Peiling De Hond zet raadsverkiezingen op scherp

Media maken potje van peiling: voorspelling of geen voorspelling?

‘De PvdA gaat het slechtste resultaat ooit halen’, schrijven verschillende media op basis van een duiding door spindoctors van het ANP en De Telegraaf. Zij halen de peiling van Maurice de Hond aan als bron. Hij schrijft echter iets heel anders:

‘De peiling van de landelijke uitslag van vandaag is op geen enkele wijze een voorspelling voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen’, aldus De Hond. Hij geeft vier redenen: landelijke partijen doen niet overal mee, de invloed van lokale partijen, de opkomst, de rol van lokale issues en personen.

Vergelijk de poll met de meest recente Politieke Barometer van Ipsos

Vervolgens duidt De Hond ‘een vorm van een trend’. Hij dekt zich verder in met woorden als ‘ongeveer’, ‘lijkt’ en ‘inschatting’, en herhaalt zijn redenatie over het aantal deelnemende landelijke partijen en de positie van lokale partijen.

Daarna komt De Hond met het volgende lijstje conclusies:

- De opkomst zal duidelijk lager liggen dan in 2010 (was 54%)
- Lokale partijen plus de oudere partijen zullen samen hoger scoren dan de lokale partijen 4 jaar geleden (was 24%). Dat kan wel eens meer dan 5% zijn;
- PvdA zal duidelijk lager scoren dan de 16% de vorige keer en daarmee het slechtste resultaat halen bij een Gemeenteraadsverkiezingen ooit;
- Ook de VVD heeft een grote kans lager te scoren dan de 16% van de vorige keer, maar dat verlies lijkt wat minder te worden dan de PvdA;
- Ook het CDA lijkt op een lager percentage uit te komen dan de 15% van de vorige keer, maar deze partij zou van een heel lage opkomst toch
nog dusdanig kunnen profiteren dat de uitslag dichter bij die 15% komt te liggen dan de 9% van de laatste Tweede Kamerverkiezingen (wat het
slechtste resultaat van het CDA ooit was). Maar ook dan zal het CDA de slechtste Gemeenteraadsverkiezingen scoren ooit;
- Ten aanzien van de overige partijen is het meest waarschijnlijk dat D66 en SP winnen en GroenLinks verliest. Mochten de lokale en oudere partijen heel fors winnen dan heeft dat effect op de omvang van de winst van D66 en SP (minder winst) en verlies van GroenLinks (groter verlies);
- ChristenUnie en SGP lijken het wat beter te gaan doen dan in 2010. Zij profiteren sowieso van een lagere opkomst;
- PVV en PvdD doen in te weinig gemeenten mee om daar een verwachting voor te kunnen uitspreken.

Bepaalde media hebben zondag het derde punt uit dat rijtje tot headline gemaakt. Zo’n headline over de PvdA scoort namelijk altijd goed. De Hond stelt onderwijl dat het geen voorspelling is, maar hij slechts ‘een soort van een trend’ duidt.

Hij dekt zich in. Als de uitslag woensdag overeenkomt met zijn duiding dan kan hij zeggen dat hij het goed heeft gezien. Als de uitslag anders is, dan kan hij zeggen dat het nooit een voorspelling was, maar slechts een trend. Dat deed hij ook toen de uitslag bij de Kamerverkiezingen heel anders was dan zijn peilingen vooraf.

Maar dit zijn wel voorspellingen. Ze worden ook op die manier gebracht. De Hond dekt zich in met veel mitsen en maren voor als de uitslag anders wordt, maar een belangrijk deel van de media voert campagne met zijn peiling als bron.

Foutmarge

Er geldt een foutmarge van enkele zetels/procenten. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>