GroenLinks groeit in Politieke Barometer

PvdD groter dan SGP • Driestrijd VVD, PVV, D66 om virtuele koppositie

In de nieuwe Politieke Barometer van Ipsos verschuiven enkele zetels binnen de foutmarge. De VVD staat bovenaan met 28 zetels, gevolgd door de PVV met 27 zetels en D66 met 26 zetels. Verschillen van een zetel of twee vallen binnen de statistische steekproefmarge. Die drie staan dus virtueel nagenoeg gelijk.

Met zo’n verkiezingsuitslag zouden de rechts-liberalen van VVD en D66 nog machtiger worden. Er is dan beperkte keuze uit twee rechtse smaken: neoliberaal met een conservatief sausje, of neoliberaal met een progressief sausje. Op sociaaleconomisch gebied is D66 tegenwoordig net zo rechts als de VVD.

SP-strategie faalt

Linkse kiezers komen er in de peilingen bekaaid vanaf. De PvdA is de gebeten hond vanwege de coalitie met de VVD. Wel worden de ministers van de PvdA veruit het best gewaardeerd. Partijleider Diederik Samsom vangt de klappen op.

De SP profiteert daar bijna niet van. Dat komt door een achterhaalde strategie. Bij de SP staren ze zich nog altijd blind op de PvdA, terwijl die partij zich in de polls op een virtuele ondergrens bevindt. Die is als het ware ‘leeggegeten’.

Elke idioot ziet dat de SP de aanval moet openen op de PVV en D66. Uit onderzoeken blijkt dat relatief veel PVV-stemmers overwegen om naar de SP te switchen. Andersom geldt dat veel minder. Zo kunnen SP’ers zich veel sterker profileren als ideologisch opponent van de door hen verfoeide neoliberalen.

Waarom doen ze dat bij de SP dan niet!? Een combinatie van factoren. Partijleider Emile Roemer is regelmatig wat zwakjes in debatten en er lijkt een totaalgebrek aan hedendaags politiek inzicht binnen de SP-partijtop te bestaan.

Klein-links komt op

GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft het beter door. Hij opende al de aanval op Alexander Pechtold en D66. Zijn partij groeit in de Barometer naar zes zetels. In procenten een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen van 2012.

Ook de Partij voor de Dieren groeit aardig door. Tweeënhalf keer groter dan bij de vorige verkiezingen. Als de Dierenpartij in 2017 echt vijf zetels zal halen dan kan de beweging niet meer als marginale splinterpartij beschouwd worden.

Het zijn slechts enkele linkse lichtpuntjes want als deze peiling een echte verkiezingsuitslag zou zijn, dan zou Nederland opgezadeld worden met een rechts-liberale coalitie van VVD, D66 en CDA. Dat zou net zo’n sociale ramp worden als Balkenende-II (2003-2006): het meest impopulaire kabinet ooit.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “GroenLinks groeit in Politieke Barometer

  1. Paul

    groenlinks groeit in de barometer………als het 1 onder het vriespunt is dan knapt hun barometer zienderogen op dat je er zo met een scheve schaats overheen kunt sjakken .groenlinks ook z n waardelose denkende BLOEMKOOL partij . Alles voor hun eigen ego in hun gliterpakje KIJK ONS EENS . Jezus Christus nog aan toe zeg .De Moslims hebben er al voor gezorgd dat ze een geestelijke overwinning hebben behaald op Nederland . Geestelijke overwinning hebben behaald JAAAA op Nederland .De Moslims hebben er al voor gezorgd dat onze Militairen onherkenbaar op straat moeten lopen en onherkenbaar naar huis moeten gaan . Je kunt het toch niet gekker bedenken .Straks moeten onze Militairen op Nederland zich nog verstoppen in een luciferdoosje in opdracht van het Moslim Geteisem .Steeds meer idiote geitenneukers die niet lezen en schrijven kunnen neuken steeds meer idioten .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>