SP-lijsttrekker Emile Roemer heeft verloren

Na de eerste exitpoll viel het even stil in het Paard van Troje in Den Haag, waar de SP bijeen was. Verbijstering heerste toen bleek dat er geen enkele zetel winst was.

De partij die in de peilingen ooit op 38 zetels stond, moet het doen met 15 blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer.

‘Ik had gedacht dat we wel iets zouden winnen’, zo reageerde Renske Leijten, de nummer 2 van de SP.

Volgens haar is de winst van de PvdA en de VVD ten koste gegaan van andere partijen. ‘Dus ben ik trots dat we gelijk zijn gebleven’, aldus Leijten. ‘Dit is een domper’, aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

‘Dat het een tegenvaller is, is wel duidelijk.’ Ook Henk van Gerven had gerekend op een ‘fatsoenlijke winst’. Een soort loon naar werken. In zak en as zit hij niet: Dan ken je de SP nog niet.’

Teleurstelling
Kamerlid Manja Smits ‘proefde teleurstelling’ in de zaal. ‘We hadden wel aan zien komen dat we minder zetels zouden krijgen dan eerder werd voorspeld, maar dit hadden we niet verwacht.’ Ook Kamerlid Paulus Jansen had op groei gerekend. ‘Veel kiezers van de SP zijn op het laatste moment toch naar de PvdA gegaan’, zei hij.

Die analyse werd volop gedeeld. ‘Veel linkse kiezers hebben strategisch gestemd’, constateert Van Gerven. ‘De tweestrijd tussen de VVD en de PvdA heeft een enorme vlucht genomen’, stelt Smits, die denkt dat dit ten koste is gegaan van de SP.

Eindspurt
En Kamerlid Harry van Bommel: ‘De eindspurt van de VVD en de PvdA heeft ons de laatste dagen nog wat zetels gekost.’ Dat is volgens hem de hoofdreden dat de SP niet op winst staat. ‘Het was bijna een premiersverkiezing. Dat werkte eerst in ons voordeel, maar toen het kantelde werkte het in ons nadeel.’

Over de toekomst konden alle Kamerleden nog niets zeggen. Veel van hen hopen toch nog op regeringsdeelname. ‘Maar het initiatief ligt duidelijk niet bij ons’, zei Smits. Ook campagneleider Arjan Vliegenthart kon er nog niets over zeggen: ‘Wat de formatie brengt dat weten we niet.’

facebook share facebook share

23 Reacties // Reageer

23 thoughts on “SP-lijsttrekker Emile Roemer heeft verloren

 1. Eric

  Interessant: handhaving van zetels = verlies? Dat is zeker net zo’n fabeltje als een bedrijf zegt verlies te hebben gemaakt terwijl het minder winst is. Waarom wordt er aan zulke beeldvorming in dit land gedaan?

    /   Reply  / 
 2. Joop

  Van 38 virtuele zetels naar ‘slechts’ 15 is toch wel een aardig verlies. Roemer keek bij zijn speech ook niet echt blij. Het voelt als een verlies: niks beeldvorming.

    /   Reply  / 
  1. Jaap

   Nee Joop, dat is teleurstelling, en geen beeldvorming. Beeldvorming is het beeld wat wordt geschetst door media, een Wintjes die twee maal de voorpagina van het AD m Roemer is inderdaad misschien te aardig en te sociaal voor deze haaien.

     /   Reply  / 
 3. Jaap

  Verloren van beeldvorming en de telegraaf, en zwevers die blijven zweven, eigenlijk door de bomen het bos niet meer zien door de stofwolken en paniekzaaierij van allerlei grootverdieners. En daarbij 40% die het de moeite niet vind om hun volksvertegenwoordiger te kiezen omdat ze het zat zijn. Die 15 zetels van de SP zijn wel stabiel, stemmers die zich niet laten verblinden door praatjes. Nu zijn we weer terug bij af, en over twee jaar of eerder gaan we weer naar de stembus.

    /   Reply  / 
 4. Paul

  Er was eens een man en die noemde zich Carlo Strijk.Stond tweede achter Hero Brinkman.Brinkman voerde een grote ego show op.Strijk kon zich daar door niet meer lekker in de Spiegel kijken.Maar om de Partij te redden wilde hij nog blijven tot het laatst.Nu is strijk geen lid meer van de DPK.Strijk en Brinkman zijn weer het voorbeeld net als alle andere 150 in de Kamer.Eerst lekker slijmen dat we met zijn allen in de Kamer kunnen komen,,lekker maandloon.Want als je er 10jaar zit heb je mooi in het Nederlands dan wel te verstaan anderhalfmiljoen gulden verdiend.En van de 150 mensen die daar zitten doen er 125 mensen nooit hun mond open.Het zijn altijd de zelfde paar mensen die achter de microfoon krom staan te lullen.Dus de rest en velen zien er ook nog al dom uit zitten er ter opvulling als een pop,zak met geld,tot ze later weer in het kerkhof worden opgevreten door de mieren.En zo zijn het allemaal einzelgangers. die bijeen worden gebracht door het geld.En dan ik het bovenaards geslijm,Geslijm om er bij te horen,bij horen bij het geld en niet bij horen bij de mens.Want als ze niet in een Partij Tweede Kamer kunnen komen dan schelden en vloeken ze in de Spiegel,,GODVERDOMME wat een rot partij wat een KLOTEN PARTIJ.Want dan is hun kans voor bij om met niets doen heel veel geld te verdienen.Laten we eerlijk zijn,waar kun je met niets doen zoals in de Tweede Kamer zoveel geld verdienen.Moet je wel in een grote partij gaan zitten,helemaal boven in.Lekker snurken,niemand die ooit je gezicht ziet want zo hoog komt de tv camera nooit.En dan is het net of je er nooit bent geweest…..Laatst kwam ik nog een buitenlander tegen in Haag,in gesprek vroeg ik;wat doet u voor werk,waarop hij antwoorde;ik zit in de Tweede Kamer.Ga weg zei ik,ik heb uw gezicht nog nooit gezien.Zei de man,ik zit altijd boven in.Maar wat doet u daar dan de hele dag;niets zei de man,beetje sms je en dergelijke doen.Lekker verdienen zei ik toen tegen hem,,en hij lachte dat het een lieve lust was,hahahahahahahaha

    /   Reply  / 
 5. Paul

  Ik wist het wel.De griekse regering even afwachten wat er in Nederland zou gaan gebeuren en dat deed de griekse pers ook.Nu kunnen ze weer juichen in grijpenland.Ze waren enkele weken stil.Maar nu zijn ze er gelukkig weer klaar voor.We hebben een derde steunpakket nodig.We willen weer een astronomisch bedrag aan miljarden.En daarna willen we een vierde en vijfde en zesde pakket enz enz.Laat al de domme Nederlanders die op vvd en pvda dan maar hun belastingcenten over maken aan de grieken.De zwevende kiezer,is ook die kiezer die altijd zegt GEEN MENING in een Poll.De zwevende kiezer dat is ook het volk dat niet weet wat voor boodschappen ze moeten kopen in een winkel.Dat soort volk loopt altijd van schap tot schap in de winkel te treuzelen.Wat zullen we vandaag gaan eten ,wat zullen we in de winkel gaan kopen.Of zullen we dit gaan kopen of zullen we dat mee gaan nemen.En daar is de kassa,boodschappen langs de kassa;waar heb ik toch mijn portemonee gelaten.En als ze dan eindelijk de winkel uit zijn een rij wachtende niet zwevende kiezers achter laten.Zouden zwevende kiezers dat extra doen.En door de zwevende kiezer kan de pvv stemmer straks op de geld blaren gaan zitten.LANG LEVE DE DOMHEID

    /   Reply  / 
 6. Paul

  In dat kleuter schooltje in haag,leeft alleen Prins Carnaval der maandlonen.Zagen jullie ook hoe verschrikkelijk die vrouwtjes van groen links zaten te janken als een schoothondje in Haag.Ze huilden dat ze niet meer in de tweede kamer terug komen.Ze zijn hun verwendigheid kwijt-Ze zijn hun riante maandloon kwijt.Als ze weer nuchter kunnen nadenken dan denken ze AHAAAAAAAA op naar Brussel als het kan.DAAR KUN JE NOG VEEL MEER VERDIENEN

    /   Reply  / 
 7. Paul

  This altijd het zelfde met de troonrede.Altijd zwaarmoedige preek om de belasting betaler wat in de hals te hangen.De koningin had namelijk moeten oplezen;Land genoten;de regering moet let wel moet,12 miljard bezuinigen.Toen dacht de Koningin,wat raar,ze hebben ja 250 miljard weg geschonken aan de buitenlandse en binnenlandse Banken.Denk dat de Koningin weer blij is dat ze weer thuis is;tot de volgende prinsjes dag land genoten

    /   Reply  / 
 8. Paul

  Moet houden VVD stemmers enz enz.Alles komt goed,de toekomst ziet er roos kleurig uit.Ziekenfonds en eigen bijdrage weer met honderden euro s omhoog.BTW gaat ook weer omhoog.De rest zal ook wel spoedig volgen.Want als de BTW weer omhoog gaat wordt automatisch alles weer duurder.En de VVD en de rest hebben de PVV stemmers ook een lesje geleerdDe PVV stemmers moeten ook op de geld blaren zitten.

    /   Reply  / 
 9. Diosa

  We hebben niets verloren, ook niets gewonnen, maar staan gelijk,altijd nog beter verliezen.

  Maar….De kiezers hebben gestemd 41 zetels VVD daar zit het bedrijfsleven en de vermogende, blijven nog 109 zetels over waarvan ik meen 39 naar u partij en overige niet liberale partijen. Dus Nederland stemt algemeen anders, dat wordt over het hoofd gezien. Samen met de SP 15 zetels en de PVDA 39 zetels stemt Nederland ROOD!! Dat is de meerderheid!!

  De Arbeiders kozen anders en die zijn verdeeld onder de 109 over gebleven zetels. De VVD kan zich dan wel gewonnen voelen, maar werkelijkheid is anders.

    /   Reply  / 
 10. jaap

  Leuk dat Nederland er weer in stinkt, Somson links ? Noem het maar slinks !!

    /   Reply  / 
  1. Paul

   der euro der untergang,,we zijn hard op weg.Op naar de kelder van het zwarte zicht.Spanje kan maar niet genoeg krijgen van het bedelen.Nederland maakt onder Rutten alles kanker duurder dan duurder.De domme zwevende kiezers dachten nog zo,,aardige man he die Ruten,over ruim 1 jaar krijgen alle zwevende kiezers van Rutten 1000 euro belasting verlichting.Hahaha,,de Regering is er nog niet eens en hoppa,btw omhoog,boodschappen flink duurder.Benzine steeds duurder.En als de benzine steeds duurder wordt,worden de bezorg kosten ook weer steeds duurder.En die stront Kees,die stapt nu uit de Politiek.Die is gaan denken;wordt toch wel een beetje te gek met geld weg geven,en Nederlanders naaien.Ik wil er niets meer mee te maken hebben.En nu loopt die halve gare van Pvda als een schoot hondje achter Rutten aan en likt nu al.Al die verkiezingen die op tv waren.Allemaal Nep.Ze draaien ons de hele portemonee leeg.En ze maken Spanje en Griekenland helemaal rijk.Niet die mensen daar,,maar die schurken van de banken en regeringen,,grijpen wat je grijpen kunt.Of zouden ze al dat geld in een doodskist doen en in de grond verstoppen.Dat ze daar denken als het geld zich mocht verdubbelen als aardappels,dan stoppen ze het geld zonder doodskist wel in de grond.

     /   Reply  / 
 11. Paul

  Als ik 20 jaar geleden had gezeg,dat er in 2012 een vrouw afkomstig uit Marokko kamer voorzitster zou worden in tweede Kamer,,dan hadden ze tegen mij gezeg,,,ach Paul,wat zeur je nou,je bent knettergek.En nu is het heel normaal?.Nederlanders slaap mooi door.

    /   Reply  / 
  1. jaap

   Welk Nederland ?

     /   Reply  / 
     1. Paul

      Jaap,ik heb nog maar een heel klein stukje van die film docu gezien.Wil hem nog helemaal gaan bekijken.Zeer boeiend….Komt over een met de macht van Herman van Rompuinhoop.Als je er maar achter aan loopt……..Het is net als met de uitvinder van de euro,de fam Rotschild met een geschatte waarde van schrik niet,,490.000 Triljoen.De bankiers fam Rothschild,,,daar zit het woordje Rot in en het woordje Schild.Die familie is door en door rot.En als het oorlog is geworden door de euro,haal het geld dan weer op bij de Rothschilds

        /  
     2. Jaap

      Paul,

      Het is een lange documentaire maar zeker de moeite waard. Het laat wel zien hoe we met zijn allen als marionetten aan een touwtje vastzitten, ook Rutte. En waarom er zoveel op onderwijs wordt bezuinigd want we moeten niet te veel zelf gaan denken. Vroeger zeiden ze wel eens ” luiheid is des duivels oorkussen. Dan zei ik als jong aapie nee, ” domheid is des duivels oorkussen”

      Diezelfde lui zijn nu druk bezig om ook van Europa een China te maken. Het feit dat China half Griekenland heeft overgenomen lees je eenmalig met zeer kleine letters op pagina halverwege, de aankoop van 500 tanks daarbij optellen, een rechtse partij die langzaam maar zeker populairder wordt, de haat tegen buitenlanders aldaar. De geschiedenis lijkt zich te herhalen………….maar dan nog een stukje erger.

        /  
 12. Tonny Aukema

  Welof geen medicijnen??
  De VVD, de rijken steeds riijker, de armen steeds armer Kijk naar de zorg
  Het CDA noemt zich zo lang christelijk,dat het denkt als een God over leven en dood te mogen beslissEN In een tv debat wilden deze leken bepalen of kinderen, volswassenen en ouderen een medische behandeling mogen krijgen. Ouderen moeten zeker als beesten geruimd worden.Zij hebben soms 40 jaar of langer premie betaald. DE PVV EN DE SP WAREN FEL TEGEN.
  Het ruimen is eigenlijk al begonnen Kijk naar de verpleeghuizen.
  Mensen worden beroofd, geslagen, vast gebonden, soms met de dood ten gevolge, krijgen niet de nodige zorg, komen nooit buiten.Een hond komt dagelijks een paar maal buiten.
  De kranten staan vol over deze schandalige behandelingen, maar er wordt niets aan gedaan. En zo een regering durft nog over andere landen te oordelen over de rechten van de mens.
  Pechthold wil de euthanasie gemakkelijker maken. Ach, dan geef je de zieken of dementen een paar snoepjes (pillen om te doden). Oh, zijn zij dood, opruimen die handel.

    /   Reply  / 
 13. Tonny Aukema

  Managers cultuur in overheidsinstelli8ngen verlamt de economie.
  Voorbeeld De Zorg. Managers, die tonnen per jaar verdienen, steken geen poot uit voor de zorg, maar vallen de werkvloer lastig met regeltjes en minuten werktabellen Er wordt enorm veel geld verspild door de papierkraam. De managers gaan over ons premiegeld en als zij tekort komen, dan staat Rutte klaar om de premies en bijdragen, zoals ieder jaar weer te verhogen.
  De premiebetalers moeten ook de salarissen van de managers opbrengen en als dat de helft van je inkomen bedraagt dan blijft er met nog vele andere lasten niet veel te besteden voor de economie.Worden de premies weer verhoogd, dan is er helemaal niets meer te besteden.
  Ge pensioneerden moeten bij hun zorgpremie 1875 euro extra betalen voor onverzekerden dAT BEDRAG WORDT VERHOOGD EN DE PENSIOENEN VERLAAGD
  wAt valt er dan nog te besteden.?
  Deze ouderen hebben 40 jaar of langer premie betaald. Nu gaat men ongeveer 10 jaar later werken VVD en CSA willen beslissen of deze ouderen een medische behandeling en medicijnen mogen krijgen
  Zijn zij Goden??
  Het probleem van de managers cultuur oplossen zal helpen. Ik denk niet, dat dat zal lukken. In deze regering zitten de opvolgers van de managers en die ga je dus niet aanvallen.
  Mensen met een inkomen van 50000 euro per jaar behoeven niets extra’s bij te dragen.Echt VVD rijken steeds rijker, armen steeds armer
  Door Kroes betalen alle Nededrlanders een veel te hoge hypotheekrente. Zij heeft geblunderd daarmee wordt de zaak afgedaan. Nederlanders blijven te veel betalen. Salaris Kroes 23000 euro per maand. Een AOW er moet daar twee jaar van rondkomen Hij heeft er nog jaren premie voor betaald. Het is belachelijk maar in en in treurig.

    /   Reply  / 
 14. Jaap

  damn right Tony !

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>