Geen bed-bad-brood-effect in Politieke Barometer

Meerderheid Nederlanders voor meer gezamenlijk EU-asielbeleid

De crisissfeer rondom de bed-bad-en-brood-regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers zette de verhoudingen binnen de coalitie wellicht op scherp, maar de onrust heeft geen direct effect gehad op de achterbannen van de partijen. Dat meldt Ipsos in het persbericht bij de Politieke Barometer van deze week.

De kleine verschuivingen in de nieuwe Barometer vallen binnen de foutmarge. De VVD is nog steeds de grootste partij, gevolgd door D66, SP, PVV en CDA.

Er blijken evenveel voor- als tegenstanders voor het bieden van bed, bad en brood aan uitgeprocedeerde vluchtelingen. 42 procent vindt dat Nederland wel bed, bad en brood moet aanbieden, tegenover 40 procent die dat niet vindt.

38 procent van de Nederlanders verwacht zelf eenmalig hulp te bieden als een uitgeprocedeerde vluchteling zou aanbellen met een hulpvraag. Een kwart zou dat ook iedere week voor twee maanden willen doen. Ze zouden eerder een maaltijd aanbieden dan een douche of bed. 29 procent zou niets aanbieden.

Evenveel verantwoordelijkheid EU-landen

Er is in Nederland draagvlak voor een meer gezamenlijk Europees asielbeleid. De meerderheid vindt dat alle landen in de EU evenveel verantwoordelijkheid dragen.

60 procent van de ondervraagden vindt dat het redden van vluchtelingen op de Middellandse Zee een verantwoordelijkheid moet zijn van alle landen in de EU, terwijl 25 procent de verantwoordelijkheid neerlegt bij de landen waar de vluchtelingen aan land proberen te komen.

66 procent vindt dat alle EU-landen evenveel verantwoordelijkheid moeten hebben bij het zorgen voor opvang van de vluchtelingen. 18 procent vindt dat de landen waar zij aan land proberen te komen daar alleen voor moeten zorgen.

67 procent vindt dat alle landen in de EU evenveel verantwoordelijk zouden moeten zijn bij het bepalen of een vluchteling een verblijfsvergunning krijgt. 15 procent vindt dat landen waar de vluchtelingen aan land komen dat moeten zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>