Linkse samenwerking? SP schiet in jaren ’90-kramp

‘Waar is gesprek gebleven tussen PvdA en SP over linkse toekomst?’

Even leken we terug te zijn in de jaren negentig, zaterdagavond in Nieuwsuur. PvdA-voorzitter Hans Spekman en SP-voorzitter Jan Marijnissen in discussie over de toekomst van links. Marijnissen ging weer eens ouderwets los op de PvdA.

De oude SP-voorman kraakte het kabinetsbeleid, en stelde dat de PvdA verantwoordelijkheid neemt voor te rechts VVD-beleid. Er is echter een groot verschil met de jaren negentig. De SP geldt tegenwoordig als een volwaardig partner, ook voor de VVD, en kan verschil maken door mee te onderhandelen.

De partij weigert dit vooralsnog. In plaats van samenwerken en compromissen sluiten probeert de SP op landelijk niveau proteststemmers bij de PVV weg te halen. Dit leidt regelmatig tot tegenstrijdige situaties.

Die tweeslachtige kramp van de SP is ongeloofwaardig omdat de partij op lokaal niveau wel goed samenwerkt met de PvdA, en soms ook met de VVD.

Toch gloort er hoop voor linkse kiezers. De discussie in Nieuwsuur maakt duidelijk dat er weliswaar stevige rivaliteit bestaat tussen de PvdA en de SP, maar ook dat er onder al dat gekibbel een basis van wederzijds vertrouwen en respect ligt.

Bekijk het debat tussen Spekman en Marijnissen:

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Linkse samenwerking? SP schiet in jaren ’90-kramp

 1. Max

  De SP verdient meer aandacht. Deze partij zou mee moeten regeren!

    /   Reply  / 
 2. Guus

  Jawel, maar ze kunnen/willen alleen als absolute meerderheid meedoen lukt dat niet dan haakt men al gauw af en besluit vanaf de zijlijn hun ongenoegen te uiten.

    /   Reply  / 
 3. J. Noorman

  Onzin, Guus, de SP wil best meeregeren, mits ze natuurlijk ook een paar van de eigen ideeën kunnen inbrengen en verwerkelijken.
  Dat laatste nu wordt door de andere partijen stelselmatig geblokkeerd….
  Dan hebben ze alle gelijk van de wereld wanneer ze onder die voorwaarden weigeren “mee” te doen.

    /   Reply  / 
 4. Arjan

  De SP is tegenwoordig lokaal sterk, maar landelijk staat het aan de zijlijn.De Fnv is nu klaar om overgenomen te worden door de SP om de SP in ieder geval een speeltje te geven op landelijk niveau. Daarom PVDA kom met een nieuw verhaal, en geef de FNV aan de SP. Dan kan Emile Roemer de nieuwe FNV voorzitter worden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>