Referendum: Lage opkomst, feest voor neezeggers

70% Nederlanders ging niet stemmen • Regering moet heroverwegen • Verdeeldheid en gebrek eenduidige eis neekamp maakt het makkelijker

Het raadgevend referendum over het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne is woensdag gewonnen door de neezeggers. De opkomstdrempel van 30 procent is nipt gehaald. De politiek moet opnieuw naar het verdrag kijken.

Volgens de voorlopige uitslag stemde 61,1 procent tegen, 38,1 procent voor, en 0,8 procent bracht een blanco stem uit. De opkomst was slechts 32,2 procent.

Wat gebeurt er nu?

Het referendum is raadgevend, niet correctief/bindend. Dat betekent dat het kabinet en de Tweede Kamer opnieuw naar het verdrag moeten kijken. Alle partijen en politici hebben al gezegd dat zij deze uitslag serieus nemen.

Het grootste deel van het verdrag over de handel kan goedgekeurd worden. Daar ging dit referendum niet over. Het politieke deel wordt waarschijnlijk aangepast. Premier Mark Rutte zei woensdagavond dat dit proces zeker weken gaat duren.

Eerst moet de definitieve uitslag door de Kiesraad worden gepubliceerd. Dan zal het kabinet vergaderen, komt er een kabinetsvoorstel en een Kamerdebat. Vervolgens wordt er over dat voorstel onderhandeld met de andere EU-landen.

Grote verdeeldheid

De neezeggers boekten een ruime zege maar de opkomst was erg laag. Veruit de meeste Nederlanders – bijna 70 procent – zijn helemaal niet gaan stemmen.

De argumenten van het neekamp zijn uiteenlopend. Zij hebben geen eenduidige eis. De redenen van voorstemmers en niet-stemmers lopen ook uiteen. Die grote verdeeldheid maakt het voor het kabinet makkelijker een oplossing te vinden.

De ene wil slechts een kritisch signaal afgeven, de volgende wil dat het verdrag van tafel gaat en Oekraïne op andere manieren geholpen wordt, en een extremist ziet in de uitslag een motie van wantrouwen tegen de hele EU en het kabinet. Kortom, van redelijke kritiek tot hysterisch dronkenmangebral.

Wat is er mogelijk?

Veruit de meeste Nederlanders liepen niet warm voor dit referendum. Als de verdeeldheid zo groot is, en de neezeggers niet tot een eenduidig, gezamenlijk standpunt kunnen komen, dan kan je inschatten hoe het verder zal gaan.

Als iedereen iets anders wil dan krijgt niemand zijn hele zin. Zo eenvoudig is het. Dat leer je als kind al. Dan komt er dus vast een of ander compromis uit waar iedereen mee moet kunnen leven maar niemand echt blij van wordt.

Het is dus een soort pyrrusoverwinning. Dat heeft het neekamp aan zichzelf te danken. Zij hebben een kortzichtige campagne gevoerd die niet gericht was op eenheid en gezamenlijkheid, maar op verdeeldheid en confrontatie. Dat is ideaal voor een protest, maar irrelevant voor het boeken van resultaten.

Video: Referendum-dag in 2 minuten (RTL Nieuws)

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Referendum: Lage opkomst, feest voor neezeggers

 1. Salute

  Vandaag las ik in een andere artikel, dat het NEEN tegen Oekraïne erg pijnlijk is voor het kabinet. Deze conclusie is echter volstrekt onjuist. De ervaring leert dat de op baantjes jagende politici bijna nooit luisteren naar de bevolking en uitsluitend datgene doen wat hunzelf het beste uitkomt.

  Bij het vorige referendum zei het volk duidelijk NEEN tegen een Europese grondwet. Daarna werd er voor de beoogde grondwet een andere naam verzonnen en vervolgens toch stilletjes ingevoerd. Dat zal ook nu weer gaan gebeuren.

  Blijkbaar is het belang van een associatieverdrag met Oekraïne voor EU politici zo groot, dat de bevolking onwetend werd gehouden en het Associatieverdrag met Oekraïne in alle stilte werd afgesloten.

  Na alle commotie over dit heimelijk gesloten associatieverdrag met Oekraïne, werd de overheid gedwongen een referendum uit te schrijven. Vervolgens werd het belang van dit verdrag voor Nederland door politici schromelijk overdreven en werd de bevolking systematisch verkeer of onvolledig voorgelicht. Zodat het overgrote deel van de bevolking niet goed wist waarover het moest stemmen.

  Oekraïne is een arm land dat historisch gezien deel uit maakt van Rusland. Logisch dat Oekraïne in de strijd met Rusland graag politieke banden met de EU wil aangaan. Daar wordt Oekraïne financieel beter van en wij armer. Bovendien zet het de verhoudingen tussen Rusland en de EU lidstaten onnodig op scherp.

  De conclusie is: Samenwerking met wie dan ook is goed voor iedereen. Maar op politieke spanningen mer Rusland zit geen weldenkend mens te wachten. Zeker niet als je de explosieve toestand om ons heen bekijkt

    /   Reply  / 
 2. Paul

  In Brussel houden ze de bevolking voor de gek.
  Daar zeggen ze ;we moeten de bevolking van Oekraine helpen.
  Het enige wat ze in zich hebben is hun gif tegen Rusland.
  Lekker zo doorgaan met treiteren en sarren tegen Ruslanden de bom komt eerdaags van zelf .

  Over het neerhalen en vermoorden van de MH 17 inzittenden hoor je niemand meer praten.
  Over het vermoorden van Nederlanders en de andere buitenlanders in de Oekraine ,zeg Brussel ,ach lieve Regering van Oekraine ,kom maar tot ons .

  Brussel is zelf ook zo door en door corrupt als de neten.

  Er zijn trouwens geregeld knokpartijen in de Oekrainse maffia Regering oplichters waar boksers nog van staan te kijken.
  Maar de grootste idioten zitten in Brussel.

    /   Reply  / 
 3. Paul

  Christine Lagarde het oplichters mens pursang van Brussel IMF heeft gezeg;als Griekenland weer gaat bezuinigen dan krijgen ze weer een nieuw pakket aan Miljarden geldsteun
  Waardoor de belastingen weer verder omhoog gaan en de Griekse bevolking nog armer gaat worden.
  Het mens moest eens weten hoevele Grieken en Spanjaarden door armoede het niet meer zien zitten en zelfmoord plegen.

  Christine Lagarde is net als de rest van de EU top dol doorgedraaid in hun fantasie van gekte .
  Bij het krankzinnige af .
  Was het haar eigen geld dan betaalde ze natuurlijk geen ene cent,en de zelfmoorden interesting haar ook niets.
  De EU ,het moderne slimme nieuwe communisme .

    /   Reply  / 
  1. Ernst

   Het IMF is niet van de EU. Het IMF is van de VN. het hoofdkantoor is ook niet in Brussel maar in Washington.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>