Probleem Verheijen in peiling De Hond

Verheijen is slechts exponent van falend maatschappelijk systeem

In de nieuwe peiling van Maurice de Hond geen veranderingen ten opzichte van vorige week. Er werden aanvullende vragen gesteld over VVD-Kamerlid Mark Verheijen. De helft van de respondenten vindt dat hij definitief moet vertrekken.

In De Honds persbericht ook een aardige relativering van de overdreven headlines die vorige week in media verschenen. De Hond schrijft: ‘Ten opzichte van begin december is geen enkele partij meer dan 1 zetel verschoven’.

Rechts redactietuig

Vorige week noemde ik dat feit als een reden waarom de rechtse internetmedia hun schreeuwende headlines niet hard konden maken. In december schreef ik al over journalistiek snobisme als het over dit soort verzinsels gaat.

Het lijkt er vaak op dat rechts redactietuig maar iets verzint bij de peilingen, en dat vervolgens – zonder controle door een echte journalist – op internet kwakt.

Geef ik nu alleen de rechtse media de schuld? Nee, de neutrale en ‘progressieve’ media doen er passief aan mee. In hun opiniestukken, politieke beschouwingen en interviews wordt regelmatig zonder voorbehoud verwezen naar ‘de peilingen’. Ze gebruiken dan frames en beelden die door rechts redactietuig zijn bedacht.

Echte mensen, echte levens

In die bubbel houden ze elkaar lekker bezig. Er moet immers nieuws gemaakt worden. Het is een bubbel, een kliek, een circle jerk van Telegraaf-wannabees.

We hebben het nu over het alternatieve universum dat gecreëerd wordt rondom de peilingen, maar deze toestand is er bijvoorbeeld ook in het zogenaamde ‘islamdebat’. In die bubbel vinden ze zichzelf vreselijk belangrijk. Buiten die bubbel bevindt zich de echte wereld. Met echte mensen. Die echte levens leiden.

Corrupte praktijken

Zo ook in de rel rondom VVD’er Verheijen. Het is waar dat het door de media gigantisch wordt opgeblazen, maar dat mag je niet zeggen (Rutte en Zijlstra) want dan probeer je de bubbel kapot te prikken. Dat is uiteraard onacceptabel.

In het echte leven wordt volop geprofiteerd van extraatjes ‘op kosten van de zaak’. Hoe hoger in een organisatie, hoe hoger de gedeclareerde bedragen. Dat zijn zieke, soms zelfs corrupte praktijken. Vooral als het gebeurt op kosten van de belasting- of premiebetaler. Het wegsturen van Verheijen verandert daar niks aan.

Integer en ethisch

Dertien jaar geleden hadden we de parlementaire enquête naar de bouwfraude. Na die vernietigende conclusies werd de indruk gewekt dat er echt iets zou veranderen. Maar natuurlijk niet. Tien jaar later concludeert de parlementaire enquêtecommissie naar de woningbouwcorporaties minstens even vernietigend.

Verheijen is slechts een exponent van een falend systeem dat is opgetuigd sinds de jaren tachtig. Die praktijken zitten, van hoog tot laag, ingebakken in de cultuur. En die wordt in stand gehouden in genoemde bubbel van bestuur en media.

Zo zijn een ogenschijnlijk simpele opiniepeiling van Maurice de Hond en wat gepruts door rechts redactietuig, tekenend voor hoe we in de maling worden genomen. Toe maar hoor, dwing Verheijen tot aftreden. Verstoot hem uit jullie bubbel – ‘Kijk ons eens integer en ethisch zijn!’ – Dat zal niets veranderen.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Probleem Verheijen in peiling De Hond

  1. Paul

    Verheijen laat je promoveren naar Brussel . Daar doen ze niets anders de hele dag dan declareren . Bel snel . Want in Brussel weten ze er wel raad mee met oplichters declaratie .Buiten het hoge jaarloon krijgen ze daar ook nog 304 euro extra per dag bedoeld als levensonderhoud.Reizen per vliegtuig of auto worden vergoed ,elke dag .Maar dat is niet alles . Als je elke dag bijvoorbeeld van Haag naar Brussel rijdt met je wagen dan krijg je 50 euro cent per kilometer PLUS 152 euro reisduurvergoeding PLUS 73 euro afstandsvergoeding en dat is per dag . Verder heeft een EP ook jaarlijks recht op 4250 euro aan commissiereizen delegatiereizen enz enz dure woordjes gratis gelden . Ook krijgen ze bijna 22000 euro per maand voor personeelskosten enz enz enz . En dan krijgen ze ook jaarlijks 45000 euro voor diners met journalisten,onderzoeken,conferentie s . Ook krijgen ze maandelijks 4.300 voor kantoorbenodigdheden telefoonkosten enz enz . Daarbovenop hebben ze op Brussel ook bedacht dat ze jaarlijks een ALGEMENE ONKOSTENVERGOEDING krijgen van 51.000 euro . Nog eens 6.500 euro per jaar voor taalcursussen . En ook nog eens een pensioensopbouw tot 70 procent dat gaat lopen vanaf 63 jaar . Terwijl ze de bevolking bevelen om met hun kromme pokkel tot 67 jaar te gaan werken en in de toekomst gewoon met hun kromme pokkel tot 70 jaar moeten werken voor hun sprookjes loon der Brussel . Verheijen ,bel dus snel ,straks is het te laat om bij het gilde van de echte oplichters te Brussel te horen . Daarom is die Hans V Baalen ook zo vaak met zijn kop op tv . Levert weer lekker extra geld op in zijn knip . Declaratie s .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>