Belgische regering faalt, Jambon hoort af te treden

Slecht leiderschap, amateurisme en valse partijpolitieke spelletjes

Ongelofelijk. Dat we het meemaken dat ik het eens moet zijn met een of ander obscuur Kamerlid van de extreemrechtse partij Vlaams Belang. Na de dodelijke aanslagen die dinsdag in Brussel plaatsvonden hoort de Belgische vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) af te treden.

Ik vind Jambon al incompetent sinds hij na de aanslagen in Parijs een beleid van polarisatie en repressie inzette. Jambon en de zijnen zaten al een jaar op het rechtse pluche en schoven hun verantwoordelijkheid af op de linkse politiek.

Nou ben ik niet tegen een stevige links-rechts-strijd in de politiek hoor, dat weet je, maar op dat moment was het een miserabele miskleun. Zeker voor een minister. Terwijl de meeste mensen in shock en rouw waren over Parijs zag ik N-VA-aanhangers lachen en genieten in sociale media en op internetfora.

Partijpolitiek

Dat paste totaal niet in de sfeer die er op dat moment heerste. Zeker, er vielen harde woorden. Frankrijk noemde België bijvoorbeeld een failed state. Maar wat de N-VA met Jambon deed was de aanslagen tot partijpolitiek verengen. In plaats van ‘wij allen samen tegen terreur’ werd het plat verdeeldheid zaaien.

Jambon leidde zijn aanhangers in een verkeerde richting. Na aanslagen lachen om partijpolitieke spelletjes? Dan roep je iets geks op. Als verantwoordelijk minister toonde Jambon toen al een totaalgebrek aan goed leiderschap.

Daarna volgde in België een episode die veel vragen opriep. Brussel werd dagenlang platgelegd. Er werden huiszoekingen gedaan en arrestaties verricht waarvan de wettelijkheid werd betwijfeld. Was dit juridisch wel zuiver, of ging het in feite om willekeurige razzia’s? Los van dat debat: het leverde niets op.

Traag

Jambon beloofde de probleemwijk Molenbeek ‘deur voor deur’ op te kuisen. Enkel zware repressie terwijl slim inlichtingenwerk in zulke buurten bewezen essentieel is. Maar goed, daar kon hij voor kiezen. Jambon is een rechtse politicus dus repressie is al gauw het eerste instrument waar hij naar zal grijpen.

Het duurde vier maanden voordat ze de voortvluchtige verdachte Abdeslam vonden, die nota bene om de hoek zat van zijn laatst bekende verblijfplaats. Jambons beleid had traag resultaat opgeleverd. Reden voor bescheidenheid?

Nee hoor, ze waren dik tevreden met zichzelf. NV-A-kopstukken klopten zich op de borst. ‘You got him, boys!’ twitterde Jambon poserend bij een soort SWAT-team. NV-A-leider Bart de Wever spinde dat Jambon woord had gehouden.

Amateurisme

Ondertussen bracht de advocaat van Abdeslam naar buiten dat haar cliënt in ruil voor strafvermindering bereid is om waardevolle informatie te verschaffen. Iets dat evident beter achter gesloten deuren besproken had kunnen worden. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat de Belgische regering zo gruwelijk faalt?

Wat zegt Jambon na deze schandalige vertoning van slecht leiderschap, amateurisme, foute inschattingen en valse politieke spelletjes? Hij wil ‘extra gemotiveerd’ en met ‘grote overtuiging’ verder met de strijd tegen terrorisme. Zo werkt het toch niet! Dit is allemaal onder zijn verantwoordelijkheid gebeurd.

Jambon is niet schuldig maar hij is wel verantwoordelijk. Treed af, vent. En als de Belgische regering ballen heeft, en waarde hecht aan herstel van eenheid, dan vragen ze een kundige bestuurder van een linkse partij als zijn opvolger.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Belgische regering faalt, Jambon hoort af te treden

 1. Paul

  oJEE ,onze Adje Steur,melkboer,van de tweedekamer is de beste ? .
  De opblaasschurk van Belgie die al een overval en op agenten had geschoten was al in Nederland geweest.
  Turkije had hem zowaar naar Nederland gesjast,weg met terroristen,dumpen kun je ze zo maar in Nederland,afvoerputje van Europa .
  En Adje weet nergens van ? .
  De luilakken politiek .
  Interesting hun niets of de bevolking wordt geraakt door terroristen .
  Wat schetst onze verbazing ,ach tuurlijk ,het Binnenhof is beter beveiligd .
  En voor de rest lopen er een hoop gekken terroristen vrij rondt in ons landje .
  En volgens internationaal recht mogen ze dat soort mensen niet vast zetten .

  Ik zou ze er zo snel mogelijk uit trappen met Adje er achteraan

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Waar ze in Belgie ook heel goed in zijn is het laten inbouwen van kastjes in vrachtwagens trucktol .

  We leven zogenaamd in een Europa maar dat is dus gewoon een farce.

  Het referendum is straks ook gewoon een farce.

  Zo werkt het EU systeem.
  Landen die bij de EU komen krijgen maffia Regeringen gratis miljarden van de EU,betaald door Nederlandse Duitse enz enz belasting centen.
  De bevolking van die arme landen moeten daarna ook meer belasting betalen waardoor de bevolking juist nog armer gaat worden en Brussel heeft weer meer macht voor gratis monny.

  Dat is het hele systeem.

    /   Reply  / 
 3. Beppie Onstenk

  STEMMEN
  WE WORDEN STILLETJES UITGELACHEN
  WE ZULLEN HET ZIEN WE ZULLEN WACHTEN
  HET GROTE GELD BEPAALD HET LEVEN
  WAT HET IN DE TOEKOMST ONS GAAT GEVEN
  MAAR ! DE ARMOEDE SPARTELT IN HET ROND
  ALS EEN MIERENEST ONDER DE GROND
  ZOEKEND NAAR WERK EN HUIZEN EEN BEETJE GELD
  MAAR DE MACHT BESPEELD ONS HET GROTE HELD
  DAAR ZIJN GEEN WOORDEN VOOR SPREKEN EEN ANDERE TAAL
  GAAN MET DE MILJARDEN AAN DE HAAL
  MILJARDEN VAN ONZE EURO VELLEN
  ZITTEN DAAR HEERLIJK DE EURO,S TE TELLEN
  DE MACHT, WE HOREN HET SAMEN TE DELEN
  ZE ZITTEN DAAR IN GLAMOUR ONS GELD TE BESTELEN
  ZO NU EN DAN EEN KLEINE GIFTEN
  EN DAAR ..ZULLEN WIJ DAN MEE IN LIFTEN
  STEMMEN ZE LACHEN IN GLAMOUR EN KOOR
  ZE ZIJN ONS TOCH AL EEN STREEPJE VOOR
  ONS LAND WAT GROTE ARMOEDE KENT
  BEDOLVEN DOOR NOG MEER ARMOEDE… MAAR ALLES WENT
  HOPELIJK ZAL DE EERLIJKHEID VAN BESTAAN
  EEN WEG VINDEN DOOR TE WANDELEN DIE LAAN

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>