VVD en D66 drukken neoliberale zorgafbraak door

• Coalitiepartij PvdA overgehaald in te stemmen met omstreden wet
• Onderzoeken bewijzen het falen van de rechts-liberale ideologie
• VVD-D66 regeren met hun rug naar het Nederlandse volk toe

Alsof het kabinetsbeleid niet neoliberaal genoeg is hebben VVD en D66 er nog een zwaar omstreden ideologisch punt doorgedrukt. Ziekenhuizen mogen winst gaan maken, en die uitkeren aan investeerders. Meer marktwerking dus.

De Volkskrant heeft vandaag een uitgebreide politieke duiding van het slepende dossier. Voor een meerderheid in de Eerste Kamer is het CDA ook nog nodig.

Het is triest dat de PvdA akkoord gaat met meer marktwerking in de zorg. De partij is verzwakt uit tussentijdse verkiezingen gekomen. Dat is flauw maar wel waar. De rechtse Pechtold-liberalen hebben nu het hoogste woord. Ook de sociaal-liberale vleugel binnen D66 kijkt lijdzaam toe. De SP kan ook geen vuist maken.

De meeste Nederlanders zijn tegen marktwerking in de zorg. Dat blijkt keer op keer uit peilingen en onderzoeken. Dat is ook het geval onder rechtse kiezers. Waarom drukken VVD en D66 dit dan toch stug door? Hun ideologie dicteert dat winstbejag en concurrentie meer investeringen van private partijen aantrekken.

Maar dat is het halve verhaal. Die private investeerders willen winst maken en zullen op een later moment meer geld uit de zorgsector trekken dan dat zij in eerste instantie investeerden. Waarom dat goed zou zijn voor de zorg kunnen neoliberalen niet uitleggen. Zij dienen een ideologie in plaats van mensen.

Zorg, zorg, zorg

Op dezelfde dag dat de Volkskrant opent met een stuk over winstbejag en marktwerking in de zorg, heeft dagblad Trouw een mooi voorpagina-artikel over het tweede kwartaalbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Uit het SCP-onderzoek blijkt dat Nederlanders zich steeds meer zorgen maken over de gezondheidszorg. De economische situatie wordt nu veel minder vaak genoemd als belangrijkste probleem. Daarvoor in de plaats is de zorg gekomen.

Nederlanders tonen zich bezorgd over de toekomst voor zieken en ouderen. De vrees of er bij ziekte en ouderdom nog wel voldoende, betaalbare hulp is, leeft onder alle kiezersgroepen, van links tot rechts. Vanzelfsprekend maken ouderen zich de meeste zorgen, hun directe toekomst staat op het spel.

Maar ook jongere generaties betwijfelen of ouderen met ongemakken nog wel kunnen worden opgenomen in een tehuis, of de zorg wel is gegarandeerd. Ze weten niet zeker of de overheid zich nog verantwoordelijk voelt.

Terwijl politiek Den Haag alleen maar waarschuwt voor het exploderen van de kosten voor de zorg, en hamert op de noodzaak die kosten te beteugelen, willen steeds meer mensen juist dat de overheid er méér geld aan besteedt.

Hogere belasting + sterke sociale zekerheid = gelukkiger volk

Nieuw onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ontkracht deze week alle onzin die de rechts-liberalen van VVD en D66 in Nederland uitkramen over belastingen, sociale zekerheid en zorg.

We halen Denemarken er als voorbeeld uit. De Deense kloof tussen arm en rijk behoort tot de kleinsten ter wereld. 41 procent van de beroepsbevolking (4,6 miljoen Denen) verdient een salaris tussen ongeveer 25 en 50 duizend euro. Slechts 2,6 procent krijgt een salaris van meer dan 67 duizend euro.

Terwijl de belastingdruk in Denemarken de zwaarste in de hele EU is, zijn Denen gelukkiger dan mensen in andere ontwikkelde landen. Bijna 90 procent van hen zegt op een gemiddelde dag meer positieve dan negatieve ervaringen te hebben. Het hoogste percentage van alle onderzochte landen.

Ondanks de hoge belastingen blijft de steun onder de Deense bevolking voor het sociale zekerheidstelsel enorm groot. Een recente poll wees uit dat 66 procent van de Denen tegen bezuinigingen op sociale zekerheid en zorg is.

In hun retoriek noemen VVD en D66 hogere belastingen (voor met name hogere inkomens) een ‘straf’ of een ‘boete op succes’, of wat zij ook allemaal verzinnen. Het is op rechts-Amerikaanse leest geschoeide kiezersmanipulatie.

De feiten bewijzen juist het tegendeel. Mensen die leven in landen met kleinere inkomensverschillen en relatief hogere belastingen voor een sterk stelsel van sociale zekerheid en zorg, zijn gelukkiger. Dat is helemaal geen straf.

De ideologie van VVD en D66 is achterhaald en volslagen uit de tijd. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw waren zij misschien helemaal hip en trendsettend geweest, maar vandaag regeren zij met hun rug naar de bevolking toe.

Foto: mike

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>