Volkskrant toont falen marktwerking in de zorg aan

Stunt van de Volkskrant leidt tot meer regulering in zorg • Schippers reageert

De Volkskrant heeft een verslavingskliniek geopend. Met de stunt toont de krant succesvol aan hoe makkelijk het is om een commerciële zorginstelling te openen (drie keer een formulier op internet invullen en een kort bezoekje aan de Kamer van Koophandel zijn genoeg) om vervolgens behandelingen te mogen declareren bij zorgverzekeraars.

Een burger die een dakkapel wil plaatsen heeft meer uit te leggen dan een leek die een verslavingsinstelling wil beginnen, zo schrijft de krant. De regels voor het starten van privéklinieken zijn vijf jaar geleden versoepeld om marktwerking mogelijk te maken. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft meteen gereageerd.

Schippers komt voor de zomer met plannen om de registratie van nieuwe zorgklinieken aan banden te leggen, zo schrijft de NOS. ‘Als iets geen verzekerde zorg is, of kwalitatief slechte zorg, moet daar niet voor betaald worden’, aldus de minister. Ze wil de toelatingswet voor nieuwe klinieken aanpassen en het toezicht verscherpen.

Veel mensen hebben een broertje dood aan de marktwerking in de zorg. Zelfs een meerderheid van VVD-stemmers ziet er weinig in, zo bleek eerder uit een peiling van Maurice de Hond. Maar zorgverzekeraars zijn juist dolblij met de vrijheid. Zij maakten vorig jaar 1,4 miljard euro winst. Voor dit jaar wilden zij eigenlijk de premies verhogen.

Daar stak de politiek in september een stokje voor. In reactie op de gigantische winst zei Schippers vorige week dat ze wil dat de verzekeraars voor volgend jaar de premies juist verlagen. Zo zien we dat de marktwerking in de zorg telkens faalt.

Keer op keer moet de overheid ingrijpen. Regels en toezicht worden aanscherpt, en de politiek moet voorkomen dat verzekeraars de portemonnees van burgers leeggraaien.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>