Peiling De Hond: ‘VVD en SP stijgen, PVV zakt weg’

Vroege prognose Provinciale Statenverkiezingen gunstig voor CDA

Terwijl in de Politieke Barometer van Ipsos de PVV donderdag de koppositie innam, zakt de beweging van Wilders in de nieuwe peiling van Maurice de Hond juist iets weg. De VVD en de SP stijgen respectievelijk twee en drie zetels.

Er geldt een foutmarge van ongeveer twee zetels. In feite kruipen de verschillende peilbureaus dichter naar elkaar toe. Dit zijn echter resultaten voor als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Komende woensdag vinden Provinciale Statenverkiezingen plaats. Die hebben een eigen dynamiek.

De Hond publiceert vandaag ook een prognose waaruit blijkt dat het CDA woensdag de meeste zetels in de Provinciale Staten zou kunnen halen. Het is geen voorspelling, maar een trend die we ook bij de verkiezingen voor het Europarlement en de gemeenteraden zagen: coalitie verliest, oppositie wint.

Laat je niet leiden door de peilingen

Die trend is trouwens niet uniek voor de VVD en de PvdA, want alle kabinetten die veel grote hervormingen en bezuinigingen doorvoeren krijgen hiermee te maken. Electorale beloning komt pas als dat beleid ook vruchten begint af te werpen.

Dinsdagavond komt De Hond met een prognose voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Best heftig, op de avond voor de verkiezingen. Voor maximale impact? Zwevende kiezers maken immers vaak op het laatste moment hun keuze, en zijn dan geneigd om voor een van de mogelijke ‘winnaars’ te kiezen.

Peilingen hebben invloed op het stemgedrag. Dat is wetenschappelijk bewezen. Bepaald meeloopgedrag (‘bij een winnaar willen horen’) speelt wellicht ook een rol. Mijn advies is: maak je eigen keuze. Laat je niet leiden door de peilingen.

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Peiling De Hond: ‘VVD en SP stijgen, PVV zakt weg’

 1. Paul

  Nieuwe tv spotje van Mark Rutte net op tv gezien . De man hoort echt thuis int gekkenhuis .

    /   Reply  / 
  1. Bert Jongejan

   Zijn kornuiten ook, wordt echt tijd voor een gezonde revolutie. Vanavond krijg je die verhalen weer als de uitslag bekend is……wat moeten we ermee? De media zou dit complete gestoorde circus moeten negeren. Maar de media niet alleen!Ik heb veel meer respect voor Poetin!

     /   Reply  / 
 2. Timmermans

  Kijk naar wat we allemaal hebben ingeleverd. Kijk naar het nieuws qua crimi en aanslagen. Blijft er toch maar 1 partij over??????
  Of zie ik dat verkeerd en moet NEDE|RLAND helemaal naar de verdommenis gaan?

    /   Reply  / 
 3. Thom

  Waar zijn de uitslagen van de regionale partijen?
  Bijv. in de provincie Fryslân, FNP?

  Verder zijn er veel regionale partijen aktief en zijn ze een categorie van importantie aan het worden.
  Tevens een machtsblok voor deze vertrapte verkiezingen voor de 1 ste Kamer.
  Prognose per provincie mogelijk?
  Ook is de prognose voor de 1 ste kamer een verdubbeling, klopt dit?

    /   Reply  / 
 4. Albert

  Halt, politie, bij iedere verdachte beweging wordt er geschoten,
  is dat begrepen! De partij die hiervoor verantwoordelijk is (VVD),
  hoort niet thuis in de politiek. Personeel(politie) dat gebukt
  gaat onder het post traumatisch stress syndroom.

    /   Reply  / 
 5. Joep van Bakel

  Nieuws terugblik: (Met het oog op de WERKELIJKE AARD van de VVD !)

  ——–
  In 2011:

  Schippers: Geen uitzondering eigen bijdrage voor dementerenden

  Minister Edith Schippers van VWS ziet geen reden om demente bejaarden uit te zonderen van de eigen bijdrage.
  ——–

  Dit is de VVD ! En nu nog erger !

  Een ouwe slogan van de VVD:

  “wees jezelf! VVD!”

  Zegt genoeg toch ?

  Als je rondom je heen kijkt, dan worden een aantal dingen in een circel versterkt. Als ik me afvraag wie de politici (waar wij voor gestemd hebben) vertegenwoordigen, dan kom ik maar tot een conclusie:

  Het is duidelijk niet ons, de kiezers! Wie dan wel vraag ik me af ?!?!?

  Inmiddels word de situatie steeds nijpender. We hebben 2 (of 3) opties.

  1) Zelf vernietiging.

  2) Revolutie

  en 3: Zelfvernietiging d.m.v revolutie.

  Ik kies voor de laatste…

    /   Reply  / 
  1. Paul

   We kunnen de VVD ook met een leugen het Plastinatie Museum van Berlijn inlokken incluis de eurovriendjes D66 ,PvdA en de rest van de roltrap vriendjes WANT int Plastinatie Museum van Gunther von Hagens valt niets te jatten . Daar liepen ze gister weer in vol ornaat met hun roosjes om hun eigen maandloon veilig te stellen . We mogen gratis stemmen op alles wat los en vast zit om daarna nog meer belasting centen te betalen . Goh wat leuk een Roosje . Maar als je iets hebt en schrijft een brief aan die roltraplopers uit Haag dan krijg je geen bericht terug want dan hebben ze het heel druk met hun telefoontje en maandloon tellen . Het wordt ook steeds gekker in dit kleine landje . Je kunt gewoon stemmen op mensen wat totale onzin is bijv Waterschappen . Water komt uit de kraan en is altijd al uit de lucht en Gods kraan gekomen maar nu al jaren staan er plots een bende zich noemende onzin opvretende politiekers STEM op ONS . Stem op ons anders kan het zijn dat er straks geen water meer uit je kraantje komt . Zijn we gek ? .Nee ,we zijn debiel geworden .Inrichtingswaardig zijn we als landje geworden totaal doorgeschoten . Z N waterschap zou ik in mijn eentje kunnen doen . Het water loopt en de arbeiders doen het werk . Of gaat het nog veel gekker worden in de toekomst dat de bouwbedrijven en grootwinkeliers en de andere grote meuk ook bij mensen thuis papiertjes in de brievenbus gaat doen met opschrift STEM OP ONS . This tegenwoordig echt een modeverschijnsel dat er in de brievenbus iets lig waaropstaat STEM op ONS . Gelukkig als we weer dood gaan dat er niet op de kist staat STEM op MIJ .

     /   Reply  / 
 6. cot

  De grootste propaganda de VVD
  Is een partij die het volk verraad
  Liegen bedriegen zijn ze grootmeester in

    /   Reply  / 
 7. cor

  Propaganda dat is Maurice de hond
  De vvd is een smerige nazi’s partij

    /   Reply  / 
 8. frank bikker

  Niet zo gek, dat de VVD maar blijft groeien. De generaties die echt weten dat het met de verzorgingsstaat echt anders kan, sterven uit of weten het niet meer van hun ouders. De mensen tot 40 worden wijsgemaakt dat je je eigen lot helemaal in eigen handen hebt. Dat je ook wel eens gewoon pech kunt hebben door ontslag, weinig capaciteiten, ziektes enz. komt niet meer bij hun op, totdat ze er zelf echt mee te maken krijgen.
  Deze zienswijze heeft niet alleen opgeld gemaakt bij de VVD, maar bij bijna alle politieke partijen, met uitzondering van de PVV, die de op latente aanwezige xenofobische gevoelens van de bevolking inspeelt en de SP, die haar aanhang voor een groot deel vindt onder veel mensen die helemaal niets te verliezen hebben.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>