CPB bewijst: Nederland gaat failliet met PVV of SP

Als het aan de populisten lag steeg de schuld met 29 miljard per jaar

Nederland is veel sterker uit de crisis gekomen. De crisismaatregelen om het begrotingstekort terug te dringen hebben op lange termijn een glorieus effect: de verzorgingsstaat is na de verbouwing houdbaar voor alle generaties.

De Volkskrant meldt deze conclusie uit de studie Minder zorg om vergrijzing van het Centraal Planbureau (CPB). In een vergelijkbare studie schetste het CPB vier jaar geleden nog een doemscenario. Bij ongewijzigd beleid voorzag het planbureau dat de overheid per jaar 29 miljard euro extra zou uitgeven.

De pensioenleeftijd was toen nog 65 jaar en de ouderenzorg werd nog geheel door het rijk geregeld. Alleen de SP (inmiddels gedraaid op 65 blijft 65) en de PVV zijn voorstanders van het op de pof uitgeven van 29 miljard euro per jaar. Daarom is het interessant hun ideeën af te zetten tegen de CPB-studie.

Met PVV en SP de afgrond in?

Bij de PVV roept men dat de ontwikkelingshulp en de afdracht aan de EU dan maar moeten worden stopgezet. Even los van het feit dat het asociaal is om de allerarmsten in de wereld te pakken, en juridisch onmogelijk omdat veel in verdragen vastligt, zouden die maatregelen lang niet genoeg opleveren.

Als het al realistisch was, dan zou dat PVV-plan ongeveer 8 miljard opleveren. Dan blijft er een gat over van 21 miljard. De reputatieschade voor Nederland is moeilijk in te schatten, maar vermoedelijk zou die 8 miljard euro meteen verdampen omdat de PVV ons tot internationale paria zou degraderen.

Bij de SP is men veel socialer dan bij de PVV, dat is een understatement, en daar zeggen ze wel eerlijk dat ze het tekort en de schuld willen laten oplopen. Hun gedachte is dat economische groei (meer belastinginkomsten) het uiteindelijk zal compenseren. Dit zogenaamde ‘uit de crisis groeien’ is echter fantasiepolitiek.

Worden VVD en PvdA beloond?

Kortom, de redenen zijn verschillend, maar zowel onder de SP als onder de PVV zouden het begrotingstekort en de staatsschuld gigantisch exploderen. Griekse toestanden. Nederland zou failliet gaan, met alle sociale gevolgen van dien.

De Volkskrant duidt: ‘Nu heeft het kabinet fors ingegrepen waardoor die uitgavenexplosie wordt voorkomen. De begrotingstijdbommen AOW en ouderenzorg zijn effectief gedemonteerd.’

Rest de vraag: snapt iedereen dit en worden de VVD en de PvdA beloond met hernieuwd vertrouwen? Iets in mij zegt dat hun rivalen bij de PVV en de SP er in het politieke spel alles aan zullen doen om ieder nieuw vertrouwen meteen te ondermijnen. Dat is natuurlijk niet fair, maar zo rollen de populisten.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “CPB bewijst: Nederland gaat failliet met PVV of SP

 1. arno de laat

  AOW begrotingstijdbom heeft het CPB wel doorgerekend dat een groot deel langer een uitkering krijgen?
  Dat de kosten voor de thuiszorg voor ouderen gigantisch op zullen lopen?

    /   Reply  / 
 2. Sander

  De mensen die het minste schuld hebben aan deze crisis worden het hardst geraakt. Daar komt de weerstand tegen VVD en PvdA vandaan. Adequaat reageren op de oorzaken van de crisis zou geholpen hebben, maar dat is nagelaten. We sturen nu dus op de volgende crisis aan, hoe “economisch verantwoord” dit beleid ook mag zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>