Plasterk: DigiD wordt vervangen door veiliger eID-systeem

Er komt een nieuw eID dat in persoon moet worden afgehaald en een chip bevat

De kogel is door de kerk. DigiD wordt vervangen door een veiliger systeem. Het huidige systeem is niet veilig genoeg voor de toekomst, zo meldt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom is er een ander middel nodig waarmee burgers hun identiteit op overheidswebsites kunnen laten verifiëren.

10 miljoen Nederlanders hebben een DigiD. Het systeem werd vorig jaar 75 miljoen keer gebruikt. Met het oog op de veranderende technologische mogelijkheden en bedreigingen is er volgens Plasterk in de toekomst een veiliger middel nodig: een zogenaamd eID.

Om de veiligere versie van het DigiD te realiseren zijn in ieder geval twee aanvullende maatregelen nodig: een uitgifte in persoon, bijvoorbeeld aan een balie, en een digitaal middel dat aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet, zoals een chip.

Plasterk wil samen met minister Henk Kamp van Economische Zaken en andere publieke partijen aan dit nieuwe stelsel werken. Hierin worden verschillende middelen voor ‘authenticatie’ gebruikt, zodat niemand afhankelijk wordt van één verificatiemethode.

‘Dit eID-stelsel stelt eisen aan een authenticatiemiddel, zodat burgers en bedrijven de keuze kunnen hebben tussen verschillende middelen die daaraan voldoen’, aldus Plasterk. Later dit jaar komt hij met meer details over het nieuwe systeem.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>