D66 dramt door: bezuinigen op zorg en zekerheid

Pechtold wil een miljard uit zorg en sociale zekerheid knijpen

Eind februari kondigde D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold op de voorpagina van De Telegraaf al groots aan dat hij extra wil bezuinigen op de gezondheidszorg en de sociale zekerheid. Vandaag herhaalde D66 die eis.

Sinds die eerste oproep heeft D66 op veel plaatsen de raadsverkiezingen gewonnen. Dat de helft van de Nederlanders toen niet naar de stembus is gegaan verandert daar niks aan. Pechtold zal die overwinning willen verzilveren met indringendere invloed op het regeringssbeleid. Dat wordt heftig.

Linkse partijen wijzen extra bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid af. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei in februari: ‘Ben je aangewezen op uitkering of zorg, dan ben je bij Pechtold de klos. D66 verder naar rechts.’

PvdA-vicefractieleider Martijn van Dam hekelde het D66-plan: ‘Het lijkt mooi om de belastingen te verlagen, maar als je dat geld ophaalt bij mensen met een uitkering, een zorgtoeslag of een huurtoeslag, gaan mensen met lage inkomens erop achteruit. En hoge inkomens gaan erop vooruit. Dat is niet sociaal.’

Machtige kleine partij

D66 heeft maar 12 zetels in de Tweede Kamer. Bij de landelijke verkiezingen haalde de partij van Pechtold 8 procent van de stemmen. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben samen een meerderheid van 79 zetels.

In de Eerste Kamer komen VVD en PvdA echter 8 zetels tekort voor een meerderheid. Die worden constructief geleverd door D66 (5 zetels), ChristenUnie (2 zetels) en SGP (1 zetel), maar in ruil willen zij meer macht in de Tweede Kamer.

Overigens kunnen PVV (10 zetels), CDA (10 zetels) en SP (8 zetels) de coalitie elk in hun eentje aan een meerderheid in de Eerste Kamer helpen. PVV’ers zijn niet in staat tot samenwerking. CDA en SP zijn bij de onderhandelingen vorig jaar weggelopen, maar willen in principe wel akkoord gaan met goede voorstellen.

Toch is er een situatie ontstaan waarin D66 een machtige spilfunctie bezet. Daardoor wordt er straks, tegen de wil van de meeste Nederlanders in, mogelijk toch de hakbijl gezet in zorg en sociale zekerheid voor gewone mensen.

• Pechtold wil meer snijden in zorg en sociale zekerheid

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “D66 dramt door: bezuinigen op zorg en zekerheid

 1. Ko van de Sande

  Wat een kletsverhaal. Zorgkosten lopen helemaal uit de hand. Het gaat erom dat we het zo organiseren dat de zorg betaalbaar blijft. Wil helemaal niet zeggen dat dit ten koste moet gaan van de directe zorg. Het systeem moet anders.

    /   Reply  / 
  1. Marcus Lucas Auteur

   Dit systeem is ontworpen door D66. In het tweede Paarse kabinet wilde de PvdA er niet aan. Werd toen beschuldigd van ‘stilstand’. Samen met CDA en VVD heeft D66 het in Balkenende-II alsnog gedaan: ziekenfonds afgeschaft en marktwerking ingevoerd.

   Omdat het niet sluitend is moeten veel mensen gecompenseerd worden met een toeslag. Anders is het voor hen niet te betalen. Dat systeem zorgt voor grotere werkdruk bij de Belastingdienst. De dienst is daar eigenlijk niet voor. Het is rondpompen van geld.

   PvdA, SP en GL willen dat dit vervangen wordt door een inkomensafhankelijke premie. Dan zijn toeslagen niet meer nodig. Dat idee vindt veel weerstand bij hogere inkomens. Er klinken ook progressieve geluiden om de hele zorg via de belastingen te financieren. Dat is geen gek idee.

   Wat Pechtold nu wil is alleen maar snijden in de toeslagen. Geen systeemverandering maar enkel kil saneren. Daarmee worden alleen de lage en middeninkomens gepakt en dragen de hoge inkomens niks bij. Dat is oneerlijk en ronduit schandalig.

   Let wel: uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders tegen marktwerking in de zorg zijn. Zelf twee van de drie mensen wil het Ziekenfonds liever terug. Dat is wellicht niet mogelijk, te duur, maar wat D66 voorstelt maakt het huidige systeem alleen maar oneerlijker. Dat is geen kletsverhaal maar helaas de realiteit.

     /   Reply  / 
 2. Darwin

  Hier klopt helemaal niks van… nog meer bezuinigen op Zorg? Ik las vorig jaar nog een berichtje dat alle zorginstellingen bij elkaar 3,7 MILJARD winst hebben gemaakt… en dat voor een zorginstelling dat geen doel zou hebben om winst te maken… RIGHT!! ongelofelijk dit.

    /   Reply  / 
 3. Ed.Doornkamp

  Deze woorden uit de mond vanPechtold verbaasd mij niets! Die man straalt zijn domheid uit,maar er zijn mensen die dat schijnbaar aan zien als zielig!
  En stemmen dan op ons Nederlands drammertje.
  Echt deze man is een schande vooer de Nederlandse politiek.hij zegt veel goeds te willen doen MAAR DOET ECHT ALLES VERKEERD.
  Nee weg met Pechttold en D66,hebben we net zo veel aan als de VVD wn de PVDA HELEMAAL NIETS DUS.

    /   Reply  / 
 4. n.slagboom

  op pleuren met die vuile pecht specht

    /   Reply  / 
 5. cor

  Die Pechtold is een gevaar voor de Nederlandse samenleving ik begin hem in te,zien als dictator dat zijn overigens ook dome mensen nee deze man moet snel weer terug naar de bloemenveiling
  Domme mensen hebben we genoeg in de politiek kijk naar Rutte met zijn rug ridder Samsom ze hebben alle twee hersenen te grote van een pinda

    /   Reply  / 
 6. Thierry

  Deze man is nog gevaarlijker dan Wilders en Rutte bij elkaar, deze clown is in staat om alles weg te geven aan het bedrijfsleven en de EU, totale uitverkoop van Nederland. Een stem op D66 is een stem voor bittere armoede.

    /   Reply  / 
 7. rien

  stem niet op pechtold hij is slim als een vos en zeker niet democratisch hij dramt zijn menig door vrijheids van meningsuiting is bij hem niet veilig ,over de zorg haald hij zorgeloos de schouders op

    /   Reply  / 
 8. Harry

  D66- Pechthold goed voor domme meelopers die zelf niet kunnen nadenken en dus niet beter verdienen dan armoede

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>