gelijk gaan aftreden.
  Mark die dan iets gaat doen als gemeentemedewerker om tuintjes aan te schoffelen .
  Volgens mij is Mark daar heel goed in .
  Maar Mark zit nu nog op de lijn in zijn hersenen dat hij het is die de aarde geschapen heeft .

    /   Reply  / 
 2. bodo

  bij gebrek aan bommen moeten de piloten “kaboemm” roepen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>