Koenders wil niet betalen voor snoepreisjes EU

Politieke schnabbelaars willen dat we Hollandse zuinigheid loslaten

Onze Nederlandse traditie van zuinigheid veroorzaakt een diplomatieke relletje. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft geen zin om geld uit te trekken voor een bezoek van Amerikaanse congresleden, meldt de Volkskrant.

Een delegatie van het Congres wil in het voorjaar naar Amsterdam reizen vanwege het Nederlandse EU-voorzitterschap. Bronnen melden aan de krant dat Koenders het te duur vindt. Buitenlandse Zaken vindt het ook te veel gedoe.

Tijdens zo’n bezoek praten Amerikaanse congresleden, Europarlementariërs en Tweede Kamerleden over actuele politieke onderwerpen. De gastheer moet een geschikte locatie regelen, inclusief beveiligingsmaatregelen, protocol en tolken. Ook zou er een diner voor vijftig personen betaald moeten worden.

Buitenlandse Zaken vindt dat zulke vergaderingen beter kostenefficiënt in Brussel georganiseerd kunnen worden. Alle faciliteiten zijn daar al aanwezig. Koenders heeft een soortgelijke Afrikaanse delegatie inmiddels ook afgewezen.

Schnabbelaars

Het stuk in de Volkskrant is nogal sturend geschreven. Het doel lijkt om Koenders onder druk te zetten het bezoek door te laten gaan. De diplomatieke relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten zou anders ‘een kras’ oplopen.

Tegenover Koenders haalt de krant uitsluitend bronnen aan die vinden dat Nederland moet dokken. Daarbij gek genoeg ook D66-Europarlementariër Marietje Schaake (foto) die toch niet bekendstaat als EU-potverteerder.

Het overleg zou een traditie zijn waarmee niet gebroken zou kunnen worden. Daarbij zou een deel van de reis-, verblijf- en beveiligingskosten voor rekening van de delegatieleden komen. Het valt dus allemaal wel mee, is de boodschap.

Elitebubbelpolitiek

Deze rel is een gênant voorbeeld van elitebubbelpolitiek. Normale mensen, namens wie de politici horen te werken, boeit het echt niet of ze zo’n overleg in Den Haag of in Brussel organiseren. Dat vindt de elite alleen zélf belangrijk. Om over het ‘vanzelfsprekend’ organiseren van een luxediner nog maar te zwijgen.

Onze politici moeten het komende Nederlandse voorzitterschap van de EU zo effectief mogelijk inzetten. Prioriteiten stellen en randzaken aan Brussel laten, lijkt mij onderdeel van een intelligente en progressieve insteek van Koenders.

Want laten we wel wezen, het Amerikaanse Congres met haar Republikeinse meerderheid is vrij tandeloos. De Obama-administratie is de baas en bepaalt het buitenlandbeleid. Dit overleg is eigenlijk een ‘netwerkdingetje’ voor politici.

Als het nou om een ontvangst van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou gaan, dan zou ik zeggen: ja, trek alles uit de kast, inclusief diner en al. Dan komt er een topper die daadwerkelijk veel macht heeft. Die beslissingen neemt.

IJdele gewoontes

Daar komt bij dat dit soort ‘tradities’ helemaal geen tradities in de mooie zin van het woord zijn. Kom op zeg, de paus komt niet! Het zijn politieke gewoontes waarvan je je best mag afvragen of die de status ‘traditie’ wel verdienen.

Het schrappen van overbodige gewoontes past uitstekend in de Nederlandse doelstelling dat de EU-machine moet afslanken. Dat willen we. Beperk het tot de essentie en geef niet meer uit dan nodig. Breek met ijdele gewoontes.

Het zou kunnen dat het conservatieve elitegekwebbel in de Volkskrant en vanuit de EU effect heeft en Buitenlandse Zaken alsnog, met tegenzin, die vergadering organiseert. Dat zou jammer zijn want voor het normale volk is het onnodig.

Tenslotte nog dit. Als deze onbegrijpelijke poppenkast al voor ‘een kras’ in de diplomatieke verhoudingen zorgt dan zijn betrokkenen toch eigenlijk een stel zelfingenomen, lichtgevoelige kleuters? Waar liggen hun prioriteiten nou?

Politici met hart voor de zaak zouden gerust ook in een tochtig hutje op de hei vergaderen. Met als feestmaal een sneetje brood uit hun eigen trommel.

Video: Fitz and the Tantrums – MoneyGrabber

Foto: ALDECommunications.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koenders wil niet betalen voor snoepreisjes EU

  1. Tomaat

    Ach laat deze delegatie eens dineren bij Snackbar Bertus Bal op de Lange Niezel op de wallen in Amsterdam.
    Kunnen ze eens proeven van de onvervalste Nederlandse gerechten; Patatje Oorlog, Frikandel speciaal, bitterballen en de Berenhap.
    Lekker goedkoop ook en Bertus heeft ook een goeie dag!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>