LIVE: Nek-aan-nek race tussen PvdA en VVD

Om 07.30 uur zijn in heel Nederland de stemlokalen open gegaan. Reizigers maken woensdag druk gebruik van de mogelijkheid om op stations te stemmen. De opkomst was rond 11.00 uur 13 procent, blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van de NOS en RTL. Dat is ongeveer even hoog als bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2010. Toen ging uiteindelijk ruim driekwart van de kiesgerechtigden stemmen.

 

Ook in Rotterdam en Den Haag is de opkomst vergelijkbaar met twee jaar geleden. In Rotterdam had rond 10 uur ongeveer 10 procent de gang naar de stembus gemaakt, zo blijkt uit een steekproef onder 27 stembureaus. Den Haag meldde dat rond hetzelfde tijdstip ruim 11 procent had gestemd.

NS-stations
Volgens een woordvoerster van de NS maakten op Utrecht CS tot een uur of tien 900 mensen van de mogelijkheid gebruik. Op Amsterdam CS brachten 850 mensen hun stem uit en op Den Haag CS 450. Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen van 2006. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 brachten meer dan 50.000 mensen hun stem uit op een NS-station. De NS heeft in totaal in ongeveer 40 stations een stemlokaal ingericht. Volgens de NS lag de grote piek in de ochtendspits, maar loopt het ook daarna goed door.

Lijsttrekkers
Diederik Samsom van de PvdA heeft woensdag rond 7.45 uur als eerste van de lijsttrekkers van de grote partijen gestemd, in zijn woonplaats Leiden. Hij stemde op zichzelf, zei hij desgevraagd. ‘Ik stem op de Partij van de Arbeid en dan is het leuk om je eigen hokje een keer rood te maken.’

Ook veel andere lijsttrekkers hebben inmiddels hun stem uitgebracht. PVV-leider Geert Wilders, SP-lijsttrekker Emile Roemer en ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob wilden niet zeggen op wie ze gestemd hebben. ‘Op wie ik dan wel stem, houd ik netjes in het hokje’, aldus Roemer.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft woensdag zijn stem uitgebracht in de St. Maartensschool in Voorburg.

De overige lijsttrekkers lieten weten niet op zichzelf te stemmen. VVD-leider Mark Rutte stemt zelf net als bij de vorige verkiezingen op de nummer twee van de VVD-lijst, Edith Schippers. Hij stemde aan het begin van de ochtend in zijn oude lagere school in Den Haag.

Ook D66-voorman Alexander Pechtold, die in Wageningen zijn stem uitbracht, stemt niet op zichzelf. ‘Het is gek om op je eigen naam te stemmen.’ Pechtold gaf campagneleider van zijn partij Kees Verhoeven zijn stem.

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap is nog een beetje een zwevende kiezer, gaf ze woensdagochtend aan. Sap gaat aan het begin van de middag in Amsterdam op een basisschool stemmen, maar op wie weet ze nog niet. Ze noemde het ‘een beetje onfatsoenlijk’ om op jezelf te stemmen.

SGP-leider Kees van der Staaij, die woensdag zijn 44e verjaardag viert, liet weten dat hij op de nummer twee, Elbert Dijkgraaf, heeft gestemd.

Legitimatiebewijs
Slob moest woensdagochtend terug naar huis om zijn vergeten legitimatiebewijs op te halen, liet hij weten via Twitter. Uiteindelijk is het toch gelukt zijn stem uit te brengen, aldus de ChristenUnie-voorman.

Wie een stem wil uitbrengen moet een identiteitsbewijs kunnen tonen, zoals een Nederlands paspoort of een rijbewijs. Identiteitsbewijzen die woensdag maximaal 5 jaar zijn verlopen, worden nog goedgekeurd.

Nek-aan-nek
De PvdA en VVD zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de grootste partij van Nederland te worden. Volgens peilingen gaan de sociaal-democraten en liberalen net als in 2010 bijna gelijk op.

Destijds legde toenmalig PvdA-lijsttrekker Job Cohen het nipt af tegen de VVD van de huidige premier Rutte.

Aanvankelijk leek in deze verkiezingen SP-lijsttrekker Roemer de grote uitdager van VVD-premier Rutte te worden. Maar na de eerste lijsttrekkersdebatten verloor de SP terrein op de PvdA. Toch staat Roemers partij in de peilingen nog op behoorlijke winst, vergeleken met de huidige 15 zetels in de Tweede Kamer.

Stem
Bijna 12,7 miljoen Nederlanders mogen een stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Om 21.00 uur gaan de stembureaus dicht. In enkele gevallen kan dat ook eerder zijn, bijvoorbeeld in een winkelcentrum dat om 18.00 uur sluit.

Een ploeg van ongeveer 70.000 mensen bemant woensdag de naar schatting 10.000 stembureaus die Nederland rijk is. Na sluiting van de stembussen zijn er vaak nog meer mensen in touw voor het tellen van de stemmen.

Aan de verkiezingen doen 21 partijen mee, waaronder 11 die nog niet in de Kamer zijn vertegenwoordigd. In totaal zijn er 972 kandidaten.

BES-eilanden
Voor het eerst kunnen inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de ‘BES-eilanden’) stemmen, omdat de eilanden sinds 10 oktober 2010 de status van bijzondere gemeente hebben. De stemlokalen gaan vanwege het tijdsverschil om 13.30 uur Nederlandse tijd open en sluiten pas in de nacht van woensdag op donderdag.

De bijna 15 duizend stemgerechtigden zijn goed voor een kwart Kamerzetel, als iedereen gaat stemmen. Die kans is echter klein. Alleen 50Plus, het CDA en de Partij voor de Dieren hebben even campagne gevoerd op Bonaire.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “LIVE: Nek-aan-nek race tussen PvdA en VVD

  1. Pingback: Wie wordt premier, Rutte of Samsom? | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>