PvdA-ministers blijven het populairst

VVD’ers Blok, Kamp en Schippers minst populaire bewindslieden

Onlangs speelde een rel rond de beloning van het ABN AMRO-bestuur. Hoewel minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een centrale rol speelde in de discussie, en sommige oppositiepartijen hem hard aanvielen, blijken kiezers hem daar niet slechter door te beoordelen. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos.

Dijsselbloem blijft de populairste bewindspersoon, gevolgd door Asscher (PvdA) en Koenders (PvdA) op een gedeelde tweede plaats. De laagst gewaardeerde ministers zijn allemaal VVD’ers: Blok, Kamp en Schippers.

Rapportcijfers ministers

• Dijsselbloem (PvdA) 6,2
• Asscher (PvdA) 5,9
• Koenders (PvdA) 5,9
• Hennis (VVD) 5,8
• Ploumen (PvdA) 5,6
• Schultz (VVD) 5,6
• Van der Steur (VVD) 5,5
• Rutte (VVD) 5,4
• Bussemaker (PvdA) 5,3
• Plasterk (PvdA) 5,2
• Schippers (VVD) 5,1
• Kamp (VVD) 5,1
• Blok (VVD) 4,9

De drie populairste ministers zijn PvdA’ers terwijl de drie minst populaire ministers VVD’ers zijn. Rutte scoort met een 5,4 zeer matig. Dat is hetzelfde cijfer als zijn voorganger Balkenende (CDA) in 2007 kreeg. Die zakte binnen drie jaar naar een 4,7 als dieptepunt en verloor daarna dramatisch de verkiezingen.

De VVD heeft met Rutte het probleem dat er geen goede opvolgers klaarstaan. Schippers was ooit een optie, maar zij was al erg impopulair, en na de crisis rond de vrije artsenkeuze is dat steeds duidelijker op de voorgrond gekomen.

De mogelijkheid dat Rutte premier blijft tot 2020 zal voor veel mensen een no-go zijn. Als we zien hoe het zijn voorgangers Balkenende, Kok (PvdA) en Lubbers (CDA) verging, kan dat alleen maar slecht aflopen voor de VVD en Rutte.

Rapportcijfers fractieleiders

• Pechtold (D66) 6,2
• Roemer (SP) 6,0
• Buma (CDA) 5,7
• Zijlstra (VVD) 5,2
• Samsom (PvdA) 4,5
• Wilders (PVV) 4,3

PvdA-leider Diederik Samsom scoort vooral zo laag omdat hij ook van zijn eigen achterban een laag cijfer krijgt. Geert Wilders krijgt van PVV-kiezers wel een dikke voldoende, maar wordt door de meerderheid altijd zeer laag gewaardeerd.

De PvdA heeft het voordeel dat er meerdere populaire politici zijn die, indien Samsom zou vertrekken, de partij uit het dal kunnen leiden. Naast Dijsselbloem en Asscher hebben ze daar ook nog Timmermans, Aboutaleb en Van der Laan.

Ik schat in dat Samsom eerder zal aftreden als het kabinet vroegtijdig valt. Dan is de missie uit het regeerakkoord immers niet geslaagd. Maar als het kabinet de rit uitzit dan verdient hij het als leider om de resultaten in 2017 te verdedigen.

VVD in lastiger situatie

Veel politiek commentatoren staren zich blind op de zetelpeilingen en raken niet uitgesproken over de PvdA en Samsom. Maar uit bovenstaande dynamiek blijkt volgens mij dat men zich bij de VVD in een veel lastiger situatie bevindt.

Als ook Ruttes tweede kabinet de eindstreep niet haalt wordt het eenvoudig om hem in de volgende verkiezingscampagne als mislukkeling te beschouwen; een lichtgewicht voor wie een premierschap van 10 jaar veel te hoog gegrepen is.

Door het gebrek aan goede opvolgers voor Rutte, en de grote populariteit die eventuele opvolgers van Samsom genieten, is het voor de VVD schadelijk om het kabinet op te blazen. Zij kunnen het beter samen tot een succes maken.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “PvdA-ministers blijven het populairst

  1. Paul Hilgenberg

    Kermis figuur Dijsselbloem kwam uit het vliegtuig met koffertje alsof het de derde Dinsdag in September was . En hij zei;wij hebben een goed jaar gehad met de financien 2014 . Ja tuurlijk , als je de bevolking de poot uit trekt met de belastingen . De man loopt straat idioot op Schiphol moederziel alleen als een gekke idioot met een koffertje waar niks in zit . En de man is een EINZELGANGER die altijd alleen loopt die vreugde heeft dat het in zijn hersenen is gestegen . De man leeft in vreugde van zijn eigen hersenen dat hij 2 zogenaamde belangrijke baantjes heeft . Jeroen Rene Victor Anton Dijsselbloem . Zijn Moeder heeft hem mooie namen gegeven . Het kind Dijsselbloem is rijp voor de Psychiatrie alszijnde de konijnen oplichters van Brussel dikzakkende balgen in verwachting door de drank hun buiken verrraden van onze belasting centen ala dat onzin figuur in verwachting van een 10 ling die dronken stond op een winterdagavond in de Oekraine op hun marktplein te schutteren om het volk het beloofde land voor te spetteren met Timmermans in een dronken rol en Verhofstad vol in de wijn . Dat moesten ze van de destijds gestapo van de EU door onze betaalde belastingen oplichter Herman Van Rompuy die nu door het leven gaat alszijnde tot zijn dood 1 miljoen zogenaamd wachtgeld maffia orde per jaar krijgt van onze belasting centen . ACH ,Griekenland overheid heeft al 300 miljard ontvangen en betaald zich in hun hersenen gewoon failliet .Kunnen ze zich nog een bootje kopen op Seychellen ,anders wordt het zo armoedig . En doe de maffia er ook nog een stuk steen bij ,want zelf kunnen ze geen huis metselen met hun dikke balg onze belasting centen . Lang leve de VVD hoera hoera – Lang leve de meelopers homo van de Pvda ,hoera hoera hoera .Lang leve de kankerlijder van D66 ,hoera hoera hoera .Lang leve de kankerlijders oplichters van Brussel ,hoera hoera hoera . En de rest der meelopers . Lang leve de OPLICHTERS hoera hoera hoera . Tijd om wakker te worden . Wakker worden is jezelf bevrijden van je eigen angst in je hersenen die mensen die zich politici noemen je wil willen opleggen in je hersenen ……..er rest ons niets anders meer dan een gezonde Coup plegen in Haag met dat Carnavals prut .Het moet afgelopen zijn met die onzin . Het ene flatgebouw volslagen getikt mens komt Haag in . Weg weg weg ZE ZA

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>