Correcties in peiling De Hond na PS15

Neergaande trend D66 na Statenverkiezingen ook zichtbaar in peiling

In de nieuwe peiling van Maurice de Hond stijgt de SP twee zetels en leveren de PVV en D66 er elk twee in. De VVD, de PvdD en 50Plus stijgen er elk eentje terwijl de SGP er eentje daalt. Deze verschuivingen vallen binnen de foutmarge.

Toch kunnen we spreken van een soort correctie in de peiling, nu de campagne en verkiezingen voor de Provinciale Staten achter ons liggen. De Hond schrijft: ‘De verkiezing zelf en de nasleep ervan heeft in de electorale posities van de partijen bij een fictieve Tweede Kamerverkiezing wel tot veranderingen geleid.’

Nou ja, dat is volgens mij wat sterk aangezet. Het valt allemaal binnen de foutmarge. Omdat de verschillen momenteel zo klein zijn, kan een verschuiving van een zetel of twee in een peiling meteen een heel ander beeld geven. Dat betekent echter niet dat we dan de foutmarge maar moeten gaan negeren.

De VVD is de grootste, maar nipt. Dat is een feit want er zijn net verkiezingen geweest. Er is op dit moment een kopgroep van vier: VVD, CDA, PVV en SP.

D66 zakt weg. Die trend zagen we al langer en kan nu ook onderbouwd worden met echte verkiezingsresultaten. Bij de verkiezingen voor het Europarlement in 2014 haalde D66 15,5 procent, en woensdag kwam D66 uit op 12,3 procent.

Effect lage opkomst (2)

De opiniepeiler stelt in zijn persbericht: ‘Partijen als PVV en SP hebben woensdag geleden onder de lage opkomst. CDA, ChristenUnie en SGP profiteerden ervan.’

Dat is half correct. De zinsnede ‘partijen als’ suggereert dat er meer partijen waren die last hadden van de lage opkomst, maar – verondersteld – minder dan PVV en SP. Die stelling wordt niet onderbouwd met aanvullend onderzoek, en kan in twijfel getrokken worden met het onderzoek dat Ipsos deed naar niet-stemmers.

Uit dat Ipsos-onderzoek blijkt dat VVD en PvdA ongeveer evenveel last hadden van de lage opkomst, als PVV en SP. Het komt dus enigszins selectief over om dat argument alleen te gebruiken bij PVV en SP, en te negeren bij VVD en PvdA.

We kunnen niet zomaar aannemen dat delen van hun achterbannen naar een andere partij geswitcht zouden zijn, als ze wel waren gaan stemmen. Ze zijn niet gegaan, en gaven daarmee het signaal af dat ze het niet zo belangrijk vonden.

Uit eerdere onderzoeken weten we dat de meest voorkomende redenen waarom mensen niet gaan stemmen, liggen in de richting: ‘weet niet waarop te stemmen’ of ‘geen interesse, geen tijd’. Dat zijn evident géén kiezers met een “overtuigde” partijvoorkeur, of een hevige aandrang een proteststem uit te brengen.

Het is wel correct dat confessionele partijen doorgaans profiteren van een lagere opkomst. Hun kiezers komen het meest trouw op en zijn relatief ook wat ouder.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>