Scholen reageren furieus op onderwijsplannen D66

Liever PvdA-beleid houden • D66 creëert witte en zwarte scholen

Onderwijs zou een speerpunt worden voor het Amsterdamse college van D66, VVD en SP, maar de rechtse plannen vallen zeer slecht bij de schoolbesturen.

Dit blijkt uit een brief van de vereniging van Amsterdamse basisschoolbesturen aan het college, zo meldde Het Parool vorige week. In het onderwijs wordt gevreesd dat het D66-beleid zal leiden tot meer witte en zwarte scholen.

In de brief staat forse kritiek op de onderwijsplannen van het college van D66, VVD en SP. Volgens de besturen gaat de vrije schoolkeuze die men wil invoeren niet samen met de ambitie om de diversiteit op scholen te versterken.

Op dit moment is het Amsterdamse beleid nog dat kinderen voorrang krijgen op scholen waar ze in de buurt wonen. D66, VVD en SP hebben afgesproken om daar een eind aan te maken. Een radicale verrechtsing van het beleid.

De tweedeling moet coalitiepartij SP een doorn in het oog zijn. Bij de SP voerde men agressief campagne tegen ongelijkheid en tweedeling, en is men al jaren (net als PvdA en GL) voor overheidsinmenging om het fenomeen van witte en zwarte scholen te bestrijden. Nu faciliteren zij het tegenovergestelde.

Gaat de SP in Amsterdam echt instemmen met het afschaffen van links onderwijsbeleid? Tegen de schoolbesturen in? Tegen de meerderheid van de bevolking in? Tegen het eigen programma en de eigen verkiezingsbeloftes in?

D66 ‘willens en wetens’ negatief over onderwijs

Een andere blunder die D66 begaat betreft het zogenaamde kwaliteitsbureau voor het onderwijs. Het kwaliteitsbureau is tijdens de verkiezingscampagne ten onrechte in een kwaad daglicht komen te staan, vinden de schoolbesturen.

Het initiatief is een paradepaardje van de PvdA. Schoolbesturen zijn er blij mee en hopen dat de gemeente zich niet terugtrekt uit het kwaliteitsbureau. Maar D66 gebruikte het project in de verkiezingscampagne om de PvdA mee te bashen.

Het Parool duidt het D66-gepruts als volgt: “Het zit de bestuurders daarbij dwars dat bepaalde politieke partijen tijdens de verkiezingsperiode ‘willens en wetens’ hebben bijgedragen aan de negatieve beeldvorming rond het kwaliteitsbureau. De scholen noemen de partij niet bij naam, maar het is bekend dat vooral D66 zich zeer negatief heeft uitgelaten over het kwaliteitsbureau.”

Binnen drie weken heeft de Amsterdamse coalitie de hele Amsterdamse onderwijssector tegen zich in het harnas gejaagd. De schoolbesturen willen dan ook snel in gesprek met D66-wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim.

De rood-rechtse coalitie in Amsterdam komt strompelend uit de startblokken. Vorige week bleek ook al dat D66, VVD en SP geen gezamenlijke visie hebben op de bestrijding van de hoge jeugdwerkloosheid in de hoofdstad. (Foto: Jeroen Kransen)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>