Peiling De Hond haalt VVD en PvdA verder door het slijk

Nieuwe peiling toont inconsistenties in analyses Maurice de Hond

Het nieuwe politieke seizoen is nog maar een paar dagen aan de gang. Er werd de afgelopen week gespeculeerd over de plannen voor volgend jaar, en over welke partijen in de Eerste Kamer het beleid mogelijk zullen steunen.

Hoewel de plannen op Prinsjesdag pas bekend worden gemaakt, lijken de roddels en speculaties effect te hebben op de nieuwe peiling van Maurice de Hond. Beide regeringspartijen dalen opnieuw een zetel. Alweer een dieptepunt!

Hoe onderbouwt De Hond dit in zijn analyse?

De peilgoeroe stelt deze week vast dat: ‘de grote groep kiezers die inmiddels niet meer VVD of PvdA stemmen (ongeveer een derde van de opgekomen kiezers!), behoorlijk afgeknapt zijn op die twee partijen en de betrokken politici.’

Als onderbouwing noemt De Hond de discussie rondom gesprekken tussen de regeringspartijen en D66, en de HJ Schoolezing van Mark Rutte. Hij schrijft daarbij letterlijk ‘ook daaruit blijkt’, en ‘ook hierbij wordt getoond’.

Alleen bij zijn peilresultaten over de mogelijk aanschaf van de JSF blijft De Hond neutraal en koppelt hij deze niet aan zijn bredere analyse over het kabinet.

Vergelijking met voorgaande analyses

Vier weken geleden schreef De Hond nog dat VVD en PvdA gesteund werden door een soort ‘harde kern’, en twee weken geleden schreef hij:

‘De grote vraag is of als bekend wordt wat de bezuinigingen worden voor volgend jaar PvdA en VVD nog verder zakken of dat op dit moment deze partijen in de buurt staan van hun absolute minimum.’

Vorige week tekende de peiler een ‘all-time low’ op voor de PvdA toen beide regeringspartijen een zetel daalden. In zijn analyse toen geen duiding op basis van de actualiteit, maar een vergelijking met een peiling van vier jaar eerder.

Opmerkelijk is dat hij vorige week zijn eigen oude peiling als meetpunt nam, de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen van 2010 wel noemde, maar die verkiezingsuitslag (toch niet onbelangrijk, zou je zeggen) negeerde.

Dat doet De Hond deze week opnieuw. Hij schrijft: ‘De VVD op het laagste niveau sinds maart 2010, toen waren de vorige gemeenteraadsverkiezingen.’

Selectieve versimpeling en speculaties

Je moet goed lezen, en de verkiezingsuitslag uit 2010 terugzoeken, om te snappen wat De Hond bedoelt. Hij bedoelt dus enkel zijn eigen oude peilingen.

De peiler gaat uit van de juistheid van zijn resultaten, tot op de zetel nauwkeurig. De foutmarge laat hij buiten beschouwing, evenals tussenliggende uitslagen van daadwerkelijke verkiezingen. Hij noemt ze wel, maar zet zijn nieuwe resultaten alleen af tegen zijn eigen oude peilingen rondom die verkiezingen.

Een hele merkwaardige keuze, maar soit, laten we hem even volgen.

Zelfs als we meegaan in die selectieve versimpeling, dan stroken de analyses niet. Een ‘harde kern’-kiezer (iemand die overtuigd kiest voor een bepaalde partij) zou zijn/haar partij niet de rug toekeren, enkel op basis van speculaties.

Dus nemen we De Honds analyses van deze en vorige week voor onderbouwde waarheden aan, dan is zijn analyse van een maand geleden onzin. Dat hij die inconsistentie niet meldt, maakt zijn huidige analyse op zijn minst incompleet.

In de meest recente Politieke Barometer van Ipsos, de belangrijkste concurrent van De Hond, staan VVD en PVV overigens gelijk met 28 zetels.

Foutmarge

Er geldt een foutmarge van enkele zetels. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Peiling De Hond haalt VVD en PvdA verder door het slijk

 1. Lex63

  Dit kabinet komt onder een steeds hogere druk te staat, de wel bekende hete herfst heeft zijn intreden gedaan.

  Ik en velen met mij hopen dat de druk en de weerstand tegen deze absurde plannen dermate groot word dat dit kabinet klapt.

  De kans is dan wel heel groot dat onze grote vriend G.W. Premier gaat worden.

  Onze weg lach premier Rutte heeft er een puinhoop van gemaakt, hij probeert alles van zich af te lachen wat hem steeds moeilijker lukt. Het lachen zal hem snel vergaan.

  Het land glijd af richting de afgrond. Terwijl de omringende landen al weer voet aan wal hebben, drijven wij nog hulpeloos rond in de grote crisis zee.

  Met de aangekondigde maatregelen zinken we nog dieper weg.
  meer faillissementen, meer werkelozen, nog minder besteedbaar inkomen voor het volk, alles word duurder en duurder mensen komen steeds dieper en dieper in de schulden.

  Nog nooit hebben de nederlanders zoveel schuld(en) als nu.
  Dit kan zo niet langer.

  Tijd dat het roer omgaat en de boot een andere koers gaat varen.

  Tijd dat de boot een PVV koers gaat varen.

  Tijd voor een echte kapitein aan het stuut.

  Tijd voor kabinet Wilders 1

  Lex

    /   Reply  / 
 2. RonAntoineKraft

  DE DISCREPANTIE :

  Kraft had ruim een jaar geleden zetelaantal 27 / 28 = restzetels 3 a 4 = 32 alreeds voorspeld !
  Het maximum zou behaald zijn, maar als dit Kabinet zo doorgaat en de wisselwerkingen tussen VVD & PvdA als maar aan het haperen blijven, plus het feit dat er kolossale onoverbrugbare verschillen zijn, betekent eind 2013 de val van het Kabinet, omdat de druk van Geert Wilders & de PVV, VNO/NCW en onze Bevolking zo hoog wordt, dat het imago van de partijnamen van VVD & PvdA, met hun leiders en de wijzen van de Ministers niet meer democratisch volgens uitgestippelde lijnen cq. partij- programmatuur en de Kabinetsbelofte en dan bijzonder slecht zal gaan functioneren !!!

  Althans daar zit of staat toch niemand erop te wachten
  PS.: Daarnaast is de laagconjunctuur en de Financiële debacle van de afgelopen 5/6 jaar nog steeds cruciaal.
  PS.2:Pappen & Nathouden kan gewoonweg niet meer, vanwege enorme verloederingen (2 decennia ) en o.m. de concurrentie van binnen – en buiten Europa.
  PS.3: Bepaalde Zaken & Algemene Aangelegenheden nog te weinig in wet – en regelgeving verandert oftewel vernieuwd wordt, helaas.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>