VIDEO: Obama brengt historisch bezoek aan Cuba

Nederland stuurde in januari al een sociale handelsmissie naar Cuba

De Amerikaanse president Barack Obama is zondag met zijn vrouw en kinderen in Cuba geland voor een historisch bezoek. Voor het eerst in 88 jaar bezoekt een zittende president van de Verenigde Staten het communistische land.

Obama bezocht zondag het oude centrum van Havana en had een ontmoeting met Amerikaans ambassadepersoneel. Voor maandag staat een ontmoeting met de Cubaanse president Raúl Castro op het programma. Dinsdag zal Obama spreken met mensenrechtenactivisten; dissidenten van het Cubaanse regime.

‘Dit is een historisch bezoek en een historische kans om in contact te treden met het Cubaanse volk’, zei Obama na aankomst tegen de massaal aanwezige pers.

Trump kent protocol niet

De dom-rechtse presidentskandidaat Donald Trump vindt het niet respectvol dat Obama op het vliegveld begroet werd door de minister van Buitenlandse Zaken en niet door de president van Cuba. Dat is onzinnig gezwets want het is normaal protocol. Trump probeert ‘presidentieel’ zijn, maar het zit gewoon niet in hem.

Toen Obama ons land bezocht was het protocol vrijwel hetzelfde. Hij werd bij aankomst begroet door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Als staatshoofden elkaar later in het programma op een andere plek ontmoeten dan kan de ontvangst op het vliegveld door een andere official gedaan worden.

Nederland is er als de kippen bij

Als ergens een markt opengaat is Nederland er natuurlijk als de kippen bij. Al in januari leidde minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen een vierdaagse sociale handelsmissie naar Cuba. Naast bedrijven en kennisinstellingen namen ook sport- en cultuurorganisaties deel.

Ploumen betitelde de missie direct als een groot succes. De bestaande relaties tussen Nederland en Cuba zijn verstevigd en veel nieuwe contacten zijn gelegd.

Ploumen: ‘Mede dankzij de inzet van de 77 bedrijven en organisaties die zijn meegereisd konden we laten zien dat Nederland veel te bieden heeft: niet alleen economisch, maar juist ook op gebieden die voor de Cubanen zo belangrijk zijn, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en natuurbehoud.’

Unilever en WNF actief in Cuba

De PvdA-minister boekt resultaten: ‘Men worstelt hier met de grote vraag hoe ervoor te zorgen dat economische groei niet alleen goed is voor bedrijven, maar ook voor mens en milieu. En daarin vinden ze in Nederland een bondgenoot.’

De eerste contracten zijn al getekend. Zo gaat Unilever een cosmeticafabriek in Cuba bouwen, Womy gaat hijskranen leveren voor de ontwikkeling van een investeringszone, en het Wereld Natuur Fonds wordt in Cuba actief om bedreigde vissen te beschermen en ecologisch verantwoord toerisme te bevorderen.

Naast handel stonden ook mensenrechten, cultuur en sport op het programma. Ploumen sprak met journalisten, bloggers, jongeren, vrouwelijke ondernemers, homoseksuelen, transgenders en een straatvoetbalproject van Feyenoord.

Video: De Obama’s arriveren in Cuba

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>