Samsom en Klaver trending met plan klimaatwet

Maar zij doen er beter aan om klimaatcoalitie snel te verbreden

In de aanloop naar de klimaattop in Parijs lanceren PvdA en GroenLinks een ambitieus plan. Er moet een klimaatwet komen zodat politici niet alleen met mooie woorden de klimaatverandering bestrijden, maar met concrete daden.

Het doel van de klimaatwet is dat elke regering jaarlijks een klimaatbegroting maakt waarin wettelijke doelen voor de vermindering van broeikasgassen, energiebesparing en de stimulering van duurzame energie zijn opgenomen.

PvdA en GroenLinks vragen eerst maatschappelijke organisaties en de Algemene Rekenkamer om reacties en willen het wetsvoorstel daarna indienen in de Tweede Kamer. Dan moet er dus een meerderheid gevonden worden.

Politieke verhoudingen

Meteen een politieke vraag. Waarom doen andere partijen die goede ideeën hebben over duurzaamheid en klimaat niet nu al mee met het plan? Het kan dat PvdA en GL zich willen profileren, maar zonder resultaten heb je daar weinig aan. Welke andere partijen horen in elk geval thuis in zo’n klimaatcoalitie?

• SP: Voert oppositie tegen het kabinet. Het ligt voor SP’ers op dit moment misschien niet voor de hand om op zo’n groot onderwerp een pact met andere partijen te sluiten. Het SP-verkiezingsprogramma bevat echter meer dan genoeg raakvlakken om wel mee te doen. De SP hoort hier inhoudelijk gewoon bij.

• D66: Is op sociaaleconomisch gebied een heel stuk rechtser dan PvdA, GL en SP maar dat geldt niet voor duurzaamheid en milieu. Net als de PvdA heeft D66 in het verleden in kabinetten beleid verdedigd dat haaks staat op de huidige voorstellen, maar voor D66 geldt ook: inhoudelijk horen ze hier wel bij.

• CU: De ChristenUnie hoort op allerlei onderwerpen niet meteen bij de linkse kerk maar wel als het gaat om duurzaamheid. Vanuit het christelijke ideaal dat de kwetsbaarste mensen en onze planeet juist in deze tijd meer bescherming nodig hebben, zo leerden we in september nog uit de CU-tegenbegroting.

• PvdD: Zal vast instemmen met een wet die de overheid verplicht om werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering. De Partij voor de Dieren is een kleinere groepering maar die kunnen we hier dus ook gerust bij optellen.

In het verkiezingsprogramma pleit de SGP voor een terughoudende opstelling van de overheid als het gaat om het wettelijk sturen op dit onderwerp. Het zou kunnen dat de SGP zo’n wet constructief steunt maar dat is geen zekerheid.

VVD en CDA zijn intern te verdeeld over klimaatbeleid. Ze hebben zowel groene politici als klimaatsceptici en zijn voor kernenergie. Bij de PVV tenslotte hebben ze totaal geen coherente visie op klimaatverandering. Dat is zeg maar niet hun ding.

Groene meerderheid

Waarom is die opsomming relevant? De uitgelichte zes partijen haalden bij de meest recente verkiezingen (voor Provinciale Staten en Eerste Kamer) samen 49,4 procent van de stemmen. Dat waren verkiezingen waarbij jongeren relatief minder naar de stembus gaan. Juist een groep die vaker milieubewust kiest.

Er is in Nederland dus in potentie een groene meerderheid. Hoe activeer je die het beste in de politiek? En hoe overtuig je twijfelaars om overstag te gaan en mee te doen? Doe je dat door met twee partijen een onderwerp te claimen? Of doe je dat door de klimaatcoalitie zo snel mogelijk te verbreden?

Het tweede natuurlijk. Bij goed bestuur is vertrouwen essentieel. Dan kan het niet dat partijen die in grote lijnen hetzelfde denken over een onderwerp met elkaar gaan kissebissen over details, of elk hun eigen koers varen. Vertrouwen wekken lukt het beste door op dit thema samen te werken.

PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Jesse Klaver zaten maandagavond in de talkshow van Jeroen Pauw om hun plan toe te lichten.

Video: Samsom en Klaver bij Pauw

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Samsom en Klaver trending met plan klimaatwet

 1. Sjon Kootwijk

  Wie zijn de groene politici in de VVD? Ik ken ze niet.Of u moet het over Nijpels en Winsemius hebben. Maar in de huidige fractie?
  Nu rechts en links hopeloos versplinterd raken en het aantal boeh-roepers van de PVV steeds groter wordt, droomcoalitie op “groen”? Dat zou enorm fijn zijn en dringend nodig. Geen VVD die doodleuk 130 km laat rijden alsof er niets aan de hand is en kennelijk denkt dat het niets gaat kosten als we op onze handen gaan zitten.

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Wordt tijd dat het Haagse melkfabriek der uitmelkers gaan lopen.
  Nu zitten ze weer te zeuren over vlees kilo knackers knallers.
  Maar als je in de pleurissupermarkt komt schrik je je de prijzen van het vlees dat je aan het dromen bent.
  Duurt nog even en men betaald 45 euro voor een kilo biefstuk.
  Haag is knettergek .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>