Peiling De Hond: geen veranderingen na bewogen week

Verdeeldheid in panel De Hond over strafbaar stellen van illegaliteit

In de zondagse peiling van Maurice de Hond zien we geen verschuivingen ten opzichte van vorige week. De poll zegt verder ook niets over een mogelijke uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen die op 19 maart plaatsvinden.

Het verschil met de Politieke Barometer van concurrent Ipsos blijft dus ook even groot als vorige week. Bij Ipsos staat de VVD acht zetels hoger en de PvdA vijf zetels hoger. Dat verschil vloeit voort uit de verschillende onderzoekmethoden.

Aanvullende vragen

De Hond stelde deze week aanvullende vragen over de strafbaarstelling van illegaliteit, het verkiezingsdebat bij Pauw & Witteman en de accijnsverhoging.

54 procent van de respondenten vindt dat de strafbaarheid van illegaliteit in Nederland moet worden ingevoerd. Een erg krappe meerderheid waarbij we een verdeling zien tussen grote voorstanders bij de PVV en de VVD aan de ene kant en grote tegenstanders bij de PvdA, D66 en de SP aan de andere.

Het onderwerp kwam de afgelopen week in het nieuws toen ChristenUnie-leider Arie Slob zijn steun aan het kabinet dreigde in te trekken als het kabinet het voorstel met steun van de PVV doorzet. Uit de peiling blijkt dat Slobs eigen achterban het voor zo’n 80 procent met hem eens is.

Volgens het panel van De Hond was Emile Roemer de winnaar van het debat bij Pauw & Witteman. Daarbij moet wel aangetekend worden dat hij 23 procent van de stemmen kreeg, terwijl 35 procent koos voor de optie: geen van allen.

Over de mogelijkheid om de accijnsverhoging terug te draaien en in plaats daarvan de wegenbelasting te verhogen is het panel ook verdeeld. 41 procent vindt dat een goed idee, 36 procent ziet liever dat de accijnsverhoging niet teruggedraaid wordt, en 24 procent koos voor: weet niet/geen mening.

Foutmarge

Er geldt een foutmarge van enkele zetels/procenten. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>