Hypocriete D66-yup jat GroenLinks-punt

Waarom zeggen D66-yuppen niets over explosie van zorgpremies?

D66 pleit ineens voor ‘minder ambtenaren, meer diplomaten’. Klinkt op zich natuurlijk prima, maar waar hebben we dat pleidooi voor meer diplomatie ook alweer eerder gehoord? O ja, dat is waar: GroenLinks roept dat al maanden.

Typerend voor de rechtse yuppenpartij die D66 onder Alexander Pechtold is geworden. Alles is daar tegenwoordig strategie, tactiek en politieke spin. Ze claimen voortdurend aantrekkelijke punten van anderen, en schuiven negatieve zaken af. Zo ook D66-Kameryup Sjoerd Sjoerdsma (foto) vandaag bij BNR.

De D66-top bestaat overwegend uit voormalige consultants. Gladde types die onder de noemer ‘progressief’ en ‘ambitieus’ allerlei naargeestig rechts beleid weg proberen te spinnen. Alsof de jaren tachtig nooit hebben plaatsgevonden. Of nee, wacht: alsof de jaren tachtig voor herhaling vatbaar zouden zijn.

Mislukt zorgstelsel

Over de explosie van de zorgpremies zijn de D66-yuppen deze dagen opvallend stil. Dat is hypocriet omdat onze stijgende zorgnota’s rechtstreeks voortkomen uit het mislukte zorgstelsel dat door D66 ontworpen is. Ze hebben iets uit te leggen.

Door de D66-obsessie met marktwerking kan deze toestand niet gestopt worden. De meerderheid van de Nederlanders is tegen de marktwering in de zorg. Uit polls blijkt dat de meeste mensen nog liever het Ziekenfonds terug willen.

De linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks zijn met het volk tegen marktwerking in de zorg maar hebben nu geen meerderheid om daar echte stappen in te zetten.

Met de inkomensafhankelijke zorgpremie was het de PvdA trouwens bijna gelukt om die vervloekte marktwerking aan banden te leggen, maar dat plan was helaas niet goed uitgewerkt. De rechtse media draaiden het vakkundig de nek om.

Bange leegheid

De term ‘inkomensafhankelijke zorgpremie’ is nu zo besmet geraakt dat het volgens mij beter is om in de toekomst over fiscalisering te spreken; de zorg via de belastingen financieren. Op een rechtvaardige, inkomensafhankelijke wijze.

Dat past bovendien in de discussie over een nieuw belastingstelsel. Samen met de populaire miljonairsbelasting wellicht een sterke linkse inzet voor verkiezingen?

D66 zal op die zwaarwegende issues kleur moeten bekennen. Stoppen met het slappe gespin. Blijven ze op sociaaleconomisch vlak even rechts als de VVD? Of is er ergens in de diepe, donkere D66-krochten nog iets sociaals over?

Kortom: leuk dat ze het bij D66 eens zijn met een GroenLinks-punt over diplomatie, maar op echt grote progressieve thema’s toont het ‘centrumrechtse’ D66 van Pechtold vooralsnog alleen maar bange leegheid en ijzige stilte.

Foto: Xander Bouwman

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hypocriete D66-yup jat GroenLinks-punt

  1. Haha

    Ik verslikte me bij ‘rechtse yuppenpartij’. Hahaha, D66 is links van het midden man.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>