Peilingen schatten de PVV te hoog in

Hoort de PVV in de peilingen eigenlijk derde of vierde partij te zijn?

Nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten voorbij zijn, kunnen we de balans opmaken over de peilingen. Hebben ze het vooraf een beetje goed ingeschat?

Ja, best wel. Maurice de Hond en de Politieke Barometer van Ipsos hadden het bij de meeste partijen goed. Zeker als je daarbij de foutmarges in acht neemt.

Laatste prognoses

Ipsos kwam een week voor de verkiezingen met een laatste peiling. Daarin werd de PVV drie zetels te hoog ingeschat, en SP en 50Plus elk eentje te hoog. VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks in die peiling elk een zetel te weinig. Maar dat is allemaal heel redelijk, en netjes binnen de foutmarges die gelden bij peilingen.

De Hond kwam op de avond voor de verkiezingen met een laatste prognose. Ook hij zat bij alle partijen prima binnen de foutmarge. In zijn prognose voor de Eerste Kamer schatte hij de PVV twee zetels te hoog in, de SP eentje te hoog, en VVD, SGP en 50Plus elk eentje te laag. Maar nogmaals: netjes binnen de marges.

Effect lage opkomst

Wel valt op dat de PVV vooraf te hoog lijkt te zijn ingeschat. De Hond verklaart in zijn persbericht dat de PVV last kan hebben van een lage opkomst. Daarom werd 11 zetels (met een maximum van 13) het meest waarschijnlijk geacht. ‘Er is zelfs een kans dat de PVV de grootste wordt’, aldus De Hond in die analyse.

Het effect van een lage opkomst op de uitslag is een tricky argument, maar gelukkig heeft Ipsos daar op verkiezingsdag aanvullend onderzoek naar gedaan.

Achterban TK2012 die niet is gaan stemmen voor PS2015

50Plus: 59%
PVV: 49%
PvdA: 48%
VVD: 45%
PvdD: 44%
SP: 41%
D66: 33%
GL: 29%
CDA: 26%
CU: 25%
SGP: 14%

We zien dat de PvdA en de VVD vrijwel evenveel last hadden van ‘thuisblijvers’ als de PVV, en 50Plus nog meer. De lage opkomst is dus geen argument om de hoge inschatting vooraf van de PVV te verantwoorden. Er zijn andere partijen waarvoor hetzelfde geldt, maar die vooraf juist lager werden ingeschat.

PVV te hoog ingeschat

De PVV wordt dus hoog ingeschat, bij beide peilbureaus met een grotere marge dan normaal. Als we die aanhouden in hun peilingen voor de Tweede Kamer dan zou de PVV bij De Hond vier zetels lager staan en bij Ipsos zes zetels lager.

Op basis van hun laatste peilingen zou de PVV dan bij beide uitkomen op 20 zetels, in plaats van 24 zetels bij De Hond en 26 zetels bij Ipsos. Dat is een fors verschil. De PVV is dan niet de eerste partij in de peilingen, maar de derde of de vierde partij. Opmerkelijk, want dat komt meteen een stuk realistischer over…

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Peilingen schatten de PVV te hoog in

 1. jos van veen

  hoe serieus worden peilingen ingevuld en hoe consistent zijn de personen in de peilingen en in het verlengde daarvan bij de verkiezingen..
  Stemmen ze inderdaad wat bij peilingen aangegeven werd én hoeveel “peilers” zijn er feitelijk gaan stemmen..?
  Of anders gesteld: hoeveel deelnemers aan peilingen zijn traditionele standvastige kiezers

  Nog even los van wat ze eigenlijk weten van wat er nu politiek aan de orde is..(waarvan sommige politici ook nog niets eens weet hebben..)
  Brallend nitwit versus gedegen georienteerdheid.
  Ik lees zo enorm veel onkunde, ondoordacht en onzin..dat ik me afvraag…

    /   Reply  / 
  1. Marcus Lucas Auteur

   Ipsos peilt onder een representatieve steekproef van stemgerechtigden. Dus van alle leeftijden en opleidingsniveaus. De Hond peilt onder een steekproef van mensen die zich hebben aangemeld voor zijn online panel, en corrigeert de resultaten met een rekenformule om de uitslag representatief te maken.

   Onkundige of ongeïnformeerde mensen hebben ook stemrecht, dus die horen ook in zo’n steekproef. Verder is er een foutmarge, en stellen ze controlevragen, zoals of men van plan is te gaan stemmen, en naderhand of men daadwerkelijk gestemd heeft.

   Ze zaten netjes binnen de foutmarges, maar het blijven uiteindelijk slechts peilingen. Het zijn geen voorspellingen.

     /   Reply  / 
 2. Piet

  Dat zou verklaard kunnen worden door het gegeven dat er een aardig aantal mensen is die wel meedoen aan die peilingen maar niet gaan stemmen. Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat de PVV veel kiezers heeft getrokken die voorheen niet gingen stemmen omdat ze geen vertrouwen meer hadden in de politiek. Als die wel meedoen aan de peilingen maar niet naar de stembus gaan dan krijg je een overschatting door de peilers.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>