Nieuw in Brussel

Je zou het bijna vergeten. Op 4 juni waren de Europese verkiezingen. Van de 736 zetels bekleedt Nederland er slechts 25. Die zijn het ook nog eens bijna allemaal met elkaar oneens. Gelukkig is er iets wat sommige parlementariërs wel met elkaar verbindt; ze zijn nieuw in Brussel.

Hans van Baalen (VVD), Judith Sargentini (Groen Links), Wim van de Camp (CDA) en Barry Madlener (PVV) doen allen hun eerste intreden in het Europees Parlement. Hier volgt een kleine greep uit hun werkzaamheden.

Van de 736 parlementsleden, moest uitgerekend Madlener fungeren als stemmenteller. Tien uur lang moest hij toezien hoe zijn collega`s hun stem in een plastic stembus deden waarna ze werden geteld. Naast chef stemmenteller hield Madlener ook zijn eerste speech. Hij was vooral blij dat zijn Kroatische vriendin “mijn eerste speech in 23 talen kon meeluisteren”.

Zijn collega`s waren blij dat Madlener dit feutenbaantje kreeg toegeschoven. Van Baalen sprak van “een veel belovende start van een glanzende Europese carrière.” Sargentini complimenteert Madlener met zijn “belangrijke werk voor europa”. Van de Camp deed mee met de humor en gooide er een Christelijk schepje bovenop: “Ik denk dat de lieve heer bij de loting heeft meegekeken.”

Om te laten zien hoe stoer het Europees Parlement is, verteld Van de Camp hoe het er aan toegaat bij het binnenhalen van belangrijke woordvoerderschappen: “Een keihard machtsspel”. Stoer doen is deze grijze motormuis wel toevertrouwd. Hij zit niet in de politiek om zijn idealen na te streven: “Hier zit macht, anders voelde ik me er niet zo thuis.”

Van Baalen bestudeerd vooral het interieur. “Alles is hier politiek, tot op de deurkruk toe.” Ook hij vindt dat Europa voornamelijk uit macht bestaat in plaats van een vriendelijk en transparant instituut voor de burger: “In het Europees parlement heerst de botte macht. Hier moet je scheermesjes op je ellebogen hebben. Een vriendelijk gebaar wordt niet gewaardeerd. Als groentje word je vermalen.”

Sargentini daarentegen is met geheel andere dingen bezig. “Ik snak naar een fris appeltje”, meldde ze na drie dagen Straatsburg. Deze dagen heeft ze niet zo veel om handen. “Ik zit vooral op mijn stoel te wippen”, ze is nieuw en moet haar sporen nog verdienen legt ze uit. ”Dit is ons lot, rondhangen en afspreken in bars”. En dat voor 8.600 bruto per maand. Inmiddels heeft ze ook samen met haar vriend het dak van het Europees parlement bezocht.

Van Baalen weet na ruim een maand Brussel hoe het zit: “Dit parlement is een ruimteschip dat het contact verliest met de aarde”.

Bron: De Volkskrant

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>