De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is binnen

De VVD heeft een nipte voorsprong op de PvdA in de definitieve exitpoll. Beide partijen winnen 10 zetels in de prognose en nemen een grote voorsprong op alle andere partijen. De peilingen voorspelden een tweestrijd tussen de VVD en de PvdA, maar zo’n grote winst van beide partijen werd niet verwacht. De definitieve winnaar van de twee is op basis van deze prognose nog niet vast te stellen.

Om 21.00 uur kwam de eerste prognose binnen. Een half uur later, met ook de kiezers die in het laatste uur stemden, blijkt de prognose onveranderd. Alleen in procenten loopt de VVD iets verder uit op de PvdA, respectievelijk 26,7 en 26,0 procent.

De definitieve prognose in zetels:
VVD: 41 Winst: 10
PvdA: 40 Winst: 10
PVV: 13 Verlies: 11
CDA: 13 Verlies: 8
SP: 15 Gelijk
D66: 12 Winst: 2
GroenLinks: 4 Verlies: 6
ChristenUnie: 4 Verlies: 1
SGP: 3 Winst: 1
Partij voor de Dieren: 2 Gelijk
Nieuwkomer 50Plus: 3 Winst: 3

Op grote afstand van de VVD en de PvdA staat de SP met 15 zetels, hetzelfde aantal dat de partij nu in de Kamer heeft. In de peilingen stond de SP op momenten op meer dan 30 zetels.

De grootste verliezer van deze verkiezingen is de PVV, de partij van Wilders levert 11 zetels in en houdt er 13 over. Ook het CDA verliest flink, 8 zetels, en komt net als de PVV op 13 uit.

D66 wint 2 zetels en komt uit op 12. GroenLinks is meer dan gehalveerd, de partij slinkt van 10 naar 4. De ChristenUnie slinkt naar 4 en lijkt die zetel verloren aan de SGP, die groeit naar 3. De Partij voor de Dieren heeft niet geprofiteerd van het verlies van GroenLinks en blijft op 2 zetels. Nieuwkomer 50Plus komt met maarliefst 3 zetels de Kamer in.

Deze eerste prognose is op basis van de exitpoll van Ipsos Synovate onder 45.000 kiezers bij 39 stembureaus. In de loop van de avond kan deze prognose nog fluctueren. De definitieve uitslag kan nog tot diep in de nacht op zich laten wachten.

Volgens de prognose heeft 73 procent van het electoraat gestemd, ruim 2 procent minder dan in 2010.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is binnen

 1. ramdani

  hoe kan dit nou. dit is de tweede keer vandaag dat de miljoenste bezoeker ben!!!!!!!

    /   Reply  / 
 2. gold price

  De Tweede Kamerverkiezingen lopen uit op de voorspelde nek-aan-nekrace tussen VVD en PvdA. Volgens een definitieve prognose van Ipsos Synovate in opdracht van NOS en RTL haalt de VVD 41 zetels, de PvdA 40.

    /   Reply  / 
 3. Paul

  zag net op tv pownews die vent uit amerika,,,,die zei,,,,en de islam dit en de islam dat,,de islam het verwende kindje,,,en als ze het niet zint dan gewoon vliegtuigen in gebouwen…..Nederland heeft er nu 1 miljoen moslims binnen gehaald.Straks bunt ze de baas in Tweede Kamer en de macht over Nederland,,,,,,,,,,,,,,,,,ach Paul,,,,,,,,,,,het loopt zo n vaart niet.

    /   Reply  / 
 4. Jaap

  Ooit als kind zag ik beelden van een ss er die een joodse vrouw sloeg. Op zijn koppel stond “god met ons”. Sindsdien denk ik dat relegie de grootste duivel is op Aarde. zowel in de
  bijbel en de Koran staat duidelijk o.a. GIJ ZULT NiET DODEN, STELEN, OF ANDERMANS SPULLEN OF VROUWEN BEGEREN ( zie jaloers zijn op andersman spullen) Als moslims hun geloof zouden belijden zoals het zou moeten, Zou het ervoor kunnen zorgen dat je in A’dam je fiets niet meer op slot hoeft te zetten, ach…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>