Peiling De Hond blik vooruit op #PS2015

Rechtse partijen nek-aan-nek in peiling aan begin van campagne

In Maurice de Honds zetelpeiling voor de Tweede Kamer verschuift een enkele zetel van PVV naar VVD. Zo’n kleine verandering valt ruim binnen de statistische foutmarge van twee zetels. De Hond deed deze week aanvullend onderzoek met het oog op de komende Provinciale Statenverkiezingen (PS2015).

Die verkiezingen vinden over zes weken plaats, op woensdag 18 maart. De dan gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op dinsdag 26 mei de nieuwe Eerste Kamer. Daarom worden de PS2015 beschouwd als landelijke verkiezingen.

De campagne begint op gang te komen. Op maandag 2 maart is er bij de NOS op NPO 2 een verkiezingsprogramma over de Provinciale Staten. Drie dagen later, op donderdag 5 maart, een verkiezingsdebat op RTL 4, en op dinsdag 17 maart, de avond voor de verkiezingen, een verkiezingsdebat bij de NOS op NPO 1.

Peiling voor PS2015

De peilingen voor de Statenverkiezingen zijn niet identiek aan die voor de Tweede Kamer. De opkomst is doorgaans lager en er wordt minder strategisch gestemd.

De Hond typeert zijn peiling: ‘Als we naar de peiling voor de PS2015 kijken dan zien we een uitslag die sterk lijkt op die van de Europese Parlementsverkiezingen van mei jl. Vier partijen liggen dicht bij elkaar (D66, CDA, PVV en VVD).’

Nou is bekend dat De Hond, met in zijn kielzog verschillende (met name rechtse) media, de peilingen gebruiken om de beeldvorming te beïnvloeden. De Hond omschreef die werkwijze eerder als ‘strategisch peilen’. In een onafhankelijke duiding is het beter dergelijke partijpolitieke spin uit de analyses te filteren.

De Hond benoemt in zijn tekst een ‘grote winnaar’ en een ‘grote verliezer’. Dat is een voorspelling. De opiniepeiler zegt altijd dat peilingen geen voorspellingen zijn, maar slechts een trend weergeven. Hij houdt zich daar in zijn tekst niet aan.

Het gaat er bij de Provinciale Statenverkiezingen om welke partij de grootste wordt, en welke meerderheden er zullen zijn in de nieuwe Eerste Kamer. Winst en verlies ten opzichte van 2011 (of 2012) is daarbij van ondergeschikt belang.

Voorbeeld: een partij kan de grootste worden, en percentueel veel winnen, maar niet nodig zijn voor een meerderheid. Die winst heeft dan weinig betekenis.

Zeer verdeeld beeld

Hoe duiden we deze poll dan objectief? Allereerst door geen winnaars of verliezers aan te wijzen. Die worden bepaald door kiezers bij verkiezingen, niet door opiniepeilers. Ten tweede door consistent de foutmarge in acht te nemen.

PvdA en VVD hebben last van regeringsdeelname. Dat is al langer bekend. De klassieke tweestrijd tussen deze twee politieke tegenpolen is in de koelkast gezet zodat zij samen een stabiele regeringscoalitie kunnen vormen. Zij kunnen niet constant ruziënd over straat gaan. Daar houden kiezers helemaal niet van.

D66 lijkt het meest te profiteren van het ontbreken van die tweestrijd. Met een foutmarge van zo’n 2 procent blijven alle andere partijen in deze peiling ongeveer stabiel ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen van 2011.

Het resultaat is een zeer verdeeld beeld. De verschillen zijn klein. Welke partij de grootste wordt, en welke coalities een meerderheid halen, is niet te voorspellen. Antwoord op deze vragen moeten wij, als kiezers, op 18 maart geven.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Peiling De Hond blik vooruit op #PS2015

 1. lex

  Die partij van dat akelig miezerig mannetje staat hoog in de peilingen en dat vind ik akelig eng.

  Zoon partij met een dergelijke gedachtegoed daar ga je van rillen.

  Als ik die man hoor spreken met zijn cirkelzaag stem dan heb ik al gegeten en gedronken.

  Mocht D66 ook aan het bewind komen dan ga ik emigreren. want dat wil ik niet mee maken.

    /   Reply  / 
  1. Alexander Pechtold

   van mij mag je lekker emigreren dan ^^ ik blijf hier

     /   Reply  / 
 2. Wimlex

  Beste Lex,

  Met je inhoudelijk stevig onderbouwde betoog ben je een compliment voor onze vrijheid van meningsuiting en democratie.

  Niet alleen mag Lex zijn al dan niet onderbouwde mening van de daken schreeuwen, hij is ook nog bekleed met het recht om te stemmen. In Nederland gunnen we dat zelfs mensen van wie twijfelachtig is of ze hun eigen voornaam goed kunnen schrijven. Als dat geen beschaving is weet ik het niet meer.

  Mvg,
  Willie

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>