Rutte als door wesp gestoken

VVD leider Mark Rutte reageerde als door een wesp gestoken op de uitzending van Netwerk: ‘De MP-factor: Mark Rutte’. In het programma verschenen bijstandmoeders die in tranen uitbarsten, omdat ze de eindjes niet langer aan elkaar kunnen knopen. Het VVD-verkiezingsprogramma zou hen alleen maar verder het financiële moeras in duwen. 

Volgens Rutte bedreef Netwerk hiermee tendetieuze journalistiek. In de reeks uitzendingen berekent Alex Klein, econoom aan Nyenrode University, de gevolgen van de verkiezingsprogramma’s. Het programma van de VVD kreeg er behoorlijk van langs. Huishoudens zouden er flink (lees: duizenden euro’s) op achteruit gaan.

Woede

Mark Rutte ontstak in woede. Volgens de VVD leider ‘klopt er niets’ van de cijfers die Netwerk gebruikt. Bij Wat kiest Nederland schoof hij vervolgens aan om zijn woede nogmaals te tonen. “De reportage klopt niet en wakkert angst aan, terwijl het niet klopt”, aldus Rutte.

Reactie Netwerk

Netwerk laat weten dat het Rutte zou sieren als hij zijn excuses maakt. Volgens het programma zette Rutte zijn betoog over tendentieuze journalistiek nog kracht bij door leugens te vertellen over de gang van zaken. Rutte beweert namelijk dat hij pas heel laat inzicht kreeg in de cijfers van Netwerk. Volgens Netwerk is dit volstrekt onjuist. Netwerk zou juist hebben aangeboden contact te te leggen tussen econooom Klein en de VVD, maar de VVD zou dit met grote stelligheid hebben afgeslagen. vervolgens heeft Netwerk besloten de cijfers naar de VVD te mailen en die heeft een bevestiging van ontvangst gestuurd, waarin overigens met geen woord gerept werd over onjuistheden.  

De MP-factor?

De opgeklopte reactie van Mark Rutte getuigt in ieder geval niet van de Minister President – factor. De emoties namen de controle over en de ratio moest het afleggen. Rutte, die tot nu toe zo’n zelfverzekerde en onaantastbare indruk maakte, had er wellicht beter aan gedaan de beweringen in Netwerk te weerleggen door goede argumenten en een duidelijke uitleg. Of overschreeuwt hij zichzelf juist omdat die er niet zijn?

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Rutte als door wesp gestoken

 1. Mart van Ierland

  Wat een gedoe weer allemaal. Ik kwam de site stemopkop. Wat ik ervan zag, is `Rutte´s kop´ gewoon nog steeds erg populair. Gelukkig maar.

  Gr.,
  Mart

    /   Reply  / 
 2. Willem ter Braak

  Hoezo “opgeklopte reactie van Mark Rutte”. Hij maakte, overigens terecht, op zeer beheerste wijze zijn ongenoegen duidelijk over de vorm van journalistiek die bedreven werd (eenzijdig, emotioneel). Vervolgens beargumenteerde hij waarom het verhaal niet klopte en wat de VVD volgens het verkiezingsprogramma van plan was. Ik vind het juist prima dat de media eens een keer tijdens de uitzending duidelijk wordt gemaakt dat de manier van berichtgeving bedenkelijk is.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Bijstandsmoeder toch de klos bij VVD | Politiek

 4. M. van Wijk

  Geconfronteerd worden met de waarheid wekt bij de meeste mensen woede op zo ook bij rutte.
  Als je zelf een riante positie hebt zal het je een zorg zijn hoe de bijstandmoeder, de midden en lage inkomens het moeten rooien.
  Want één ding is zeker die mensen gaan er bij de vvd fors op achteruit. Daar lult rutte zich met z’n drammerige spraakwaterval niet uit. Hij steelt van de armen en geeft aan de rijken (Roemer)

  Ik heb heel veel respect voor de meneer uit de netwerkuitzending die 180,000 euro aan inkomsten heeft en er bij de vvd 1800 euro op vóóruit gaat en zegt niet op de vvd te stemmen omdat hij dat geld niet nodig heeft. Dat is FATSOEN!

  vvd (Vrijheid Voor Dieven)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>